yle.fi

Teemalaulajien opettajat

Pasi Hyökki, kuoronjohtaja

Tervehdys! Olen Teemalaulajien taiteellinen johtaja Pasi Hyökki eli vastaan kuoron ohjelmistosta; sen valinnasta ja harjoittamisesta sekä johtamisesta esityksissä. Olen ollut mukana suunnittelemassa tämän mielenkiintoisen projektin päämääriä, sisältöä ja aikatauluja. Olen myös kuunnellut kaikki kuoroon pyrkijät ja ollut osaltani valitsemassa ja vaikuttamassa Teemalaulajien laulajistoon stemmoittain. Koulutukseltani olen musiikin maisteri ja ammatiltani täyspäiväinen kuoronjohtaja. Omat instrumenttini ovat EMO Ensemble, Tapiolan kuoro ja Lauluyhtye Talla, jossa itse myös laulan. Äänialani on miessopraano eli sopranista.

Mikä kuoronjohtamisessa on haastavinta?

Saada omat rohkeatkin taiteelliset päämäärät myydyiksi ensin laulajille siten, että he jaksavat tehdä töitä niiden saavuttamiseksi ja sitten vielä yleisölle siten, että he aidosti kokevat saaneensa musiikillisesti merkittävän elämyksen.

Mitä teet, jos kuorolaiset tuijottavat vain nuottejaan, eivätkä seuraa johtajaa?

Pyydän opettelemaan kappaleen ulkoa. Toisaalta jos johtajaa ei seurata, kannattaa tämän myös katsoa peiliin ja pohtia, onko todella esitykselle välttämätön eli yhteismusisointia helpottava ja vahvan oman näkemyksen omaava muusikko.

Missä on kuoronjohtajan helvetti - entä paratiisi?

Taiteilijan helvetti on siellä, missä taide koetaan vain hymyilevien esiintyjien esittämäksi viihdyttäväksi taustaksi, jonka tärkein ominaisuus on tarkasti täyttää jokin ajallinen aukko.
Paratiisi taas löytyy lavalta ennakkoluulottoman ja korvat auki olevan yleisön edestä.

Mikä on kuoron "paras" ääni?"

Sointu.

 

 

 

 

Teuvo Lampinen, teorian- ja säveltapailun opettaja

Olen Teemalaulajien musiikin teorian- ja säveltapailun opettaja Teuvo. Tehtävänäni on toimia kuoronjohtaja Pasin apuvalmentajana. Kun en ole tekemisissä Teemalaulajien kanssa, harjoitan ammattiani Espoon musiikkiopistossa musiikin perusteiden lehtorina, kesäisin teen vastaavia hommia Lahden musiikkiseminaarissa. Opetustyön lisäksi teen kaikenlaisia vaihtelevia musiikkihommia kuten esim. soittokeikkoja basistina, äänitystyötä jne.

>Teuvon teoriatunti

 

 

 

 

Tuuli Lindeberg, laulunopettaja

Hei! Olen Kuoroon!-ohjelman laulunopettaja Tuuli. Kuoroon!-ohjelman ulkopuolella toimin klassisella puolella freelance-laulajana laulaen soolokonsertteja ja oopperaa, opetan yksin- ja yhtyelaulua, ja työskentelen klassisen musiikin levytyksissä taiteellisena tuottajana.

>Tuulin laulutunti

 

 

 

Inari Nuutero, kuoroemäntä

Hei! Olen Teemalaulajien kuoroemäntä Inari. Tehtäviini kuuluvat mm. nuottien hankkiminen ja jakaminen kuorolaisille, harjoituksiin saapuvien vieraiden vastaanottaminen, esiintymisasujen varaaminen, kuoroleirien järjestelyasiat sekä sämpylöiden leipominen ja kahvin keittäminen harjoitustauoille. Mielelläni myös haastattelen kuorolaisia sekä vierailen heidän työpaikoillaan, kodeissaan ja muissa harrastuksissaan. On ollut suuri ilo seurata kuorolaisten taitojen ja ryhmän hengen kehittymistä tämän projektin aikana.

Ihan oikeassa elämässä työskentelen Yleisradiossa kuoromusiikkiin erikoistuneena toimittajana.

Mikä kuoroemännän hommassa oli parasta?

Kuoroemännän hommassa oli parasta uusiin ihmisiin tutustuminen.

Missä on kuoroemännän paratiisi/helvetti?

Kuoroemännän paratiisi on siellä, missä kaikki tehtävät sujuvat ongelmitta. Ja helvetti... sehän on vaikkapa sitä, kun kopiokone ei toimi, sämpylät palavat uunissa, kuorolaiset myöhästyvät tai ovat poissa harjoituksista ja oranssille emännänmekolle kaatuu kaikessa kiireessä kahvia.

Tarvitseeko kuoroemäntä joskus paapomista?

Kyllä kuoroemäntäkin tarvitsee joskus paapomista. Parasta paapomista on vaikkapa emännälle laulettu serenadi.

>Kysy kuoroemännältä

 

 

Tiisa Timperi, sopraanojen ääniviskaali

Olen 25-vuotias musiikin kandidaatti. Opiskelen Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuksen koulutusohjelmassa, ja tarkoitukseni on valmistua musiikin maisteriksi syksyn 2008 aikana. Opiskelun ohella opetan huilunsoittoa ja lisäksi syksystä lähtien kamarimusiikkiryhmiä sekä naiskuoroa. Kuorolaulu on ollut harrastuksenani ala-asteikäisestä lähtien, ja vähitellen siitä on tullut yksi muusikon ammattini tärkeimmistä ja innostavimmista osa-alueista. Olen laulanut EMO Ensemblessä kuutisen vuotta ja osaksi sitä kautta pääsin mukaan Teemalaulajiin sopraanojen äänenjohtajaksi.

Ohjelman idea kuulosti mainiolta jo pelkästään siksi, että sen avulla on mahdollista saada kuorolaulua lähemmäksi sellaisten ihmisten arkea, jotka eivät välttämättä muuten tulisi tutustuneeksi ehkä helposti etäiseksi jäävään laulumusiikin osa-alueeseen. Yllätyin siitä, miten nopeasti Teemalaulajat saivat haltuun niinkin haastavan ohjelmiston hyvin lyhyessä ajassa. Se ei ole pelkästään loistavan johtajamme Pasi Hyökin, teoriaopettaja Teuvo Lampisen tai laulunopettaja Tuuli Lindebergin kovan työn vaan myös jokaisen kuorolaisen valtavan panostuksen ansiota.

 

 

 

Jonna Salminen, alttojen ääniviskaali

Olen 25-vuotias musiikkikasvattaja Helsingistä. Valmistuin keväällä 2008 Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi, ja olen tällä hetkellä pääasiassa työelämässä. Pääaineeni Akatemiassa oli piano, mutta myös laulaminen on erittäin lähellä sydäntäni. Opetan tällä hetkellä mm. lapsi- ja sekakuoroja, musiikkileikkikoulu-ryhmiä, erityisopiskelijoiden bändejä, rytmiikkaa sekä pianonsoittoa. Olen laulanut erilaisissa kuoroissa ja pienemmissä lauluyhtyeissä 8-vuotiaasta lähtien. Monen vuoden rakkaasta harrastuksesta on tullut myös ammatti neljän johtamani kuoron myötä. Tällä hetkellä laulan vielä itsekin aktiivisesti kahdessa kuorossa: EMO Ensemblessä ja Helsingin Kamarikuorossa.

 

 

Tomas Takolander, tenorien ääniviskaali

Olen 24-vuotias musiikinopiskelija ja muusikko. Opiskelen Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta pääinstrumenttinani trumpetti ja sivuinstrumentteinani laulu ja piano. Kuoroissa olen laulanut yhdeksänvuotiaasta saakka ja nykyisin kuulun EMO Ensemblen,
Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeen sekä Helsingin kamarikuoron vakiokokoonpanoihin. Lempikuorokappaleita minulla on lukuisia, suurin osa löytyy itse laulamieni listalta. Hyvä ja puhtaasti laulava kuoro saa yksinkertaisimmankin kappaleen kuulostamaan mielenkiintoiselta. Yksi Teemalaulajat-projektiin mukaanlähtemiseni syistä on Pasi Hyökki. Hän on mielestäni tämän hetken kiinnostavimpia suomalaisia kuoronjohtajia, ja teen hänen kanssaan yhteistyötä erittäin mielelläni. 

Myös itse projekti on äärimmäisen mielenkiintoinen ja sen tavoitteet ovat erittäin korkealla. Sekä laulajat että YLE ovat
panostaneet projektiin kiitettävästi, ja uskon Teemalaulajien oppivan ja saavan tästä kokemuksesta paljon. Toivon myös ohjelmasarjan katsojien saavan heidän esimerkistään intoa kuoroharrastuksen aloittamiseen, jatkamiseen ja siinä kehittymiseen.

 

 

Ville Matvejeff, bassojen ääniviskaali

Olen 22-vuotias helsinkiläinen säveltäjä ja pianisti. Olen opiskellut musiikkia Sibelius-Akatemiassa sekä useilla mestarikursseilla eri puolilla maailmaa. Työskentelen tällä hetkellä Suomen Kansallisoopperassa ja lisäksi freelance-säveltäjänä, oopperakorrepetiittorina sekä solistina ja kamarimuusikkona. Esiintymiset ja produktiot ovat vieneet minua runsaasti eri puolille maailmaa, aina USA:sta Euroopan kautta Japaniin. Viime aikoina olen myös kiinnostunut enenevässä määrin myös musiikin johtamisesta, ja olen toiminut mm. apulaiskapellimestarina eri oopperaproduktioissa.

Kuoro- ja yhtyelaulu ovat aina olleet aina sydäntäni lähellä. Ne tulivat osaksi elämääni jo varhain, kun liityin 9-vuotiaana Tapiolan kuoroon. Sittemmin olen laulanut mm. EMO Ensemblen, Lauluyhtye Tallan, Helsingin Kamarikuoron ja usean muun ammattiyhtyeen riveissä. Laulamisen ilo, erityisesti yhdessä laulamisen ilo on voittamaton, siitä todistuksena olkoon jälleen kerran tämä Teemalaulajien riemukas meininki!
Lähetä linkki

Esitysaika

Kuoroon! -sivusto on perustettu Kuoroon! -ohjelmasarjaa varten. Ohjelmasarja lähetettiin ensimmäisen kerran YLE Teemalla syksyllä 2008. Keväällä 2010 ohjelma nähdään uusintana.

Sivu sisältää paljon laulamisen perusteisiin liittyvää tietomateriaalia ja sitä voi käyttää oman laulunopiskelun tukena.


Sarjan jaksotiedot

YLE Areena - Katso ja kuuntele

YLE Areena


Katso Kuoroon! YLE Areenasta.

Ohjelma on katsottavissa 7 vrk lähetyspäivästä lähtien.