BASAARIN SYYSKUU 2008

 

BASAARI: GLAMOUR
keskiviikkona 3.9. klo 19.00, uusinta lauantaina klo 12.30
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Glamouri-Basaarissa pohditaan henkilökohtaista glamouria. Mistä suomalaiset muslimitytöt löytävät vaatteita? Meksikolaismies luopuu pitkistä hiuksistaan. Daniela haluaa huippumalliksi. Lisäksi juontaja Maria Frimanin opastuksella Marita pääsee testaamaan romanihameita.

Nik Neeves on englantilainen kampaaja. Nik suosittele Elihulle, meksikolaiselle näyttelijälle, hiustyylin vaihdosta: Elihun pitkät hiukset tarvitsevat kipeästi remonttia. Nik kertoo, mitä eroa on englantilaisella ja suomalaisella kampaamolla ja mistä hän ei pidä maailman glamourtrendeissä. Lyhytdokumentin Remontti on ohjannut Elihú Galván.

Juuri täysi-ikäisiksi tulleet Dina Akoudad and Nora Salem ovat parhaita ystävyksiä. Dina on puoliksi suomalainen ja puoliksi marokolainen. Nora on puoliksi palestiinalainen ja puoliksi suomalainen. Molemmat tytöt ovat muslimeja.
Dina unelmoi muotisuunnittelijan työstä ja haluaisi tulevaisuudessa suunnitella malliston vain musliminaisille. Ohjelmassa nämä kaksi nuorta naista miettivät millaista on muslimi-muoti tänään Suomessa ja miten siihen voi vaikuttaa. Lyhytdokumentin Muodikkaat muslimit on ohjannut Tahir Aliyev.

Tonislav Hristovin ohjaama pidempi dokumentti Huippumalli esittelee Suomeen muuttaneen Daniela Simichievan, joka haluaa huippumalliksi.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.

 


BASAARI: JUURET
keskiviikkona 10.9. klo 19.00, uusinta lauantaina klo 12.30
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarin teemaohjelmassa Juuret pohditaan juurten merkitystä identiteetille, vieraillaan virolaisessa lastenkerho Sipsikissä, tavataan kolmen kulttuurin kasvatti ja ihmisen juuria taiteen keinoin työstänyt taiteilijajoukko. Juontaja Maria Friman puolestaan pohtii omia juuriaan ja romaneita maalaismaisemissa Jokelassa.



Lastenkerho Sipsik on toiminut jo kuusi vuotta. Neljä vuotta sitten Sipsik Alppilan diakoni Tuuli Raamat löysi Sipsikin ja antoi sille uuden mahdollisuuden siirtämällä toiminnan kirkon tiloihin. Sipsik on paikka, missä virolaiset perheet kokontuvat ja nauttivat yhdessäolosta. Sipsikissa lauletaan, urheillaan, syödään ja puhutaan viroksi. Erittäin tärkeä kerho on lapsille, joilla on harvoin mahdollisuus puhua viroa. Myös vanhemmat saavat tukea kerhossa. Pieni kaksivuotias Mette on jo yli vuoden ollut Sipsikin asiakas. Tänäänkin Mette tulee Sipsikiin tapaaman ystäviään ja laulaamaan virolaisia lastenlauluja ja syömään virolaista omenapiirakkaa. Lyhytdokumentin Sipsik-kerho on ohjannut Tiina Madisson.

Irma Helena Davidsonilla on juuret kolmessa maassa: synnyinmaassaan
Argentinassa, jossa hän asui 20 vuotta, Australiassa, jossa hän työskenteli vuosien ajan ja Suomessa - onhan hän suomalaisten vanhempien tytär. Davide Pavonen ohjaamassa lyhytdokumentissa Geneettisesti suomalainen kuullaan Irman tarina ja se, miten nämä kolme kulttuuria ovat muovanneet hänen elämäänsä.

Hassan Blasimin ohjaamassa pidemmässä dokumentissa Juurilla taiteilijat pohditaan sitä, missä ovat ihmisen juuret. Ovatko ihmisen juuret hänen muistissaan, unelmissaan tai tunteissa? Entä voiko ihminen saada elämälleen uudet juuret jätettyään alkuperäiset juuret taakseen? Mitä juuret ja johonkin kuuluminen tarkoittavat? Irakista, Syyriasta, Israelista, Chilestä ja Suomesta kotoisin olevat kuusi taiteilijaa ovat olleet mukana tuottamassa erilaisia töitä, piirustuksia, maalauksia, installaatioita ja valokuvia näyttelyyn, jonka Euroopan maahanmuuttajataiteilijoiden verkosto järjesti 13.11.2007. Kaikki taiteilijat ovat työstäneet samaa aihetta eli ihmisen juuria ja niiden merkitystä.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.

 


BASAARI: LÄHIÖ
keskiviikkona 17.9. klo 19.00, uusinta lauantaina klo 12.30
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarin teemaohjelmassa Lähiö seikkaillaan Kontulassa ja Maunulassa ja lisäksi luvassa  on tanssia ja tunteita metroasemalla. Mikä lähiössä mättää, mikä ilahduttaa? Uskaltaako naapuriin tutustua? Juontaja Ghadi Boustani puolestaan pohtii lähiön olemusta Kontulan ostoskeskuksessa tapaamiensa ihmisten kanssa.

Carina Chelan ohjaama Maunulan sydän on lämminhenkinen lyhytdokumentti kahvilasta, joka on yksi pohjois-Helsingin suosituimmista tapaamispaikoista. Kahvilassa näemme naapureita, remonttimiehiä, eläkeläisiä ja tietysti kaiken ikäisiä kanta-maunulalaisia. Kahvilan omistaja Daniela Antonessi on topakka ja ulospäinsuuntautunut kaikkien maunulalaisten rakastama ihastuttava persoona. Wanha Maunula -kahvilassa Daniela saa usein arjen muuttumaan juhlaksi.

Espanjalainen Maria, 26, on muuttanut Helsingin lähiöön Kontulaan. Hän tutustuu uuteen asuinalueeseensa ja yrittää tehdä tuttavuutta naapureidensa kanssa.
Lyhytdokumentin Uusi asuka on ohjannut Gustavo Alavedra

Metron ääni on lyhytelokuva viidestä nuoresta miehestä, jotka musiikki ja henkilökohtaiset kokemukset ovat tuoneet yhteen. Metron kiitäessä asemalta toiselle, kuulemme pätkiä poikien elämäntarinoista, heidän erilaisuutensa tuomista esteistä ja miksi he hakevat turvaa ja lohtua musiikista. Jokaisella on omat henkilökohtaiset syynsä kuulua viisikon muodostamaan porukkaan. Viimeisellä asemalla breakdance-kolmikon, räppärin ja beatboxaajan tarinat nivoutuvat yhteen poikien pistäessä yksittäiset intohimonsa yhteiseksi esitykseksi. Metro on kertomus täynnä rytmiä, valoa, tanssia ja musiikkia. Sen on ohjannut Tonislav Hristov ja tuottanut Helmi Film Oy.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.

 

BASAARI: LUONTO
lauantaina 27.9. klo 12.30
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basaarissa painellaan tällä kertaa luonnon keskelle. Arjen kiireessä suomalaiset ovat tottuneet hakemaan luonnosta rauhaa ja tasapainoa. Millaiseksi maahamme ulkomailta muuttaneet ihmiset kokevat Suomen luonnon? Pohditaan muuttolintuja, seikkaillaan kalasääsken kintereillä ja lähetetään luonnon ihmeitä tihkuva viesti Zimbabween. Juontajana Ghadi Boustani.

Batsirai Chivhangan ohjaamassa lyhytdokumentissa Minun luontoni vieraillaan Batsirain lempipaikoissa Helsingissä. Jokainen niistä muistuttaa häntä kotikylästä ja lapsuudesta kaukana Zimbabwessa. Batsirai kokee Sumen luonnon syväksi ja merkitykselliseksi. Äidille lähettämässään viestissä hän kuvaa kauneutta omalla tavallaan.

Muuttolinnut lentävät Suomesta Afrikkaan ja Afrikasta Suomeen. Seppo Seppälän ohjaamassa pidemmässä dokumentissa Siipiveikot mennään metsään. Kalasääsken kintereillä Enäjärvellä ovat Saksa, Suomi ja Afrikka. Kaulushaikara peittoaa koko porukan. Dokumentin on tuottanut C-Media Oy.

Basaaria tuottaa YLE Asiaohjelmat.

 

> Takaisin Ohjelma-arkiston sivulle

 

Lhet linkki

Esitysaika

YLE TV1 keskiviikkoisin
alkaen 27.8. klo 19.00.

Uusinta YLE TV1 
lauantaisin klo 12.30 

YLE Areena

YLE Areena

Edellinen Basaari-ohjelma on katseltavissa YLE Areenalla viikon ajan.