BASAARIN JOULUKUU 2008

 

BASAARI: MENO-PALUU
keskiviikkona 3.12. klo 19.00, poikkeuksellisesti ei uusintaa lauantaina klo 12.30
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarissa selviää, mitä on tapahtunut nigerialaiselle yksinhuoltajaisälle ja irakilaiselle kurdiäidille keväällä esitettyjen Basaari-tarinoiden jälkeen. Ovatko he vielä Suomessa?

Tammikuussa 2008 Basaari kertoi irakilaisen kurdipakolaisen Viyanin tarinan. Viyan on Irakin kurdi, jonka elämä järkkyi, kun Saddamin sotilaat pidättivät ja tappoivat hänen miehensä. Viyan jäi yksin seitsemän lapsen kanssa. Pian koko perhe näki nälkää ja joutui heitteille. Viyan päätti lähteä hakemaan turvaa itselleen ja lapsille ja päätyi lopulta Suomeen mukanaan pakolaisleirillä syntynyt kuopus. Kaikki lapset eivät kuitenkaan saaneet lupaa muuttaa äitinsä mukana Suomeen.

Ohjelman valmistuttua Viyan sai tietää, että hänen monivuotinen unelmansa oli toteutumassa: kaksi hänen Irakiin jääneistä lapsistaan oli saanut viisumin Suomeen. Nyt, lähes vuotta myöhemmin, Basaari palaa katsomaan, miten Viyanin elämä on muuttunut, miten lasten sopeutuminen Suomeen on sujunut, ja onko Viyanin haave onnellisesta perhe-elämästä toteutunut. Lyhytdokumentin Perheeksi jälleen on ohjannut Mohamed El Aboudi.

Maaliskuussa 2007 Basaarissa nähtiin nigeralaisen Alex Uyiosinden ja hänen lastensa tarinan. Alex työskenteli Nigeriassa pappina ja joutui uskonnollisten ristiriitojen takia pakenemaan kotimaastaan. Paluu Nigeriaan oli liian vaarallista, ja hän haki itselleen ja lapsilleen turvapaikkaa Suomesta kesällä 2007. Päätöstä odoteltaessa heitä siirrettiin paikasta toiseen Suomessa.

Suomeen tulevat pakolaiset ja maahanmuuttajat kokevat monia kolhuja yrittäessään sopeutua suomalaiseen todellisuuteen. Lisäksi he elävät jatkuvassa maastapoistamisen pelossa. Turvapaikkakäsittelyn aikana ilmenee lukuisia väärinkäsityksiä sekä hakijoiden että viranomaisten puolelta. Miltä tuntuu ihmisestä, joka joutuu elämään pitkän aikaa tietämättömänä siitä, mitä muut päättävät hänen tulevaisuudestaan? Basaarin toimttaja seurasi Alexin ja tämän lasten elämää vuoden ajan. Oliko heidän tarinallaan onnellinen loppu? Pidemmän Basaari-dokumentin Meitä ei tänne kutsuttu on ohjannut Anna Kulicka-Soisalon-Soininen.

Basaaria tuottaa
YLE Asiaohjelmat.

 

Lhet linkki

Esitysaika

YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.

Uusinta YLE TV1 
lauantaisin klo 12.30 

YLE Areena

YLE Areena

Edellinen Basaari-ohjelma on katseltavissa YLE Areenalla viikon ajan.