yle.fi

Teuvon teoriatunti

Terve! Olen Teemalaulajien musiikin teorian- ja säveltapailun opettaja Teuvo. Tehtävänäni on toimia kuoronjohtaja Pasin apuvalmentajana. Olemme tutustuneet kuorolaisten kanssa musiikin teorian perusteisiin ja opetelleet nuoteista laulamisen jaloa taitoa. Kun en ole tekemisissä Teemalaulajien kanssa, harjoitan ammattiani Espoon musiikkiopistossa musiikin perusteiden lehtorina, kesäisin teen vastaavia hommia Lahden musiikkiseminaarissa. Opetustyön lisäksi teen kaikenlaisia vaihtelevia musiikkihommia kuten esim. soittokeikkoja basistina, äänitystyötä jne.

Missä tempossa tikka hakkaa?

Ei missään, koska tikan työn äänestä puuttuu perussyke.

Missä on teorianopettajan helvetti/paratiisi?

Minkään uskonnon helvetti- tai paratiisikuvaus ei mielestäni viittaa selkeästi musiikin teorian- tai säveltapailun oppituntiin eli molemmat paikat löytynevät musiikkiopistojen ulkopuolelta.

Kuka on keksinyt, että solmisaatiossa käytetään tavuja do-re-mi-fa-so-la-ti-do -tavuja?

Epäilen, että kysymyksessä on sama henkilö, joka on keksinyt sekä pyörän, että ruudin.

Mitä teorialla tehdään tosielämässä?

Samaa kuin lukutaidolla kirjastossa.

 

> Perussyke,
aika-arvot
ja
tahtilajit
> Solmisaatio > Intervallit > Soinnut > Homofonia
ja polyfonia
> Teoria- ja
säveltapailu-

tehtävä
t

Teuvon teoriatunti verkossa tarjoaa mahdollisuuden tutustua musiikinteorian ja säveltapailun alkeisiin. Teorian opiskelu on kuin uuden kielen opiskelu; kärsivällisyyttä ja paljon toistoja tarvitaan.

Teoria ja säveltapailu tekee musiikista konkreettista. Alkuun pääsee tällä opiskelulla. Jos innostut oppimaan lisää, musiikkiopistot, työväenopistot ja erilaiset yksityiset koulut tarjoavat syventävää opetusta.

Lähetä linkki

Esitysaika

Kuoroon! -sivusto on perustettu Kuoroon! -ohjelmasarjaa varten. Ohjelmasarja lähetettiin ensimmäisen kerran YLE Teemalla syksyllä 2008. Keväällä 2010 ohjelma nähdään uusintana.

Sivu sisältää paljon laulamisen perusteisiin liittyvää tietomateriaalia ja sitä voi käyttää oman laulunopiskelun tukena.


Sarjan jaksotiedot

YLE Areena - Katso ja kuuntele

YLE Areena


Katso Kuoroon! YLE Areenasta.

Ohjelma on katsottavissa 7 vrk lähetyspäivästä lähtien.