yle.fi

Tuulin laulutunti

Hei! Olen Kuoroon! -ohjelman laulunopettaja Tuuli. Tehtäviini kuuluvat kuoron äänenavauksen ja kuorolaisten yksityisten laulutuntien pitäminen sekä solistien preppaaminen. Yhdessä Pasin ja Teuvon kanssa olemme valikoineet laulajat kuoroon sekä arvioineet heidän edistymistään ja tehneet solistivalinnat yms musiikilliset päätökset. Kuoroon!-ohjelman ulkopuolella toimin klassisella puolella freelance-laulajana laulaen soolokonsertteja ja oopperaa, opetan yksin- ja yhtyelaulua, ja työskentelen klassisen musiikin levytyksissä taiteellisena tuottajana. Vapaa-aikani vietän perheeni kanssa, johon kuuluu puolison lisäksi kaksi pientä lasta.

Mikä mielestäsi on kaikkein kaunein ääni?

Vapaa, luonnollinen, ilmaisuvoimainen ihmisen lauluääni, tyylilajista riippumatta

Voiko kaikki oppia laulamaan?

Kyllä, mutta se vaatii harjoittelua. Tärkeintä laulun harrastajalle on ilo omasta laulamisesta ja itsensä ilmaisemisesta; tekniikka-asiat eivät ole etusijalla vaan lähinnä helpottamassa ja vapauttamassa laulajan omaa, luonnollista ääntä. Vakavampi laulunopiskelu taas vaatii pitkäjänteistä ja säännöllistä harjoittelua ja lihaskoordinaation hiomista, kokonaisvaltaista ilmaisun ja musiikin opiskelua, taiteellista näkemystä ja väkevää hengen paloa vain ja ainoastaan laulamiseen.

Missä on laulunopettajan helvetti/paratiisi?

Helvettiä en osaa kuvitella. Lauluharrastus on kaikille vapaaehtoista, ei siitä helvettiä saa aikaiseksi.

Paratiisi? Innostuneet oppilaat, jotka kokevat onnistumisen elämyksiä ja iloitsevat musiikista. Sellaisesta opettajakin saa energiaa!

Pyytävätkö ihmiset juhlissa sinua laulamaan ex tempore? Mitä teet silloin?

Jos on säestäjä, säestyssoitin ja nuotit käsillä, niin miksei. Aika usein ex tempore-tilanteissa joku näistä puuttuu. Arvostan kyllä myös sitä, että saan olla vapaa-aikana ”siviilissä” eikä minun automaattisesti odoteta aina esiintyvän.

>Alku-
rentoutus
>Ryhti ja
hengitys
>Ääni-
harjoitus
>Laulun-
opiskelu

Tervetuloa laulutunnille. Tuulin laulutuntiin on koottu alkeita laulunopiskelua varten ja joitakin ääniharjoituksia. Niitä voi kokeilla ja käyttää muun laulunopiskelun tukena. Todellisuudessa kuitenkin laulunopiskelu vaatii aina ulkopuoliset korvat – esimerkiksi opettajan, joka tietää miten ääni toimii ja miten sitä koulutetaan, sekä vuorovaikutustilanteen, eli laulutunnin tai kuoroharjoituksen.

Lähetä linkki

Esitysaika

Kuoroon! -sivusto on perustettu Kuoroon! -ohjelmasarjaa varten. Ohjelmasarja lähetettiin ensimmäisen kerran YLE Teemalla syksyllä 2008. Keväällä 2010 ohjelma nähdään uusintana.

Sivu sisältää paljon laulamisen perusteisiin liittyvää tietomateriaalia ja sitä voi käyttää oman laulunopiskelun tukena.


Sarjan jaksotiedot

YLE Areena - Katso ja kuuntele

YLE Areena


Katso Kuoroon! YLE Areenasta.

Ohjelma on katsottavissa 7 vrk lähetyspäivästä lähtien.