BASAARIN 2008 TAMMIKUU

 

BASAARI: ÄIDIT
keskiviikkona 9.1. klo 19.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uudistetun Basaarin vuoden ensimmäisessä lähetyksessä käsitellään jokaiselle tärkeää aihetta - äitejä ja äitiyttä.

Carlos Marroquinin ohjaamassa lyhytdokumentissa Äiti ei vielä puhu Suomea tavataan Suomeen muuttanut australialaisäiti, joka ei osaa puhua suomea. Hän tuntee itsensä puutteelliseksi yrittäessään hoitaa lastensa asioita täysipainoisesti ilman maan omaa kieltä. Tiina Madissonin ohjaamassa lyhytdokumentissa Vangittu äitiys tavataan kuuden lapsen äiti, joka hoitaa vastasyntynyttä nuorimmaistaan vankilan kaltereiden sisäpuolella.

Victor Belousovin ohjaama pidempi Basaari-dokumentti Elämän viivat kertoo todellisen selviytymistarinan siitä, kuinka kahden perheen tragediat yhdistivät yhden uuden perheen. Toisessa perheessä vanhemmat menettävät kaksikymmentäyksivuotiaan tyttärensä, ja toisessa perheessä ei ole vanhempia laisinkaan. Kohtalo yhdistää nämä kaksi perhettä, ja kolme lasta muuttaa Suomeen. Koettelemukset eivät kuitenkaan ole vielä ohi.

Lisäksi ohjelmassa kuljetaan Basaarin juontajareportterien matkassa: Maria Friman ja Ghadi Boustani käyvät tapaamassa Marian äitiä ja ostamassa kankaita Ghadin äidille Libanoniin. Ohjelman on tuottanut YLE Asiaohjelmat.

 

BASAARI: TURVASSA TÄÄLLÄ?
keskiviikkona 16.1. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarin teemana on tänä keskiviikkona turvallisuus. Miten turvallista Suomessa on elää? Ovatko Suomeen muuttaneet paremmassa turvassa täällä kuin kotimaassaan? Ja mitä turvallisuus itse asiassa tarkoittaa? Basaarissa nähdään kolme tarinaa turvapaikanhakijoiden elämästä Suomessa. Ohjelman juontaa Maria Friman. 

Carlos Marroquinin ohjaamassa lyhytdokumentissa Välitila 211 tavataan Afganistanista Suomeen tulleet Hassan Nader ja Hassan Hassin. He ovat eläneet kaksi ja puoli vuotta vastaanottokeskuksen huoneessa numero 211. Suomessa on turvallista eikä sotaa tai väkivaltaa tarvitse pelätä, mutta elämää varjostaa pitkä odotus - vasta oleskeluluvan saatuaan Nader ja Hassin voivat alkaa suunnitella normaalia elämää omassa kodissa.

Tiina Madissonin ohjaama lyhytdokumentti Turvallisuusvastaava kertoo ATK-suunnittelija Edmon Dolaianista, joka toimii Kulttuurikeskus Caisan turvallisuusvastaavana. Edmon haluaa tehdä ylimääräistä työtä turvallisuuden eteen, sillä hänelle turvallisuus merkitsee sitä, että välittää lähimmäisistään.

Basaarin pidempi dokumentti Turvallisuutta etsimässä kertoo sodasta äidin näkökulmasta. Viyan on Irakin kurdi, jonka elämä järkkyi, kun Saddamin sotilaat pidättivät ja tappoivat hänen miehensä. Viyan jäi yksin seitsemän lapsen kanssa. Pian koko perhe näki nälkää ja joutui heitteille. Viyan päätti lähteä hakemaan turvaa itselleen ja lapsille ja päätyi lopulta Suomeen mukanaan pakolaisleirillä syntynyt kuopus. Nyt Viyan on itse turvassa, mutta huoli Irakiin jääneistä lapsista kalvaa äidin mieltä. Jo kaksi vuotta hän on odottanut päätöstä lastensa viisumeista. Päätös luvattiin hänelle vuoden 2007 loppuun mennessä, mutta edelleen tammikuussa 2008 hän odottaa sitä turhaan. Dokumentin on ohjaanut Mohamed El Aboudi.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.

 

BASAARI: TOINEN SUKUPOLVI
keskiviikkona 23.1. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarin teemana on tänään toinen sukupolvi. Maahanmuuttajien lapsista kasvaa sukupolvi, jonka identiteetti jakautuu kahden kulttuurin välille. Mistä löytyy oma identiteetti, kun on syntynyt Suomessa, mutta vanhemmat elävät toisen kulttuurin traditioiden ja tapojen mukaan? Missä on koti? Ja mikä on oma kansallisuus? Suomeen muuttaneiden vanhempien lapset kertovat elämästään, toiveistaan ja peloistaan. Juontajana toimii Maria Friman.

Davide Pavonen ohjama lyhytdokumentti Melkein tavallinen kertoo turkulaisesta Manoelista, joka pitää perhettään melkein tavallisena, ehkä vähän tavallista tulisempana vain. Nyt Manoel on brasilialaisista juuristaan ylpeä, mutta murrosikäisenä suurin toive oli sulautua suureen joukkoon ihan tavallisena Laurina. Matka Brasiliaan isän sukulaisia tapaamaan lähestyy: Manoel ja hänen ystävänsä Pötsi järjestävät arpajaiset, joiden tuotolla on tarkoitus kustantaa myös Pötsi Brasiliaan. Mitä Manoel haluaa Brasiliasta Pötsille näyttää ja mikä on hänen mielestään siellä toisin?

Kambodzasta kotoisin oleva 22-vuotias Kieng on kokenut lapsuudessaan paljon vastoinkäymisiä. Häntä on kiusattu koulussa ala- ja yläasteella. Hän on myös joutunut nuoresta asti ottamaan vastuuta perheen asioista ja toimimaan isänsä tulkkina mm. sosiaalitoimistossa. Kieng opiskelee nyt sosiaalialaa. Hän tuntee, että vaikeudet ovat auttaneet häntä ammatin valinnassa – hän tietää, mitä vähäosaiset tarvitsevat. Tiina Madissonin ohjaamassa lyhytdokumentissa Kiengin vastuu tutustutaan nuoreen naiseen, joka on viimein löytänyt oman paikkansa.

”Di tim niem dam me bi danh mat – Jokaisen vuoro tulee kerran, ei kenenkään epäonni kestä ikuisesti.” Thu Nga Vu-Liljan ohjaama pidempi Basaari-dokumentti Piirroksen nimi on… johdattaa vietnamilaisen nuoren miehen maailmaan. Dang Phi Hieu haaveilee urasta media-alalla. Vietnamilaisten vanhempien on kuitenkin vaikeaa ymmärtää poikansa kiinnostusta, varsinkaan, kun alalla saa vain haaveilla säännöllisistä tuloista. Vanhemmat toivovat poikansa vakiintuvan ja ehkä jatkavan perheen ravintolan pyörittämistä, mutta Dang ei halua luopua unelmistaan. Hän piirtää, harrastaa musiikkia ja tekee lyhytelokuvia ja musiikkivideoita. Lisää potkua elämään tuo jalkapallo ja pienten poikien valmentajana toimiminen.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.

 


BASAARI: MUMMOT JA PAPAT
keskiviikkona 30.1. klo 19.00, uusinta perjantaina klo 13.05 ja lauantaina klo 12.00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarin teemana tässä jaksossa ovat mummot ja papat – sekä Suomessa asuvat että Suomeen muuttaneiden lapsenlapsien entiseen kotimaahan jääneet. Millaista on vanheneminen kaukana omasta kotimaasta, kun muistot vievät yhä useammin takaisin lapsuudenmaisemiin? Miten aloittaa eläkeikäisenä uusi elämä uudessa maassa? Entä millaiseksi muodostuu maahanmuuttajan suhde kaukana asuviin isovanhempiin?

Nadezda Pojasnikin ohjaama lyhytdokumentti Pitkä tie kertoo inkerinsuomalaisesta 76-vuotiaasta Elvi Subbotinasta. Elvi valmistautuu Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen järjestämään Miss Pysäkki 2007 -kilpailuun. Voittaako Elvi pääpalkinnon? Elvin elämä ei ole ollut helppoa, mutta hän on silti osannut säilyttää elämänilonsa.

Edith Leppe on muuttanut Chilestä Suomeen jo 70-luvulla. Suomessa ympärillä on omia lapsia ja lastenlapsia, mutta myös Chileen jäi suuri joukko sisaruksia ja kultaisia muistoja. Kahdessa maassa ei voi elää yhtä aikaa – toista kaipaa aina, ja Chilen matkan lähestyessä sisarusten ikävä on käsinkoskettavaa. Lyhytdokumentti Rikas mummo on Davide Pavonen ohjaama.

Basaarin pidempi dokumentti Lyhyt tarina mun isovanhemmistani kertoo Tonislavista ja hänen Bulgariassa asuvista isovanhemmistaan. Tonislav muutti Suomeen opiskelemaan 7 vuotta sitten. Valmistuttuaan hän matkusti kotiin kertomaan isovanhemmilleen jäävänsä Suomeen asumaan. Isovanhemmat ikävöivät Tonislavia ja toivovat hänen muuttavan takaisin Bulgariaan. Suomessa Tonislavia odottava työ ja uudet mahdollisuudet eivät isovanhempien mukaan ole tarpeeksi hyviä syitä jäädä Suomeen. Lyhyt tarina mun isovanhemmistani kertoo eräästä dokumentin ohjaajan Tonislav Hristovin vierailusta Bulgariaan isovanhempiensa luo.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat. 

 

Lhet linkki

Esitysaika

YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.

Uusinta YLE TV1 
lauantaisin klo 12.30 

YLE Areena

YLE Areena

Edellinen Basaari-ohjelma on katseltavissa YLE Areenalla viikon ajan.