BASAARIN JOULUKUU 2007

 

BASAARI: SAVUSTAJAN TANGO 
12.10. klo 18.40
---------------------------------------------------------------------------------

Voisitko kuvitella muuttavasi Puolaan? Mannerheim vietti muistelmiensa mukaan parhaat vuotensa Puolassa. Hänen mielestään puolalaiset naiset olivat maailman kauneimpia. Basaarin dokumentissa Savustajan tango selviää, mitä mieltä asiasta on tavallinen suomalainen mies, Jukka Kärkkäinen.

Jukka Kärkkäisen elämässä mikään ei ole ollut koskaan helppoa. Pitkään elämä heitteli häntä sinne tänne – töitä tuli ja töitä meni, paikat vaihtuivat, mutta hän ei juurtunut mihinkään. Jo nuoruuden metsätöissä Jukalle kuitenkin kasvoi sellainen sisu, etteivät ongelmat häntä pysty selättämään. Lisäksi huumorintaju ja kyky katsoa asioita ikään kuin ulkopuolisen silmin auttoivat häntä suhtautumaan avoimesti ja tyynesti siihen, mitä elämä muassaan toi. Ja eräänä päivänä elämän kulku yhtäkkiä muuttui. Muuttuiko Kärkkäinen sen mukana? Ainakin hän viimein löysi paikkansa maailmassa - Varsovan esikaupungista.

Jukka Kärkkäisen elämä on ollut suolaista, savuista ja kalanhajuista, mutta rakkaus on antanut hänelle voimaa jatkaa eteenpäin.

Ohjelman on ohjannut Anna Kulicka-Soisalon-Soininen ja tuottanut YLE Asiaohjelmat.

 

BASAARI: MUSTA SAARA
keskiviikkona 19.12. klo 18.30, uusinta lauantaina klo 12.30
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vuosittain 24. toukokuuta Etelä-Ranskassa sijaitseva pieni kylä täyttyy Euroopan vaeltavista romaneista. He saapuvat romanien suojelupyhimyksen, Mustan Saaran, juhlaan. Maria Frimanin ohjaamassa vuoden viimeisessä Basaari-dokumentissa liitytään romanien juhlivaan joukkoon.

Saintes Maries De La Mer, Pyhien Marioiden kaupunki, sijaitsee aivan Etelä-Ranskan kärjessä, Välimeren rannalla. Legendan mukaan tuohon kaupunkiin saapui 40 vuotta ajanlaskun alun jälkeen kolme Mariaa. Neitsyt Maria, Maria Magdalena ja Jaakobin äiti Maria. Heillä oli mukanaan palvelustyttö Saara, joka oli tarinan mukaan romani. Naisten laiva haaksirikkoutui aivan kylän tuntumaan, ja kolme Mariaa ja Saara jäivät kylään asumaan. Kylän ainoa kirkko on rakennettu paikkaan, jossa väitetään sijaitsevan Neitsyt Marian ja Maria Magdalenan haudat. Molemmat Mariat ovat katolisen kirkon kanonisoimia pyhimyksiä, joiden kunniaksi kirkko järjestää säännöllisesti juhlia. Palvelustyttö Saara ei ole kirkon pyhimys, mutta siitä huolimatta jo vuosisatojen ajan romanit ovat kerääntyneet Etelä-Ranskaan kunnioittamaan omaa pyhimystään. Tänäkin vuonna pieneen kylään saapui n. 30 000 romania juhlimaan Mustaa Saaraa.

Myös Suomen romaneille Mustan Saaran juhla on tuttu jo vuosien takaa, vaikka heille juhlan merkitys on toisenlainen. Kun suomalaiset romanit matkustavat Ranskaan Mustan Saaran juhlaan, heidän tavoitteenaan on yleensä viettää poikkeuksellinen turistiloma paikassa, jossa voi tutustua heimolaisiinsa ja nauttia oman kulttuuriperinteensä rikastuttamasta musiikista. Matkaan lähti tällä tarkoituksella myös ruotsinsuomalainen romanipariskunta, Dimitri ja Aila.

Ohjelman aikana seurataan Dimitrin ja Ailan matkaa ja sitä, kuinka pariskunnan suhde Mustaan Saaraan muuttuu. Päivä päivältä Mustan Saaran legenda muuttaa muotoaan eikä pariskunta tiedä mihin uskoa. Iltojen tummuessa Dimitri ja Aila saavat kuitenkin muuta mietittävää, kun kadut täyttyvät juhlivista, laulavista ja tanssivista romaneista.

Dokumentin on ohjannut Maria Friman ja tuottanut YLE Asiaohjelmat.

 

Lhet linkki

Esitysaika

YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.

Uusinta YLE TV1 
lauantaisin klo 12.30 

YLE Areena

YLE Areena

Edellinen Basaari-ohjelma on katseltavissa YLE Areenalla viikon ajan.