Ykkösdokumentti 2000

Ensilähetykset vuonna 2000.
Sivua ei päivitetä.

Matkaihmisiä
Uskomattomia sattumuksia ja puhtaita intohimoja. Tarinoita junassa ja laivalla. Kuvaus ja toimittaja Tom Östling. Yle Dokumenttiohjelmat.
09.01.2000

Sata sukupolvea
Dokumenttielokuva joka näyttää turkistarhaajan arjen ja työn yhden vuoden kuluessa. Mitä nämä ihmiset ajattelevat, miten he kasvattavat lapsensa, mitä on päivän työ tarhalla? Nahkomisen jälkeen jää talveksi pihaan tyhjien häkkien rivi... ja tarhaajalle nylkemisestä kipeät kädet. Ohjaus Markku Tuurna. Tuotanto Blind Spot Pictures Oy.
23.01.2000

Andrén monta elämää
(André's Lives)
André Steiner, Bauhaus-koulukunnan arkkitehti pelasti toisen maailmansodan aikana tuhansien Slovakian juutalaisten elämän. Hän saikin lisänimen "juutalaisten Schindler". Sodan jälkeen hän muutti Amerikkaan ja unohti entisen elämänsä ja sen kauhut. Nyt, 89-vuotiaana hän palaa Eurooppaan kohtaamaan menneisyytensä. Tuotanto: Tapestry International, Yhdysvallat.
30.01.2000

Viikonloppuvanhemmat
(Un samedi sur deux)
Riitaisat avioerot ja kiistat lasten tapaamisoikeudesta ovat tämän päivän arkea yhä useammalle vanhemmalle. Ranskassa asian helpottamiseksi on perustettu puolueettomalle maaperälle tapaamispaikkoja, missä kiistelevät vanhemmat voivat kohdata lapsiaan valvotuissa olosuhteissa. Dokumentin tekijä seurasi lähietäisyydeltä neljän pariskunnan viikonlopputapaamisia vuoden ajan. Tuotanto: France 2 ja Perifilms, Ranska.
13.02.2000

Yhteishaku tulevaisuuteen
Meeri, Jan, Satu, Julia, Sari ja Nuppu - kevään 1999 uudet ylioppilaat. Syksyllä 1998 he istuivat vielä tutun ja turvallisen koulun penkillä. Tästä eteenpäin jokainen rakentaa itse omaa tulevaisuuttaan. Mitä he odottavat tulevaisuudelta? Miten he siihen valmistautuvat? Dokumentissa seurataan heidän elämää syksystä 1998 syksyyn 1999, eletään mukana viimeisen kouluvuoden huippuhetket. Juhlan jälkeen palataan arkeen. Syksy tuo tullessaan pettymyksiä, mutta myös onnistumisen hetkiä. Käsikirjoitus ja ohjaus Ilona Laurikainen. Yle Dokumenttiohjelmat.
20.02.2000

Geisha, naamion takana
(Geisha)
Dokumentti valaisee geishakulttuuria kolmen eri-ikäisen kiotolaisnaisen kautta, joista kaksi on vielä koulutusvaiheessa ja kolmas on Japanin kuuluisin ja arvostetuin geisha. Tuotanto: Optomen Television, Channel 4, Englanti.
27.02.2000

Pankit tilillä
Pankkikriisin jälkinäytös oikeussalissa. Veronmaksaja ihmettelee ja maksaa. Toimittaja Timo-Erkki Heino. Yle Dokumenttiohjelmat.
05.03.2000

Mama Daktari – Kenian lentävä lääkäri
(Mama Daktari)
Ranskalainen Anne Spoerry kulki pitkän tien vastarintajoukoista Ravensbrückin keskitysleirin kautta kenialaiseen pikkukylään, jonne hän perusti ensimmäisen vapaaehtoispohjaisen Lentävä lääkäri -järjestön ja lensi itse koneitaan Mama Daktarina 80-vuotiaaksi asti.
Tuotanto: Intuition Films, Media Video Compagnie ja France 2, Ranska.
12.03.2000

Isä, miksi katosit?
(Dad)
Vuonna 1970 Rogerilla oli elämä järjestyksessä, hänellä oli työpaikka, talo ja perhe. Sitten kaikki muuttui ja hän sortui huumeisiin ja väkivaltakierteeseen. Nyt hän on katuojassa. Yksi miehen neljästä lapsesta on tehnyt dokumentin isästään etsien vastausta häntä koko ikänsä askarruttaneeseen kysymykseen, mitä isälle oikein tapahtui. Useita palkintoja voittaneen dokumentin on tuottanut Partners in Motion, Kanada.
19.03. SU 21:25

Pörssin henki ja sijoittamisen etiikka
Mitä eroa on uhkapelillä ja investoinnilla, voiko sijoittamalla muuttaa maailmaa sekä muita Arvo Tuomisen Wall Streetillä ja Las Vegasissa tekemiä yhteiskunnallisia huomioita. Yle Dokumenttiohjelmat.
26.03.2000

Jeesus on mun velipoika
Viistoa valoa Torniojokilaaksossa, väylänvarren ihmisiä ja tarinoita meän kielellä. Käsikirjoitus ja ohjaus Tuulikki Islander. Yle Kulttuuriohjelmat.
02.04.2000

Pitkä yksinäisyys
Tämän liettualaisen rakkaustarinan päähenkilöinä ovat vilnalaiset Balys ja Irena. Kaunasissa syntynyt Balys Gajauskas on viettänyt puolet elämästään Neuvostoliiton ajan vankileireillä tuomittuna neuvostovastaisesta toiminnasta. Ennen viimeisintä 12 vuoden vankeusjaksoa ehti Balys tutustua tulevaan vaimoonsa Irenaan, ja edessä odotti monivaiheinen tulevaisuus. Rakastavaisten kirjeet vuosien varrelta kertovat tämän ihmissuhteen ainutlaatuisuudesta, toivosta ja luottamuksesta. Balys vapautettiin v. 1988 ja lähes 40 vuoden painajainen päättyi. Elämä saattoi alkaa. Käsikirjoitus ja ohjaus Erkki Määttänen. Yle Dokumenttiohjelmat.
09.04.2000

Satumaa – Unto Monosen elämä ja tangot
Claes Olssonin ja M.A. Nummisen elämäkertaelokuva suuresta suomalaisesta tangolegendasta, Unto Monosesta. Tuotanto Kinoproduction Oy.
16.04.2000

Mennoniitit, elämää eilisessä
(Not All That the World Does Is Good For a Mennonite)
Mennoniitit ovat Meksikossa elävä hollantilaisperäinen uskonlahko, jonka pyrkimyksenä on pitää kiinni perinteistä ja säilyttää uskontonsa niin puhtaana kuin mahdollista. Siksi he haluavat pysytellä yhteiskunnan ulkopuolella ja vastustavat nykyteknologiaa ja kulutuskulttuuria. Hollantilaisdokumentti kuvaa mielenkiintoisesti mennoniittojen arkielämän ristiriitoja heidän kilvoitellessaan kohti hengellistä pelastusta. Tuotanto: Lemming Film.
23.04.2000

Äiti tuntematon
(Anonymous Babies)
Ranskassa äiti voi synnyttää ei-toivotun lapsensa nimettömänä ja antaa tämän adoptoitavaksi. Jos hän myöhemmin haluaa löytää lapsensa, se on melkein mahdotonta adoptiotietojen puuttuessa. Myöskään adoptioon annetut lapset eivät yrityksistä huolimatta voi löytää biologista äitiään. Naapurimaassa Belgiassa lainsäädäntö on toisenlainen eikä lasta voi synnyttää nimettömänä, mikä on johtanut jo kolmekymmentä vuotta kestäneeseen lapsikauppaan raja-alueella. Dokumentti kuvaa biologisia sukulaisiaan epätoivoisesti etsivien lasten ja äitien ahdistusta, aikana, jolloin yhä edelleen kaksi lasta synnytetään nimettömänä joka päivä. Tuotanto: Marathon International, Ranska.
30.04.2000

Seitsemän veljeksen unelma
(The Boys Who Loved Hockey)
Joka pojan unelma on pelata jääkiekkoa NHL-tasolla. Niin myös erään tavallisen kanadalaisperheen seitsemän veljestä haaveilivat pääsystä NHL-areenalle ja tekivät unelmastaan totta. He puskivat suorituksensa äärimmilleen päästäkseen kunnian kentille ja onnistuivatkin siinä, yksi toisensa perään, yhtä lukuun ottamatta, joka päätti sittenkin valita elämän kotitilalla. Tuotanto Filmoption International Inc.
07.05.2000

Lauantai
TV1:n Dokumenttiohjelmien kaksitoista toimittajaa seurasi yhden päivän ajan suomalaisten elämää eri puolilla Suomea. Materiaalista syntyi ainutlaatuinen dokumenttielokuva Lauantai. Se on ironisen kepeä kertomus keskiluokkaisesta Suomesta ja samalla kurkistus myös syvemmälle: millaisena elämä koetaan ja mikä elämässä on tärkeää. Kamera kiertää muun muassa Jehovan todistajien, lapsiperheen, akkain hirviporukan, kirkkoherran ja vankien mukana lokakuun 2. päivänä 1999. Ohjelma on esitetty Tampereen elokuvajuhlilla 11.3.2000. Käsikirjoitus: Ari Lehikoinen ja Vesa Lehko. Ohjaus: Ari Lehikoinen. Yle Dokumenttiohjelmat.
14.05.2000

Häät tavaratalossa
(Just Married)
Sveitsiläinen nuoripari osallistuu suurin toivein tavaratalon kekseliääseen markkinointikikkaan, kilpailuun, jossa pääpalkintona on unelmahäät tavaratalossa ja häälahjat. Kun tavaratalo kuitenkin vähät välittää todellisista tunteista, niin kuinkas sitten käykään, saako morsian päivänsä prinsessana? Voittaako lopulta mammona vai tosi rakkaus? Komediallinen dokumentti on mukana häähumussa. Tuotanto: F For Film, Sveitsi.
21.05.2000

Paratiisi kaupungissa
Dokumentti Viikissä ja Vanhankaupunginlahdella eri tavoin virkistäytyvistä ihmisistä ja alueen monimuotoisesta luonnosta. Ihmiset voivat kokea monenlaisia luontoelämyksiä keskellä Helsinkiä.
Tuotanto Oy Soveri Wildlife Films Ltd.
28.05.2000

Linda McCartney
(Linda McCartney – Behind the Lens)
Linda McCartney tunnetaan parhaiten ex-beatle Paul Mc Cartneyn puolisona. 1960-luvulla hän kuitenkin loi uraa valokuvaajana ja sai harvinaislaatuisen tilaisuuden kuvata nuoria muusikoita, joista tuli myöhemmin supertähtiä pop-taivaalle. Hän ikuisti mm. Jimi Hendrixin, The Rolling Stonesit ja tietenkin myös The Beatlesit. Dokumentissa haastatellaan monia hänen aikalaisiaan. Tuotanto MPL Communications Ltd., Englanti.
04.06.2000

Vetten päällä
(The Great Bridge)
Dokumenttielokuva 1.7.2000 avatun Juutinrauman sillan tanskalaisista ja ruotsalaisista rakentajista. Ohjaus Lars Westman ja Fredrik Gerteen. Tuotanto Final Cut Productions (Tanska), Westman & Gerteen Ab (Tanska) ja Kinotar Oy.
02.07.2000

Yhteiskunnan vihollinen
(Off the Pigs)
Dokumentti neljästä karismaattisesta ja tunnetusta amerikkalaisesta, jotka ovat kuuluneet Mustiin panttereihin. Näytelmäkirjailija Jamal Joseph, muusikko ja tuottaja Nile Rodgers, kirjailija Afeni Shakur (rap-tähti Tupac Shakurin äiti) ja viimeinen elossa oleva Panttereiden perustajajäsen Bobby Seale. Ohjaaja ja tuottaja Jens Meurer / Egoli-Berliini yhteistyössä Kinotar Oy / Lasse Saarinen.
09.07.2000

Angela Davis, aikansa ikoni
(Angela Davis – Eine Legende Lebt)
Angela Davisista tuli Yhdysvaltain mustan kansalaisoikeusliikkeen symboli 1970-luvulla. Hänet oli luokiteltu yhteiskunnalle vaaralliseksi ja hän saikin syytteen avunannosta tuhoisasti päättyneessä vankilapossa. Davis tuomittiin kuolemaan v. 1973 ja suljettiin San Quentinin vankilaan odottamaan tuomion täytäntöönpanoa. Davis kuitenkin vapautettiin huomiota herättäneen oikeudenkäynnin jälkeen. Vielä nyt, 25 vuotta myöhemmin, Angela Davis jatkaa taisteluaan vähemmistöjen kansalaisoikeuksien puolesta,. hänestä tuli tutkija, joka tekee työtä USA:n oikeusjärjestelmän uudistamiseksi. Tuotanto: Saarländische Rundfunk, Saksa.
16.07.2000

E-pillerin tarina
(The Pill)
E-pillerin kehittäminen oli aikoinaan mullistava uutinen. Siitä tuli 1960-luvulla taikapilleri, joka vapautti naiset nauttimaan seksistä. Alunperin pilleri kehitettiin hillitsemään maailman räjähdysmäistä väestönkasvua, ja se päästettiin markkinoille melko vähäisin testauksin. Vasta myöhemmin alkoivat paljastua ihmelääkkeen mahdolliset sivuvaikutukset ja terveysriskit. Ohjelmassa haastatellaan tutkijoita, jotka ovat taistelleet e-pillerin terveyshaittojen tunnustamiseksi. Tuotanto: National Film Board of Canada, Kanada.
23.07.2000

Puputytön unelmavuodet
(The Bunny Years)
Hugh Hefnerin luoman Playboy-klubin keulakuviksi satiinikorviin ja –häntiin puetut uhkeapoviset puputytöt. Puputytöille rooli merkitsi nousua tuntemattomuudesta kuuluisuuteen. Jotkut puputytöistä jäivät pysyvästi viihdebisnekseen, toiset taas palasivat tavalliseen elämään. Dokumentissa entiset puputytöt, muun muassa feministinä kuuluisuuteen noussut Gloria Steinham, kertovat millaista oli kuulua Hugh Hefnerin klaaniin. Tuotanto: BBC, Englanti.
30.07.2000

Raiskattu elämä
(Condemned to Line)
Ruandassa vuonna 1994 riehuneessa sisällissodassa kärsivät erityisesti naiset. Tutsinaisia raiskattiin ja kidutettiin järjestelmällisesti. Moni nainen kärsii nyt elinikäisistä henkisistä ja ruumiillisista vammoista. Aids-tartunnat ovat yleisiä ja monilla raiskatuilla naisilla on kasvatettavanaan väkivallan seurauksena syntynyt lapsi. BBC:n dokumentissa pääosaan nousevat paljon kärsineet naiset, jotka hakevat itselleen oikeutta. Tuotanto: BBC, Englanti.
06.08.2000

Rupert Murdoch, mies ja media
(Rupert Murdoch Biography)
Mies mediamaailman huipulta, australialainen Rupert Murdoch, mullisti kansainvälisen median valtasuhteita hankkimalla omistukseensa maailman tärkeimmät tiedotusvälineet. Käytännössä hän on media. Dokumentissa pääsevät ääneen mies itse sekä hänen taustavaikuttajansa ja omaisensa. Tuloksena on mielenkiintoinen ja avoin henkilökuva, joka paljastaa miehestä kiperiä ja hauskojakin piirteitä. Tuotanto BBC, Englanti.
13.08.2000

Bussilla länteen
(Go Greyhound)
Greyhound-bussin lähtiessä New Yorkista länteen joillakin matkustajill aon vain menolippu jamuutama dollari taskussa. He haluavat jättää kaiken taakseen ja aloittaa uuden elämän. Ohjaus Nathalie Borgers ja Jennifer Lévy-Lunt. Tuotanto Sokan, Ranska ja Lapsus, Ranska.
20.08.2000

Garry Kasparov, shakin mestari
(Garry Kasparov)
Garry Kasparov on ollut hallitseva sahkin maailmanmestari vuodesta 1985. Hän tosin hväisi ottelun Deep Blue –supertietokonetta vastaan, mutta inhimillista vastusta hänelle ei ole löytynyt. Millainen mies kätkeytyy tämän matemaattisen neron julkisivun taakse, ja minkälaiseksi hänen elämänsä on muodostunut menestyksen myötä. Tuotanto: Image & Compagnie, France 3, La Sept-Arte, Ranska.
27.08.2000

Alkulähteeltä monumentiksi
Toimittaja Paula Holmila ja kuvaaja Veli-Heikki Klemetti ovat neljä vuotta dokumentoineet,, kuinka kuvanveistäjä Pekka Jylhän Urho Kekkosen muistomerkki Lähde on muuttunut luonnoksesta taideteokseksi. Mukana on ollut kymmeniä ihmisiä, korkeateknologiaa ja käsityötä Espoosta Halikkoon, Lapinlahdelta Korpilahdelle.
03.09.2000

Sydneyn olympialaisten vihreät arvot
Australia isännöi v. 2000 kesäolympialaisia. Maan pääargumenttina oli tehdä Sydneyn kisat ympäristöarvoja kunnioittaen niin, että massatapahtuma rasittaisi ympäristöä mahdollisimman vähän. Kaikissa järjestelyissä on kiinnitetty huomiota ympäristöarvoihin, ja nähtäväksi jää miten hyvin Sydney tehtävästään suoriutuu. Tuotanto: ABC International, Australia.
10.09.2000

Jackie, myyttinen ensimmäinen nainen
(Jackie – Behind The Myth)
Jacqueline Lee Bouvierin elämä muuttui saduksi kun hän tapasi nuoren komean John F. Kennedyn. Muutaman vuoden ajan Jackien nimi oli kaikkien huulilla, hänestä tuli yksi Yhdysvaltojen rakastetuimpia ensimmäisiä naisia. Toisin kuin sadussa, Jackie joutui kokemaan useita musertavia tragedioita. Dokumentti kertaa Jackien ihmeellistä elämää, nuoruutta, onnen vuosia rakastettuna maan äitinä, vetäytymistä julkisuudesta Kennedyn kuoleman jälkeen, avioliittoa Aristoteles Onassiksen kanssa, sekä myöhempää itsenäistä elämää kulttuurivaikuttajana ja kustannustoimittajana. Tuotanto: Thirteen/WNET, USA.
17.09.2000

Marilyn Monroe ja kuoleman mysteeri
(Marilyn, The Ultimate Investigation Into A Suspicious Death)
Seksipommi Marilyn Monroen kuolema lääkkeiden yliannostukseen elokuussa 1962 synnytti ympärilleen heti hurjan huhumyllyn. Kuolinsyystä ja sen tapahtumahetkestä kehittyi mysteeri, joka kiehtoo yhä. Liki neljänkymmenen vuoden ajan on arvuuteltu, oliko kuolema itsemurha vai murha, johon Mafia, ehkä jopa Kennedyn klaani, oli sekaantunut. Luotettavat tahot paljastavat kuolemaan liittyviä tutkimustuloksia, joita aikanaan varjeltiin kuin valtionsalaisuutta. Tuotanto: Marathon International, USA.
24.09.2000

Japanilaislapsen elämä – ihmelapseksi vaikka väkisin
(Kinder ohne Kindheit)
Japanilaisessa yhteiskunnassa lasten valmentaminen huippuyksilöiksi alkaa jo ennen syntymää ja koulutushelvetin tahti kiristyy lastentarhassa. Todellinen lapsuus jää elämättä, ja vanhemmat joutuvat statistin asemaan, joiden tehtävänä on huolehtia siitä, ettei lapsi tee virheitä eikä sano koskaan vastaan opettajalleen, mikä voisi olla hänen menestymiselleen tuhoisaa. Nauru ja leikki eivät kuulu näiden lasten päiväohjelmaan, vaan ainoastaan raskas puurtaminen ja odotukset huippusuorituksista. Kuka ei leikissä pärjää, menettää kerralla menestyksen mahdollisuudet. Psykologian professori Masao Miyamoto, joka itsekin sanoo olevansa järjestelmän uhri, katsoo kriittisesti japanilaista yhteiskuntaa, joka riistää lapselta oikeuden lapsuuteen ja yrittää yhdenmukaistaa persoonallisuuksia. Tuotanto: ZDF, Saksa.
01.10.2000

Teinitappaja
(Killer At Thurston High)
Amerikkalaista yhteiskuntaa ovat viime aikoina järkyttäneet lukuisat lasten ja nuorten tekemät väkivallanteot, jotka kohdistuvat luokkatovereihin tai omaan perheeseen. Mikä tekee nuoresta ihmistaimesta tappajan? Dokumentti tutkii 15-vuotiaan Kip Kinkelin, hyvin koulutetun keskiluokkaisen perheen huonosta koulumenestyksestä kärsineen pojan tragediaa. Poika murhasi ensin omat vanhempansa ja avasi sitten tulen koulutovereitaan vastaan oregonilaisessa pikkukaupungissa. Pystymmekö koskaan ymmärtämään, mitä nuoren päässä järjettömän teon hetkellä liikkuu? Tuotanto: WGBH International, USA.
08.10.2000

Pietarin lapsivankila
(Reportrarna: Barn i fängelse)
Venäjällä on tilastojen mukaan vankilaan suljettuja ihmisiä eniten maailmassa asukaslukua kohti. Pietarissa sijaitsevasta maailman suurimmasta nuorisovankilasta on tullut kuoleman loukku, johon lain mukaan saisi sulkea vain 14-18-vuotiaita nuorisorikollisia, mutta vankien joukosta löytyy myös pieniä lapsia. Vankilaan voi joutua mitättömästäkin rikoksesta, ja siellä vallitsee epäinhimilliset olot. Ruokaa ei riitä kaikille ja taudit sikiävät ahtaissa selleissä. Ruotsalainen kuvausryhmä seurasi vankien surkeita oloja ensimmäisenä ulkomaisena kuvausryhmänä viikon ajan. Tuloksena on järkyttävä kuvaus lapsivankien ahdingosta. Tuotanto: Ruotsin televisio.
15.10.2000

Holman Maria, saariston tytön valinta
32-vuotias Maria Sjöberg on syntynyt ja kasvanut Dragsfjärdin kunnassa pienellä Holman saarella. Päätilaa pitävät vanhemmat, Maria ja hänen veljensä perheineen asuvat lähistön taloissa. Maria on mukana perheen jokapäiväisissä töissä, mutta hänellä on myös omia suunnitelmia. Holman Maria ei ole vain maanläheinen saaristolaisnainen, vaan lähes valmis agronomi, joka on tehnyt tietoisen valinnan. Käsikirjoitus ja ohjaus: Tuija Wuori-Tabermann ja Varpu Kuusela.
29.10.2000

Siirtogeenit liikkeellä
Bioteknologian uusi aluevaltaus: geenien siirrot eliöistä toisiin lupaavat meille mm. uusia kestävämpiä ja terveellisempiä ravintokasvilajeja. Ns. GMO-viljakasveja tuotetaan jo laajalti Yhdysvalloissa, mutta EU:n asenne niihin on enimmäkseen torjuva. Epäilyt geenikasvien ympäristöriskeistä herättävät epäluuloja kuluttajissa ja niiden valvontaa ja hyväksymistä ohjaa varovaisuusperiaate”. Jatkuuko biotieteen marssi eteenpäin vai pysäyttääkö sen kauhu 2000-luvun noitatohtorien kokeiluja kohtaan? Toimittaja Mikko Valtasaari. Yle Dokumenttiohjelmat.
05.11.2000

Isä, poika ja jääkiekko
Kun helsinkiläinen Atte oli parivuotias, lääkäri ennusti ettei hän kävele koskaan omin avuin. Kun espoolainen Teemu oli 16-vuotias, hän lopetti koulun ja keskittyi jääkiekkoon. Moni epäili, että pojan käy huonosti. He olivat väärässä. Teemusta tuli myöhemmin kuuluisa. Mutta väärässä oli myös lääkäri. Tarina suomalaisesta jääkiekosta, suomalaisista voittajista. Toimittaja Pertti Pesonen. Tuotanto TV1 Dokumenttiohjelmat ja ARTE.
12.11.2000

Sielu syvällä isänmaan mullassa
(Soul & Soil)
Köyhä Italia ei tarjoa naisille suuria mahdollisuuksia vaan elinkeino on raavittava maasta. Sukupolvien ajan italialaisnaisia on käytetty maatyöläisinä työssä, josta saatavat voitot menevät "caporaleille", jotka toimivat työnvälittäjinä maanomistajien ja maatyöläisten välillä. Kolme rohkeaa naista, Vita, Teresa ja Daniela, tekevät rankkaa 10-tuntista työpäivää pelloilla, mutta silti heillä riittää tarmoa puolustaa naisten etuja ja taistella parempien työolojen ja oikeudenmukaisemman elämän puolesta. Tuotanto: GA&A, Italia.
19.11.2000

Suomalaiset sotavankileirien saaristossa
Talvi- ja jatkosodassa suomalaisia joutui vangiksi Neuvostoliittoon yhteensä nelisen tuhatta. Vankeusaika kesti yleensä vajaan vuoden. Suomeen palasi jatkosodasta lähes kaksi tuhatta sotavankia. Arviolta kolmasosa nuorista miehistä haudattiin vieraaseen maahan. Suomalaisia sotavankeja on elossa vielä viitisensataa. Ensimmäistä kertaa molempien maiden sotavankeja käsitellään samassa ohjelmakokonaisuudessa. Ensimmäisessä osassa suomalaiset entiset vangit kertovat kovista kokemuksistaan neuvostoleireillä. Ohjelman toinen, neuvostoliittolaisista sotavangeista kertova osa, "Ryssä perkele – sotavankina Suomessa" nähdään viikon kuluttua sunnuntaina 3.12. Toimittaja Reijo Nikkilä. Yle Dokumenttiohjelmat.
26.11.2000

Ryssä perkele – sotavankina suomessa
Sotavankidokumentin toinen osa: sotavankeuteen Suomessa päätyi jatkosodassa noin 64.000 Neuvostoliiton kansalaista. He viettivät täällä keskimäärin kolme vuotta. Kuolleisuus vankileireillä oli jokseenkin samansuuruinen kuin suomalaisvankien keskuudessa. Ohjelman tässä osassa venäläiset muistelevat ankeita leirioloja ja eloon jäämisen usein turvannutta työrupeamaa suomalaisissa maalaistaloissa. Haastateltaviksi löytyi myös kaksi naissotavankia Pietarista. Toimittaja Reijo Nikkilä. Yle Dokumenttiohjelmat.
03.12.2000

Hyvästi Rauha
"Hyvästi Rauha" seuraa Rauhan mielisairaalan sulkemista ja muuttoa osastoiksi Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Ajettiinko laitospaikat jälleen alas, mutta avohoito unohdettiin? Dokumentti katsoo mielisairaanhoidon uudistusten vaikutuksia yhden sairaalan näkökulmasta joulukuusta 1999 syksyyn 2000. Miten potilaat ja henkilökunta ovat sen kokeneet? Toimittaja Ari Lehikoinen. Yle Dokumenttiohjelmat.
10.12.2000

Lepakko – kahden kerroksen väkeä
Axa Sorjasen dokumenttielokuva seuraa jättömaalle tilapäiseksi maalivarastoksi rakennetun talon vaiheet 60-vuoden ajalta. Ääneen ja kuvaan pääsevät ne ihmiset, jotka muovasivat vuosikymmenien aikana Liekkihotellista ja Lepakosta yhden aikansa tärkeimmistä rakennuksista. Samalla dokumentti kertoo laajemmin tarinan Helsingin kehityksestä ja koko Suomen muutoksesta. Tuotanto TopEye Oy.
17.12.2000

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä