Ykkösdokumentti 1998

Ensilähetykset vuonna 1998.
Sivua ei päivitetä.

Ahkku – isoäiti
Inga Näkkäläjärvi Inarista, 85-vuotias saamelaisnainen, on elänyt nuoruutensa poron elämänrytmin mukaan jutaavana saamelaisena, paimentolaisena. Hän on ollut mukana moottorikelkkojen ja mönkijöiden matkassa. Hän asuu talossa uuden tekniikan ympäröimänä. Miten saamelaisnaisen tehtävä ja asema ovat muuttuneet vuosien saatossa. Toimittaja Airi Valkama. T: Yle.
05.01.1998

Pankkien uhrit
Pankkikriisissä 30 000 yritystä kaatui konkursseihin. Turhat konkurssit, turha työttömyys? Kenellä pakkohuutokaupattu omaisuus on nyt? Toimittaja Timo-Erkki Heino. T: Yle.
18.01.1998

Alvar Aalto – visio paremmasta maailmasta
Dokumenttielokuva arkkitehdin luovasta persoonasta ja taiteellisesta prosessista 30-luvun jälkipuoliskon teosten valossa. Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: Yle.
01.02.1998

Olen vironvenäläinen ja ylpeä siitä
Valtaosa Viron sadoista tuhansista venäläisistä osallistuu nuoren tasavallan rakentamiseen, mutta haluaa samalla säilyttää Moskovasta irtautuvan identiteettinsä. Toimittaja Reijo Nikkilä. T: Yle.
15.02.1998

”Terveisiä Amsterdamista!”
”Kyky nähdä sininen väri tuhoutuu harvoin!”
Dokumentti mediahälystä ja hiljaisuuden kaipuusta. Käsikirjoitus ja ohjaus Tom Östling. T: Yle.
01.03.1998

”Henget ja minä” – Helinä Rautavaaran tuliaisia temppeleistä
Matka afrikkalaispapittaren ja uskontojen tutkijan jännittävään, värikkääseen, rytmikkääseen ja tanssivaan maailmaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Mirja Metsola. T: Yle.
15.03.1998

Teija on Teija
Muotokuva naisesta, joka tuli 17 vuoden ajan suomalaisten olohuoneeseen ja jonka jokainen yhä tuntee, tai ainakin luulee tuntevansa. Teija Sopasen tarinan on toimittanut Marjatta Cronvall. T: Yle.
29.03.1998

Viapori – Pohjolan ”Uusi Atlantis”
Suomenlinna täyttää 250 vuotta. Elokuva kertoo linnoituksen perustamisesta ja loistavan, kansainvälisen kulttuurivarustuksen synnystä valistusajan hengessä Helsingin edustalle. Käsikirjoitus ja ohjaus Eeva Vuorenpää. T: Yle.
12.04.1998

Kapinan murtajat
Kevättalvella 1918 Helsingissä valkoiset aktivistit jäivät punaisten joukkojen ja jäätyvän meren väliin puristuksiin. Yhteys saksalaisiin oli mahdollista vain jäiden läpi meren yli. Jäänmurtaja Tarmo ja Volynetz kaapattiin ja ajettiin Tallinnaan.Tuotanto Semiosis Oy.
26.04.1998

Lasten maailma
(Inside Out: Portraits of Children)
Lapsuusajan koko kuva syntyy ohjelmassamme mosaiikista, jonka palasia ovat lasten omat mielikuvat ja unelmat heitä odottavasta elämästä. Lastemme maailma tuntuu viattomalta, mutta sieltä löytyykin yllättäen aikuisten ristiriitojen tulkinta. Ohjelma palkittiin Marsellen dokumenttifestivaalilla 1996. Tuotanto: Joanna Lipper, Yhdysvallat.
24.05.1998

Isää etsimässä
(Baba Luba)
Nelikymppinen Dani Bassan palaa synnyinmaahansa Brasiliaan etsimään miestä, joka hylkäsi vaimonsa ja poikansa 36 vuotta aiemmin. Matka on kuin salapoliisitarina, jonka aikana Danille selviää yhtä ja toista isänsä menneisyydestä ja yhteiselon monimutkaisuudesta. Tuotanto: Amit Breuer, Israel.
07.06.1998

Täysille katsomoille
(Våran Carmen)
Ooppera Carmen sai uusia ulottuvuuksia, kun sitä esitettiin neljänkymmenen vammaisen voimin. Yli 20 kertaa täysille katsomoille menneen esityksen taltioi Ruotsin televisio.
28.06.1998

Uskomaton rakkaustarina
(Gerrie and Louise - Revence and Forgiven)
Gerrie Hugo oli Etelä-Afrikan apartheidin puolesta taisteleva armeijan eversti, jonka työmaana oli ANC:n tuhoaminen. Sitten hänestä tuli omiensa pettäjä, luopio, joka paljasti hämärät puuhansa. Louise Flanagan oli maansa johtavia journalisteja, joka erikoistui kuolemanpartioihin. He tapasivat työn merkeissä ja rakastuivat. Ohjelma sai EMMY-palkinnon 1997. Tuotanto: Sturla Gunnarsson, Kanada.
05.07.1998

Rakkautta sodan varjossa
(Love Story)
On vuosi 1943 ja paikkana on Berliini. Neljän lapsen äiti Lilly on palkittu äitiyden mitalilla ja natsitunnuksia
kantava aviomies on rintamalla. Sitten Lillyn elämään astuu Felice, nuori juutalaisnainen ja rakkaus leimahtaa liekkiin. Sovinnaisuuden rajat rikkoutuvat. Onnen hinta on kova, sillä Felice viedään keskitysleirille ja kuolee siellä. Mutta Lilly on yhä elossa kertomassa meille uskomatonta tarinaansa. Tuotanto: Catrine Clay, BBC.
12.07.1998

Minä ja puhemieheni
(Me And My Matchmaker)
Amerikkalainen Mark Wexler lähti tekemään ohjelmaa Irene Nathanista, joka työkseen järjesti yhteyksiä naimahaluisten naisten ja miesten välille Chicagossa. Aihe imi tekijän mukaansa ja lopulta tuskin kukaan tiesi, kuka rakasti ketä ja miksi. Tuotanto: Mark Wexler, Yhdysvallat.
19.07.1998

Häämatkan kirous
(Bröllopsresan)
Lähetystyöntekijät Susanne ja Stephan joutuivat häämatkallaan Tansaniassa liikenneturmaan. Susanne loukkaantui vakavasti, mutta pelastui verensiirron ansiosta. Vuosia myöhemmin paljastui, että hän oli saanut veren mukana hi-viruksen. Myös Stephan osoittautui hiv-positiiviseksi, mutta pariskunnan pieni poika ei. Perhe elää nyt päivän kerrallaan ja suunnitelmia tehdään vain pojan tulevaisuuden varalle. Tuotanto Ruotsin televisio.
26.07.1998

Näkijä Grönlannista
(Vision Man)
Luoteis-Grönlannissa ikänsä elänyt eskimomies pohdiskelee elämäänsä ja sen kahdeksaankymmeneen seitsemään vuoteen mahtuneita mullistuksia lähiympäristössään. Elämänarvojen muuttuminen on tuhoamassa ihmisen ja luonnon tasapainon. Ohjelma on saanut palkintoja elokuvafestivaaleilla. Tuotanto:
Åby-Long Productions, Ruotsi.
02.08.1998

Vakoilun hemaiseva ansa
(Honey Trap (Inside Story))
Agentteja on vakoilussa kautta aikojen hankittu käyttämällä naisia ansana. Mahtavat KGB ja CIA eivät ole suostuneet asiaa vahvistamaan. Nyt kuitenkin saamme kuulla KGB:n verkkoon joutuneiden naisien kertomuksia, joiden todenperäisyyden loikkarit vahvistavat. Tuotanto: Atlantic Celtic, Englanti.
16.08.1998

Scandinavian Star
Huhtikuussa –90 syttyi autolautta Scandinavian Starilla räjähdysmäinen tulipalo. Järkyttävästä turmasta viime tingassa hengissä selvinnyt Bettina kertoo nyt tarinansa. Toimittaja Anna Seeberg. Tuotanto Tanskan televisio.
23.08.1998

Toiseksi viimeinen tango
Puolue räjähti, mutta tanssilava jäi. Dokumenttielokuva Helsinki-paviljongista ja vanhoista kommunisteista. Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Ellonen. T: Yle.
30.08.1998

Nainen lehtimaailmassa
(Citizen Kaye – Katherine Graham)
Katherine Graham sai rikkaan amerikkalaisen perheen tyttärelle tarkoitetun kasvatuksen ja hänen päätehtävänään tuli olla aviomiehen tukeminen. Aviomies päätyi perhelehden, Washington Postin päätoimittajaksi ja hänen itsemurhansa jälkeen Katherine Graham nousi monien kauhuksi lehden johtoon. Ohjelmassamme hän kertoo avoimesti työn myötä- ja vastoinkäymisistä ja toiminnastaan Watergate-jupakassa. Tuotanto: BBC.
13.09.1998

Nettitreffit
Helsinkiläinen teologianopiskelija Tanja päättää Internetin avulla löytää itselleen elämänsä miehen. Ystävätär Renata arvostelee Tanjan puuhia. Entä mitä tekee ruotsalaistyttö Elin? Ohjaus Tom Östling. T: Yle.
04.10.1998

Latinan lähettiläs
Jukka Ammondt, kirjallisuuden dosentti Jyväskylän yliopistosta, päätti repäistä viisikymppisenä: hän ryhtyi sivutoimenaan esiintyväksi taiteilijaksi. Ammondtin latinaksi esittämät laulut eivät myy kotimaassa, mutta esim. Amerikassa hän on yksi tunnetuimmista suomalaisista. Suunnittelu ja ohjaus Erkki Määttänen. T: Yle.
11.10.1998

Vuosisatansa lapset
Sergei Komarov, Ljudmila Shmugljakova, Anna Bragina, Valentin Maslov ja Grigori Tshuhrai viettävät eläkepäiviään Moskovassa elokuvaveteraanien talossa. He tekivät elämäntyönsä Neuvostoliiton elokuvateollisuudessa aikana, jolloin elokuvat muokkasivat miljoonien ja miljoonien neuvostokansalaisten tietoisuutta. Dokumentti kertoo heidän elämästään elokuvaveteraanien talossa ja huippuhetkistään elokuva-alalla. Käsikirjoitus ja ohjaus Ilona Laurikainen. T: Yle.
25.10.1998

Elämä - ota vastaan!
Dokumenttielokuva nuoruudesta ja yhteiskunnasta joka sen määrittelee. Aikuiseksi tuleminen on sopeutumista karuun todellisuuteen, kun osoittautuukin, että tulevaisuus on jo täällä. Käsikirjoitus ja ohjaus Ulla Turunen ja Ilkka Ruuhijärvi. Tuotanto RT Documentaries Oy.
08.11.1998

Yhteinen salaisuutemme
Markku Heikkisen dokumentti suomalaisen pikkukaupungin asukkaista, jotka joutuivat kasvokkain pedofilian kanssa. Vuonna 1993 erään pikkupojan äiti teki sosiaaliviranomaisille ilmoituksen pedofiliaepäilyistään. Vei kuitenkin yli viisi vuotta ennen kuin lasten hyvänä ystävänä pidetty mies tuomittiin. Kaikkiaan hyväksikäytön uhreiksi oli joutunut lähes 30 pikkupoikaa. Tuotanto Production House.
22.11.1998

Oi kallis Suomenmaa
Osa 8: Kun tuuli kääntyy, kaikki muuttuu. "Ei ole mitään rappeuttavampaa politiikkaa kuin se, joka edistää kansan aineellista hyvinvointia ja nautintoja, mutta lamaa sen henkisiä pyrintöjä", kirjoitti J. V. Snellman. Suunnittelu ja ohjaus Peter von Bagh, Elina Katainen ja Iikka Vehkalahti. Tuotanto Nosferatu Oy.
29.11.1998

Muotokuva elokuvaohjaaja Lars von Trieristä
(Tranceformer - Portrait of Lars von Trier)
Muotokuva Tanskan juhlituimmasta ja kiistellyimmästä elokuvantekijästä Lars von Trieristä. Hän kertoo fobioistaan ja itseinhostaan, ihanteistaan ja uskostaan sekä luonnollisesti elokuvan teosta "Breaking The Waves" -elokuvan yhteydessä. Ohjaus Stig Björkman. Tuotanto AB Memfis Film Television, Ruotsi.
20.12.1998

Elää kuoleman varjossa
(Living Amongst The Lions)
Dokumenttielokuvassa seurataan kolmen nuoren syöpään sairastuneen elämää kahdeksantoista kuukauden ajan, heidän ilojaan ja surujaan; heidän toivoaan ja epätoivoaan. Palkittu parhaana pohjoismaisena dokumenttina Nordisk Panoramassa 1998. Ohjaus Sigve Endresen. Tuotanto Motlys A/S, Norja ja Oy Epidem Ab.
27.12.1998

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä