Ykkösdokumentti 2005

Ensilähetykset vuonna 2005.
Sivua ei päivitetä.

Keisarinnan hovineito
Oliko keisarinna Aleksandra Fjodorovnan hovineito Anna Vyrubova tuhon enkeli vai hölmö hupakko? Käsikirjoitus ja ohjaus Arvo Tuominen.
09.01.2005

Beirutin äänet
(Voices of Beirut)
Libanon oli liki 20 vuoden ajan aina 1990-luvun alkupuolelle asti erilaisten poliittisten ryhmien taistelukenttänä. Millaiset jäljet sota on jättänyt Beirutin asukkaiden mieliin, varsinkin niihin jotka syntyivät keskelle taisteluita? Tuotanto Filmfabrik, Itävalta.
16.01.2005

Sokeiden orkesteri
(Blind Orchestra)
Kairossa vuonna 1954 perustettua AZ Nour Wal Amal Orchestraa voidaan pitää yhtenä maailman erikoisimpana orkesterina. Klassista musiikkia esittävään ryhmään kuuluu vain sokeita naissoittajia. Tuotanto: Ryninks Films ja IKON Hollanti.
23.01.2005

Valkoinen helminauha
Dokumentti Tallinnan Lasnamäestä sen asukkaiden silmin. Lasnamäessä sekoittuvat uskonnot, kulttuurit ja kansallisuudet. Käsikirjoitus Matts Dumell ja Juhani Tamminen. Ohjaus Matts Dumell. Tuotanto Vidi-Press Oy.
30.01.2005

Venäjän pienet sotilaat
(Little Russian Soldiers)
Neuvostoliiton hajottua maan poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset perusrakenteet murtuivat ja osa väestöstä jäi sekasorron jalkoihin. Yksi ryhmä ovat tuhannet vanhempiensa hylkäämät lapset, joille ainoana kotina on ollut katu. Tuotanto Télé Images, Ranska.
06.02.2005

Hiljainen tila
Pala yhden maatilan historiaa, kukoistusta ja kuolemaa. Mervi Junkkosen elokuva Junkkosen perheen muutosten vuodesta ja siitä mikä lopulta on tärkeää. Tuotanto Klaffi Tuotannot Oy.
13.02.2005

Rouva Maon suosikkisankari
(The Rise and Fall of Madame Mao's Hero)
Dokumentti kertoo oopperasankari Sung Yu-Quingistä, jonka Maon vaimo Jiang Qing nosti kuuluisuuteen ja myös valtaan. Maon kuoleman ja neljän koplan pidätyksen jälkeen oopperatähti muutti Yhdysvaltoihin. Tuotanto. LGM ja France 3, Ranska.
20.02.2005

Vuorelle nousu
(Beyond the White Guard)
Helmikuussa 2004 kymmenen naista, joukossa kolme suomalaista, lähti valloittamaan Amerikan korkeinta huippua, liki seitsemän kilometrin korkeuteen kohoavaa Aconcaguaa. Edessä oli uuvuttavan raskas taival, mutta samanlainen heillä kaikilla oli jo takanaankin. He olivat vuosien ajan kamppailleet rintasyöpää vastaan - ja selviytyneet voittajina. Tuotanto: Simple Production, Belgia, YLE mukana yhteistuotannossa.
27.02.2005

Afganistanin tyttäret
(Daughter of Afghanistan)
Afganistanin naiset ovat joutuneet katsomaan sodan kauhuja silmästä silmään. Nyt he ovat kuitenkin valmiita taistelemaan myös naisten aseman parantamiseksi. Millainen on maan jälleenrakennusurakka naisten silmin tarkasteltuna? Tuotanto Mundovision, Kanada.
08.03.2005 poikkeusaika: ti klo 14.00

Isältä pojalle
Visa Koiso-Kanttilan dokumenttielokuva lapsuudesta ja isyydestä. Se kertoo isien ja poikien suhteista ja sukupolvien välisestä kuilusta yhden suvun kautta. Tuotanto Guerilla Films Oy.
13.03.2005

Levottomat lapset
Tarkkaavuushäiriö ADHD on kansanterveytemme uusi mörkö, joka uhkaa erityisesti lapsia. Mutta todisteet aivojen toimintahäiriöstä ovat huterat. Joutuvatko lapset syyttään leimatuiksi? Suunnittelu ja ohjaus Tom Östling.
20.03.2005

Suomi juhlii: pääsiäinen
Pääsiäinen. Suomen ortodoksit ovat pääsiäisjuhlinnan mestareita. Luterilaiset juhlivat karusti. Katukuvassa näkyy pakanallinen juhlakuvasto. Aurinko paistaa yhtä lailla uskovaisille ja maallistuneille juhlijoille. Käsikirjoitus ja ohjaus: Mirja Metsola, tuotanto YLE Dokumenttiohjelmat.
27.03.2005

Hiljainen kaipuu
Dokumentti vie meidät Maria Wiikin maalaaman nuoren tytön muotokuvan jäljille Pietariin ja Pariisiin. Taulun tarinan kautta avautuu näkymä 1973 Neuvostoliitosta länteen muuttaneen runoilija Violette Ivernin maailmaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Ilona Laurikainen.
03.04.2005

Hyvinvointivaltion loppu?
Sosialistileirin romahdus mahdollisti hyvinvointivaltion alasajon ja raa'an markkinakapitalismin paluun, ynnä muita Arvo Tuomisen tekemiä yhteiskunnallisia havaintoja.
10.04.2005

Hitlerin sihteeri
(Hitler's Secretary/Im Toten Winkel - Hitlers Sekretärin).
Traudl Junge oli Hitlerin yksityissihteeri syksystä 1942 aina kolmannen valtakunnan romahtamiseen saakka. Keväällä 2001 Traudl Junge suostui ensimmäistä kertaa kertomaan kameran edessä ainutlaatuisista kokemuksistaan. Tuotanto Kamras Film Group, Saksa.
17.04.2005

Työväenluokka
Veikko Aaltosen dokumenttielokuva teollisuustyöläisistä, elämänmuodosta ja arvoista. Tuotanto Alppiharjun Elokuva Oy.
24.04.2005

Suomi juhlii: vappu
Vappu. Vappu on toivon ja lemmen juhla teekkarille ja työläiselle. Luonnossa ja ihmisissä virtailevat nesteet ilahduttavat kaikkia juhlijoita, mutta myös Ukko Ylijumalaa. Suomi juhlii -sarjan kolmannen dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Mirja Metsola.
01.05.2005

Toukokuun 8. 1945
(The Women of May 8, 1945)
Miten tieto Saksan antautumisesta 8. toukokuuta 1945 otettiin vastaan Lontoossa, New Yorkissa, Pariisissa ja Berliinissä? Arkistofilmeistä ja dramatisoinneista koostuvassa dokumentissa päivän kulkua seurataan tunti tunnilta ja kertojina ovat neljä naista: kirjailija Nancy Mitford, sotakirjeenvaihtaja Margaret Bourke-White, Auschwitzista pelastunut Charlotte Delbo sekä Hitlerin sihteeri Traudl Junge.
08.05.2005

Muriseva Maggie
(Maggie Growls)
Muriseva Maggie on muotokuva hurmaavasta ja ovelasta Maggie Kuhnista (1905-1995), joka perusti Harmaiden pantterien liikkeen Yhdysvalloissa vuonna 1970. Maggie aloitti taistelunsa ikärasismia vastaan 65-vuotiaana, kun hänet pakotettiin eläkkeelle rakastamastaan työstään. Tuotanto: Télé Images, Ranska.
15.05.2005

Albert Speerin myytti
(The Mynth of Albert Speer)
Nürnbergin oikeudenkäynnissä 20 vuodeksi vankeuteen tuomittu Hitlerin pääarkkitehti Albert Speer oli ainoa natsi, joka myönsi osallistuneensa Kolmannen valtakunnan hirmutekoihin. Oliko Speerin katumus aitoa? Myös arkkitehdiksi ryhtynyt Albert Speer jr. valottaa isänsä ristiriitaista personallisuuta ja kertoo elämästään isän synkän varjon alla. Tuotanto: Spiegel Tv, Saksa.
22.05.2005

Burkhan takaa
(The Other Side of Burhka)
Persianlahden Iraniin kuuluvalla Qeshmin saarella vallitsee ankara uskonnollinen kuri ja vanhakantaiset heimotavat. Millaista fyysistä ja henkistä kärsimystä patriarkaalisen yhteisön naiset joutuvat kokemaan? Vastoin uskontonsa tiukkoja määräyksiä naiset kertovat kuvausryhmälle ongelmistaan ja halustaan tulla kohdelluiksi elävinä ja hengittävinä ihmisolentoina. Tuotanto: Sheherazad Media International, Iran.
29.05.2005

Kun terroristi iskee
(Surviving the Terror)
Kuvat terrori-iskujen uhreista, hiiltyneistä ja verisistä ruumiista, ovat useimmille tuttuja vain televisiosta. Kaksi israelilaista bussinkuljettajaa Avi ja Izak ovat kuitenkin joutuneet kohtaamaan terrori-iskujen kauhut silmästä silmään. Tuotanto: Novapool Production, Saksa.
05.06.2005

Aseita Balkanille
(The Brooklyn Connection: How to Build a Guerilla)
Kosovon vapautusarmeija on asettanut päämääräkseen serbivallan kumoamisen ja Kosovon itsenäisyyden. Mistä sissit saavat aseensa ja kuinka heidän toimintansa rahoitetaan? Tuotanto: VPRO, Hollanti.
19.06.2005

Suomi juhlii: juhannus
Juhannus. Juhannuksena juhliva suomalainen hakeutuu luontoon primitiivisten nautintojen pariin. Käsikirjoitus ja ohjaus Mirja Metsola.
26.06.2005

Pako
(Escape)
Vuonna 1999 Ljilja lähti kahden poikansa kanssa Belgradista pakoon Yhdysvaltain johtamia Naton pommituksia, ironista kyllä, juuri Yhdysvaltoihin. Vaikka katkeruus maan harjoittamaa ulkopolitiikkaa kohtaan oli yhä syvä, koetti äiti rakentaa Amerikassa itselleen ja pojilleen uutta elämää. Tuotanto: Here and There Production, USA.
10.07.2005

Avaruuskoirat
(Space Dogs)
Ensimmäiset Neuvostoliiton avaruuteen 1950-luvun lopulla lähettämät elävät matkustajat olivat koiria, joiden avulla tutkittiin mm. painottomuuden vaikutusta elävään kehoon. Tiedemiehet oppivat pitämään koelentoihin valmennettavia koiria työtovereinaan ja heillä on koirien kuvia yhä perhealbumeissaan. Tuotanto: RTR -TV, Venäjä.
17.07.2005

Kuvernöörin uusi linja
(Supporting the Governor Ryan)
Vuonna 2003 Illinois'n kuvernööri George Ryan armahti 167 kuolemantuomiotaan odottavaa vankia. Mikä sai aiemmin vankkumattoman kuolemantuomion kannattajan muuttamaan mieltään? Taustalla piillee se käsitys, että Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä ei kenties toimikaan virheettömästi. Vetoomustuomioistuimeen tulleista 300 kuolemantuomiosta puolet jouduttiin perumaan. Tuotanto: VM Group, Ranska.
24.07.2005

DDR ja doping
(Plan D'Etat 14.25)
Entisessä DDR:ssä dopingin käyttö urheilusuoritusten parantamiseksi oli järjestelmällistä valtion rahoittamaa toimintaa ja monet urheilijat käyttivät tietämättään doping-aineita. Etenkin naisilla aineiden sekundaariset vaikutukset ovat alkaneet näkyä vasta hiljattain. Millaista on huonosta terveydestä kärsivien ja petetyksi itsensä tuntevien urheilijoiden elämä tänään? Tuotanto: Real Productions. Ranska.
31.07.2005

Kiinalainen lastentarha
(Kindergarten)
Yli vuoden ajan kuvausryhmä seurasi Wuhanissa sijaitsevan lastentarhan tapahtumarikasta elämää. Lapset oppivat koko ajan uutta, hitaasti ja asteittain, silti lapsuudessa koetut arjen sattumukset voivat heijastua koko myöhempään elämään. Kurkistamalla lapsen mielen mikrokosmokseen me samalla ymmärrämme jotakin uutta ympäröivästä maailmasta ja itsestämme. Tuotanto: Hubei Televison Station, Kiina.
07.08.2005

Nikiwe
(Nikiwe)
Etelä-Afrikassa Krugerin kansallispuiston liepeillä asuva Nikiwe on 15-vuotias tyttö, jolla on huolehdittavanaan kaksi pikkuveljeä. Hänen äitinsä kuoli aidsiin ja isä jätti lapsensa oman onnensa nojaan. Nikiwen haaveena on saada omat henkilöllisyyspaperit, jotta hän voisi laillisin perustein hakea valtiolta avustusta perheensä elättämiseen. Tuotanto: Angel Films, Etelä-Afrikka.
14.08.2005

Toteutunut unelma
(Un Charter pour les Etoiles)
Hassan, Fatima ja heidän kaksi lastaan ovat Somalian bantuja. Tämän 13.000 ihmisen kansansirpaleen tulevaisuus on niin uhanalainen, että Yhdysvaltain hallitus on myöntänyt heille priorisoidun pakolaisstatuksen. Elettyään 13 vuotta Kenian pakolaisleireillä Hassan perheineen sai luvan muuttaa Utahiin, Yhdysvaltoihin. Miten irtautuminen kotimaasta ja sopeutuminen täysin erilaiseen kulttuuriin onnistuu?
21.08.2005

Tervetuloa elämä
(100% Menneske)
Kun Monica Voilås Myklebust syntyi luulivat vanhemmat saaneensa pojan ja kutsuivat häntä Morteniksi. Turhautuminen 'väärään' kehoon oli viedä Monicalta hengen. Vuonna 2002 Monica sai leikkauksessa kehonsa korjatuksi vastaamaan todellista sukupuoltaan. Nyt hän tuntee olevansa sataprosenttisesti ihminen. Tuotanto: Dalchows Verden, Norja.
28.08.2005

Nytpä tahdon olla mä
(Etre et avoir)
Pienen ranskalaisen maalaiskoulun ainoalla opettajalla on kaitsettavanaan tusinan verran eri-ikäisiä oppilaita ja dokumentissa seurataan lukuvuoden ajan lasten matkaa oppimisen ihmeelliseen maailmaan. Kärsivällinen ja likipitäen ihannekasvattajaksi luokiteltava opettaja, herra Georges Lopez, osaa jakaa huomiotaan tasapuolisesti oppilailleen, joiden persoonallisuudet oppituntien aikana pääsevät mainiosti esiin. Dokumentissa käydään myös muutamien lasten kotona, joiden on pienestä pitäen totuttava rankkaan työntekoon kotitilallaan vanhempiensa apuna. Palkitusta dokumentissa on tullut yllätysmenestys ympäri Eurooppaa.
04.09.2005

Opin, siis ajattelen
Temperamentti ja älykkyys sekoitetaan usein keskenään, varsinkin kouluopetuksen yhteydessä. Tässä eräs syy miksi lahjakkaat nuoret syrjäytyvät koulusta. Kun kouluopetus ei saavuta lahjakkaita voi mestari-kisällijärjestelmä pelastaa monen tulevaisuuden. Sininen verstas-työpaja on tästä hyvä esimerkki. Uusin tutkimus temperamenteista olisi tärkeää tietoa kaikille. Käsikirjoitus ja ohjaus Riitta Granath.
11.09.2005

Dalai-lama
(Dalai Lama and Tibet)
Tiibetin uskonnollinen johtaja, 14. dalai-lama täytti 70 vuotta heinäkuussa 2005. Kiina on miehittänyt hänen kotimaansa ja hän itse asuu maanpakolaisena Intiassa. Millaisissa maailmanhistoriallisissa kehyksissä nykyisestä dalai-lamasta on kasvanut koko maailman arvostama rauhan ja väkivallattomuuden esitaistelija ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja? Saksalaisdokumentissa dalai-lama kertoo laajasti omista elämänvaiheistaan ja kansansa kohtaloista. Ohjelmassa pohditaan myös Pekingin vuoden 2008 olympiakisoja, uhkaako tiibetiläisten itsenäistymistaistelu kiinalaisisäntien juhlaa?
18.09.2005

Kirjeitä Karjalasta
(A Letter from Karelia)
Aate Pitkänen oli nuori, älykäs ja idealistinen kanadansuomalainen, joka 1930-luvulla lähti Ontariosta Neuvosto-Karjalaan rakentamaan kommunistien ihannevaltiota. Stalinin puhdistukset ja toinen maailmansota muuttivat kuitenkin kaiken. Aatesta ei sen koommin kuulunut mitään, mutta 60 vuotta myöhemmin Aaten poika sai käsiinsä kaksi isänsä juuri ennen kuolemaansa kirjoittamaa kirjettä. Tuotanto: Office National du Film du Canada.
25.09.2005

DC3:n viimeinen matka
(DC3)
Ruotsalaisen DC-3-koneen ampuminen alas 13. 6.1952 Itämerellä oli yksi kylmän sodan kiinnostavimpia tapahtumia Pohjolassa. Miksi kone räjäytettiin, oliko se vakoilutehtävissä? Vuonna 2003 ruotsalaistutkijat paikansivat koneen hylyn ja nostivat sen ylös. Dokumentti kertaa tapahtumia ja selvittää, miksi Ruotsin hallitus salasi totuutta jopa omaisilta. Tuotanto: SVT, Ruotsi.
02.10.2005

Valoa päähän
Kauko Lindforsin videopäiväkirjoihin perustuva dokumenttielokuva kamppailusta masennusta vastaan. Tuotanto Angry-La Visual Design Ky.
09.10.2005

Kosminen näytelmä
Jouni Hiltusen dokumenttielokuva helsinkiläisen Kati Sinenmaan yrityksestä elää yhteiskunnan ulkopuolella, omin käsin rakentamassaan kivilinnassa. Tuotanto Katharsis Films Oy.
16.10.2005

Vuosi elämästä
Kolmen helsinkiläisperheen tarina kesästä kesään. Kertomus rakkauden nälästä, kuoleman pelosta ja tasapainoilusta niiden välillä. Leikkaus Tita Jänkälä. Kuvaus ja ohjaus Tom Östling.
23.10.2005

Yhden hengen perhe
Mia Halmeen dokumenttielokuva sitoutumattomien sukupolvesta, jolle kaikki on mahdollista, mutta valitseminen vaikeaa. Enää ei olla nuoria, muttei valmiita perheeseenkään.Tuotanto Blind Spot Pictures Oy.
30.10.2005

Amerikan taikuri
Sami Kuokkasen dokumenttielokuva Esa Nätsi Rosvallista, kulkurista ja telttamiehestä, ikuisesta etsijästä kahden maan välimaastossa. Tuotanto Making Movies Oy.
06.11.2005

Ruista ranteessa
(Armbryterskan från Ensamheten).
23-vuotias Heidi Andersson harjoittelee kädenväännön maailmanmestaruuskisoihin isänsä johdolla ja lähtee kuudentoista asukkaan pikkukylästä kilpailumatkalle Kanadaan. Ohjaus Lisa Munthe ja Helen Ahlsson. Tuotanto Migma Film AB, Ruotsi.
13.11.2005

Kohtuulliset vanhemmat
Huostaan otettujen lasten biologiset vanhemmat kantavat huonon vanhemmuuden leimaa koko ikänsä. Lasten takaisin saamiseksi ei välttämättä riitä elämätapojen muutokset tai raitistuminen. Käsikirjoitus ja ohjaus Pentti Väliahdet. Tuotanto Century Films Oy.
20.11.2005

Hengenpelastaja
Jouko Aaltosen dokumenttielokuva kolmesta suomalaisesta siirtolaisesta ja muusikosta, joita jatsimusiikki auttoi selviytymään läpi Stalinin vainojen ja vankileirien. Tuotanto Illume Oy.
27.11.2005

Suomi juhlii: itsenäisyyspäivä
Itsenäisyyspäivä. Valtiollista seremoniakulttuuria ja vaihtoehtoisia juhlijoita. Mirja Metsolan dokumentissa tapaamme paraatin komentajan, sotainvalidien lipunkantajan, kansalaisaktivisteja, pakolaisia ja puheliaita turkulaisia katsomassa Linnan juhlia TV:stä.
04.12.2005

Leikkitoveri Inkerinmaalta
Valokuva kahdesta inkeriläispojasta kartanon rappusilla sotavuonna 1944 panee liikkeelle tarinan kolmen henkilön muistikuvista ja tapaamisesta 60 vuoden hiljaisuuden jälkeen. Ohjaus ja käsikirjoitus Tarja Stranden.
11.12.2005

Pesäpuu
Ilkka Ruuhijärven ja Ulla Turusen dokumenttielokuva nuorten aikuisten maailmasta tämän päivän Suomessa, kaipuusta vapauteen ja omaan tilaan. Tuotanto RT Documentaries Oy
18.12.2005

Arabian arki
Arabian tehtaan tuotteet ovat joka kodin historiaa Suomessa ja niihin liittyy paljon tunnearvoja. Toimittaja Paula Hyttinen (ent. Holmila) ja kuvaaja Jari Pussinen seurasivat kahvikupin valmistumista raaka-aineesta siihen asti kun kuppi tulee valmiina ulos uunista.
25.12.2005

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä