Ykkösdokumentti 1996

Ensilähetykset vuonna 1996.
Sivua ei päivitetä.

Iskusävelmiä Pentin polulta
Pentti Viherluoto on suomalaisen iskelmämusiikin uranuurtajia. Hiljainen 80-vuotias romantikko on unohdettu, mutta yhteistyö veljen ja mm. Veikko Lavin kanssa synnytti ikivihreitä. Toteutus Riitta Vauras ja Antero Lundgren.
21.01.1996

Nainen presidenttinä
(President Vigdis Finnbogadottir)
Islannin presidentti on sinut koko kansansa kanssa eikä ihme, sillä hänen kautenaan presidentinvirka on saanut uuden sisällön Islannissa. Ohjelmamme Vigdis
Finnbogadottirista on henkilökuva viehättävästä presidentistä ja myös kertomus hänen kauniista maastaan. Tuotanto: Saga Film, Islanti.
04.02.1996

Maradonan nousu ja tuho
(Maradona/True Stories)
Jalkapallo teki Maradonasta tähden, mutta siitä tuli myös hänen tuhoojansa. Miten tämä kaikki kävikään, siitä kertoo meille illan dokumentti, jossa mukana ovat niin Maradona ja hänen läheisensä kuin vastustajansakin. Ja kuvituksena luonnollisesti parhaat palat suurotteluista! Tuotanto: Carlton Productions ja Channel 4, Englanti.
18.02.1996

Aleksandra Kollontai
Meillä Aleksandra Kollontai liitetään Tukholmassa käytyihin Suomen ja Neuvostoliiton välirauhaa koskeviin keskusteluihin. Paljon muuta emme hänestä tiedäkään. Uudessa amerikkalaisessa dokumentissa tutustumme tämän 'intohimojen' naisen ajatuksiin ja elämään. Tuotanto: Kevin Mulhern Productions, Yhdysvallat.
10.03.1996

Jäljet
Dokumenttielokuva maaseudun muutoksesta ja perinnemaiseman häviämisestä. Käsikirjoitus ja ohjaus Tiina Mazet. Tuotanto: AV-torppa Oy.
17.03.1996

Marthan maailma
(In silence and darkness)
Hiljaisessa ja pimeässä maailmassa elävä Martha on kuuromykkä ja sokea. Vammastaan huolimatta hän pystyy kommunikoimaan ympäristönsä kanssa ja ohjelmassamme saamme tutustua hänen kehitykseensä viimeisten 25 vuoden aikana. Tuotanto Peter Entell, Kanada.
07.04.1996

Pikkukaupungin naisia
Dokumentti, jossa neljä erilaista naista kertoo elämästään ja - siinä sivussa - elämänsä miehistä. Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus Jaana Puhakka. Tuotanto Epidem Oy.
14.04.1996

Rakastettuni, vakooja
(Min kjäre venn)
Vuonna 1977 norjalainen Gunvor Haavik jäi kiinni vakoilusta KGB:lle. Tämä Norjan ulkoministeriön virkailija ehti harjoittaa tiedustelutoimintaa peräti 30 vuotta. Mutta miten kaikki alkoi, ja mitä osaa esitti Vladimir Kozlov, entinen sotavanki? Tarinan kokosivat Alf Reidar Jacobsen ja Knut Erik Jensen. Tuotanto Norjan televisio.
12.05.1996

Rakas tytär
(Dear Daughter)
Suurta huomiota herättänyt draamadokumentti kertoo Christine Buckleyn elämästä nunnien ylläpitämässä lastenkodissa Dublinissa 1940-luvulla. Lähimmäisenrakkaus ei ole itsestään selvä asia, kun kysymyksessä ovat lapset, joilla ei ole sananvaltaa. Tuotanto RTE, Irlanti.
26.05.1996

Petturin muotokuva
(Förräderi)
Koko Saksa kohahti kun kulttuuripiirien keskeistä hahmoa Sascha Andersonia syytettiin julkisesti entisen DDR:n salaisen poliisin, Stasin häikäilemättömäksi kätyriksi. Andersoniin jo 80-luvun alussa tutustunut ruotsalainen toimittaja Björn Cederberg päätti yhdessä kollegansa kanssa selvittää juurta jaksain, kuka Sascha oikein oli ja miten petturisyytökset olivat syntyneet. Charon Filmin
dokumentti paljastaa totuuden.
16.06.1996

Karjala kutsuu
(Karelen kallar)
Yli kymmenen tuhatta Kanadan ja USA:n suomalaista siirtolaista muutti 1930-luvun alussa Neuvosto-Karjalaan pyrkimyksenä rakentaa oikeudenmukainen ja
tasa-arvoinen yhteiskunta. Näitä tapahtumia kanadansuomalainen Eino Streng palaa muistelemaan Karjalaan. Ohjaus Tom Backmansson ja Peter Berndtson. Tuotanto FST/Fakta.
23.06.1996

Vendetta
Balkanin alueella verikosto, vendetta, on yhä vahvoilla. Seuraamme albanialaista tapausta, jossa kirjoittamattomat lait ja perinteiset pelisäännöt sanelevat tapahtumien kulkua. Käsikirjoitus ja ohjaus Jerzy Sladkowski. Kansainvälistä yhteistuotantoa.
07.07.1996

Vaarallisin siivin
(Airplaneski)
Ennen oli suuri ja mahtava Aeroflot, nyt Venäjällä on lukematon määrä pieniä lentoyhtiöitä, joilla on suuria ongelmia. Tuotanto: Great Percy Productions, Englanti.
21.07.1996

Isot pojat eivät itke
(Big Boys Don't Cry)
Dokumenttielokuva kahdeksasta vangista, jotka saavat mahdollisuuden yrittää uudelleen - onnistuvatko he murtamaan huumeiden ja vankilakierteen kehän? Ohjaus Sigve Endresen. Tuotanto: Motlys/Norja ja Epidem/Suomi.
28.07.1996

Haiti
(Haiti - The Deep Vessel)
Tanskalainen kirjailija Jörgen Leth kuvaa omaperäisesti maata, jossa voodoo-uskonto hallitsee ja traaginen ja koominen ottavat päivittäin mittaa toisistaan. Tuotanto: Det danske filmverksted, Tanska.
04.08.1996

Ihmisoikeustaistelijan muotokuva
(Fire and water)
Hussain Shahristani oli aikoinaan Saddam Husseinin johtava ydintutkija, mutta kääntyi ydinteknologian puolestapuhujasta sen vastustajaksi. Hänen onnistui paeta vankilasta ja muuttaa perheineen Iraniin, josta käsin hän toimii perheineen ihmisoikeuksien palauttamiseksi Irakiin. Tuotanto: Shelley Saywell, Kanada.
11.08.1996

Leski, terroristi ja agentti
(Widow, the terrorist and the sas)
Kahdeksantoista vuotta sitten 4 palestiinalaista kaappasi Lufthansan koneen ja vaati Saksassa vankilassa olevien Punaisen armeijakunnan jäsenten vapauttamista. Lentäjä ja kolme palestiinalaista sai surmansa Mogadishun kentällä. Tapaamme lentäjän lesken, Norjassa luovutettavaksi vaaditun naiskaapparin ja erikoisjoukkojen asetta käyttäneen agentin pohtimassa syyllisyyttä, tekojen sovittamista ja väkivallan oikeutusta. Tuotanto: Carlton UK/ITN, Englanti.
18.08.1996

Kielletyt jutut
Sensuurin ja vaikenemisen kultainen käytöskirja mediamaailmasta. Ohjelma historian tosikoille ja nykyhetken palvojille. Toimittaja Tom Östling. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
15.09.1996

Howard Hughes, rikas mies
(Secret lives: Howard Hughes)
Mies oli maailman rikkain ja käyttäytyi kummallisesti. Mutta mitä löytyykään oudon kuoren alta? Nuoruuden unelmia, likaisia liikehommia, yhteyksiä CIA:n toimintaan ja Watergate-skandaaliin sekä tunne-elämän ailahteluja. Tuotanto Ch4, Englanti.
29.09.1996

Pakolaisen tuska
(Personal belongings)
Lähteminen ei ole helppoa, mutta ei ole paluukaan. Bela Bognar joutui lähtemään Unkarista vuoden 1956 kansannousun jälkeen Yhdysvaltoihin. Amerikkalaista
hänestä ei tullut, mutta unkarilainenkaan hän ei enää ole uudessa Unkarissa. Palkitun ohjelman on tehnyt hänen poikansa. Tuotanto Steven Bognar, Yhdysvallat.
27.10.1996

Marian saari
Saaristomeren kansallispuisto tuhatvuotisen Perinnemaiseman säilyttämisestä vastaavat lampaat ja naudat. Autiona kansallispuisto menettäisi suuren osan omaleimaisuuttaan. Mutta ani harva jaksaa elää saaristossa: on kestettävä eristyneisyyttä, kuukausia pimeän ja purevan kylmän kourissa. Toimittaja Riitta Vauras.
03.11.1996

Isät ja pojat
Dokumenttielokuva isien ja poikien välisestä suhteesta, joka määrää jokaisen miehen tulevan elämänkaaren laadun. Ohjaus Heikki Tapio Partanen. Tuotanto Alppiharjun Elokuva Oy. 10.11.1996

Fergie – elämäni tarina
(Ruby Wax meets... Fergie)
Sarah Ferguson, Fergie, entinen Yorkin herttuatar, on brittiläisen tähtihaastattelija Ruby Waxin "käsittelyssä". Ohjelmassa Fergie kertoo avoimesti elämästään ja suurta julkista närkästystä herättäneistä edesottamuksistaan. Ruby Waxin opastuksella kamera kiertää myös Fergien huushollissa ja seuraa kuningattaren entistä miniää tämän noutaessa tyttäriään koulusta. Fergien haastattelun on tuottanut BBC.
17.11.1996

Kultapoika Jani Sievinen
Henkilödokumentissa seurataan maailman parhaan sekauimarin neljä vuotta kestänyttä projektia Barcelonasta Atlantaan. Ohjaus Roman Rokicki. Tuotanto Idea-tuottajat Oy.
24.11.1996

Bussikavaljeeri
Suomalainen kulkuritarina euroajan alkusuoralta. Laulava bussinkuljettaja P. Hartikainen rakastaa työtään, poikaansa, isänmaataan ja Pariisia. Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
01.12.1996

Tervakosken tehtaalta
Tervakoski on pieni paikkakunta vielä pienemmän kosken rannalla Etelä-Hämeessä. 150 vuotta tervakoskelaiset nauttivat tehtaan tuomista eduista. Venäläisten maaorjien lumpputossuista tehtiin seteleitä ja keisarin sotilaille tupakkapaperia. Aina ei kiinnitetty huomiota tekniikkaan ja laatuun, työntekijöihin kyllä. 1970-luvun virheinvestointi horjutti hyvinvointia. Meklarit ja diilerit käskivät tehtaan ja tervakoskelaiset uuteen suuntaan. O: Erkki Tiihonen. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
08.12.1996

Lapsisotilaat
(Smoke gets in your head)
Miten käy sotimaan värvättyjen lasten, kun sota päättyy? Elias, Mauricio, Cardena ja Maria ovat parikymppisiä El Salvadorin sotaveteraaneja, joiden lapsuus ja nuoruus kuluivat sodassa. Tuotanto NRK, Norja.
15.12.1996

"Kuljen aina valtavirtaa vastaan"
Kansainvälisestä kuuluisuudesta huolimatta tutkija, ajattelija, osallistuja Pierre Bourdieu ei ole unohtanut omaa taustaansa. Ehkä juuri omien kokemustensa vuoksi hän on ikuinen taistelija muotivirtausten keskellä. Hän uskaltaa yhä ottaa rajusti kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Hän ei jätä tavallista ihmistä yksin. Käsikirjoitus ja ohjaus Riitta Launis. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
22.12.1996

Hiljaiseloa Miamissa
Jerry Tannerilla on erikoinen ongelma: Hän muistuttaa liikaa Humphrey Bogartia. Suunnittelu ja toteutus Erkki Määttänen. T: TV1 Dokumenttiohjelmat.
29.12.1996

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä