Takaisin

Teema Deutschland

syksyllä 2009

Matkaoppaana arkkitehti, Berliini / YLE
Muuri murtui 9.11.1989, pian DDR lakkasi olemasta ja Berliinistä tuli yhdistyneen Saksan uusi pääkaupunki. YLE Teema sukeltaa syksyllä Saksan lähihistoriaan ja nykypäivään. Starttina toimii Berliini 24h, tv-historiassa ainutlaatuinen mammuttilähetys metropolin elämästä yhden kokonaisen vuorokauden aikana.
Millainen on lähialueineen lähes Suomen kokoinen metropoli 20 vuotta muurin murtumisen jälkeen?

Teema Deutschland jatkuu syyskuusta marraskuulle useilla ohjelmapaikoilla historiadokumentein, tv-draamoin ja elokuvin sekä teemalauantailähetyksin. Millaista oli elämä jaetussa Saksassa? Mikä johti DDR:n luhistumiseen ja Saksojen yhdistymiseen?

Teema Deutschland -ohjelmistot:
Saksa sodan jälkeen / YLE

Faktasarjat:

Ti 1.9. alkaen Saksa sodan jälkeen
Neliosainen historiasarja kertoo vuosista, jotka muokkasivat voittaneiden ja hävinneiden käsityksiä ja kokemuksia toisistaan toisen maailmansodan jälkeisessä Saksassa. Millaista oli olla kasvotusten vihollisen kanssa? Millaista oli, kun nälkä ja toivo vuorottelivat? Millaista oli, kun menneisyyden varjot kiusasivat? Miten päästiin uuteen alkuun?

Ke 2.9. Matkaoppaana arkkitehti: Berliini
Berliinin kaupunkirakenteen kehittymiseen ennen muurin murtumista ja sen jälkeen tutustutaan Jean-Louis Cohenin opastuksella.

Ke 2.9. alkaen Rajaton rakkaus
He olivat nuoria ja rakastuneita. He halusivat vain olla yhdessä. Yhteinen tulevaisuus ei kuitenkaan ollut mahdollinen, sillä sen esti ylitsepääsemätön ja armoton este, rautaesirippu. Kaksiosainen dokumentti rakkaudesta, jonka piti olla mahdotonta.

La 5.9. Berliini 24h - päivä metropolin elämää
Berliinistä tuli yhdistyneen Saksan uusi pääkaupunki. Millainen on asukasmäärässään jättimäinen metropoli 20 vuotta myöhemmin? Berliini 24h -lähetyksessä monikulttuurinen kaupunki näyttäytyy asukkaidensa kautta arjessa ja juhlassa aamusta iltaan, yöhön ja taas aamuun. Koko vuorokauden kestävä lähetys luo itsessään tv-historiaa. Kokonaisuus on kuvattu yhtenä päivänä, viime syyskuun 5. päivä, ja 24 tunnin megalähetykseksi työstetty kokonaisuus nähdään samaan aikaan myös Saksassa, Ranskassa, Israelissa ja Hollannissa.

Pe 27.11. alkaen Elämää muurin jälkeen
Kun Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989, oli se eräille merkki uuden elämän alkamisesta, toiset taas menettivät kaiken. Neliosaisessa historiadokumenttisarjassa tarkastellaan tapahtuman jälkiseurauksia.

Kohtalon vuodet / YLE

Fiktiosarjat (ke klo 19):

Ke 19.8. alkaen Epätoivon raja
Tositapahtumiin perustuva kaksiosainen elokuva DDR:ssä asuvasta naisesta, joka päättää paeta kommunistisesta kotimaastaan kahden tyttärensä kanssa.

Ke 16.9. alkaen Kohtalon vuodet
Kaksiosainen draamaa ja dokumentaarista kuvamateriaalia yhdistävä sarja itäsaksalaisten liikehdinnästä kommunismia vastaan erään perheen näkökulmasta. Yksilapsisen perheen äiti Astrid menettää uskonsa kommunistiseen järjestelmään, kun taas hänen veljensä Alexander vannoo yhä aatteen nimeen.

Ke 30.9. alkaen Saksalainen siirto
Kaksiosainen draamadokumentti Saksojen rauhanomaisesta yhdistymisestä. Kuinka oli mahdollista, että vastoin kaikkia odotuksia vältyttiin verilöylyltä ideologisen vastakkainasettelun jälkeen?

Ke 14.10. Ei tulevaisuutta
Vaikuttava tosipohjainen kuvaus länsisaksalaisen vasemmistokirjailija Gisela Elsnerin elämän loppuvaiheista. Mitä jää jäljelle, kun ideologia murtuu Berliinin muurin kaatumisen myötä?

Ke 21.10. Liekkien polttama rakkaus
Vankilasta vapautunut nuorukainen ajautuu uusnatsien porukkaan ja osallistuu tuhopolttoon. Kuitenkin hän pelastaa palavasta talosta tytön. Nuorten välille syttyy rakkaus, mitä ympäristö ei hyväksy.

Lisäksi sunnuntain myöhäisillassa uusitaan Rainer Werner Fassbinderin suursarja Berlin Alexanderplatz 20.9. alkaen, joka kertoo jääräpäisestä mutta sympaattisesta Franz Biberkopfista, entisestä sementtityöläisestä ja muuttomiehestä, joka on vapautunut vankilasta ja tahtoo nyt elämältä "muutakin kuin voileipiä".

Berliinin taivaan alla / YLE

Pe 6.11. Kino Teema: Berliinin taivaan alla
Saksalaisen elokuvaohjaaja Wim Wendersin elokuvien sarjassa nähdään epäsovinnainen elokuva enkeleistä maan päällä. Berliinin taivaan alla -elokuvassa kaksi enkeliä tarkkailee vielä jaetun kaupungin elämänmenoa ihmisiä auttaen.

Su 8.11. Bernstein: Oodi vapaudelle 1989
Beethovenin 9. sinfonia esitettiin Itä-Berliinissä muurin murtumisen jälkeen 25.12.1989. Kapellimestarina Leonard Bernstein ja solisteina June Anderson, Sarah Walker, Klaus König, Jan-Hendrik Rootering. Bayerin radion sinfoniaorkesteri ja kuoro.

Kun itäblokki murtui / YLE

Murroksen vuotta 1989 laajemmin käsittelevät ohjelmistot:

Pe 28.8. alkaen Kun itäblokki murtui
Euroopan lähihistoriasta kertovan sarjan päähenkilöt ovat tavallisia ihmisiä, jotka joutuivat keskelle maanosansa suuria myllerryksiä. Kussakin viidestä jaksosta kerrotaan yhden itäblokkiin kuuluneen maan dramaattisesta muutoksesta yhden tuntemattoman sankarin kautta. Yhdessä heidän tarinoistaan kasvaa kertomus siitä, miten Eurooppa muuttui ja maanosaa jakanut rautaesirippu revittiin alas.

Pe 25.12. alkaen Kommunismin kadonnut maailma
Kolmiosainen ohjelmasarja elämästä Itä-Saksassa, Tsekkoslovakiassa ja Romaniassa rautaesiripun varjossa. Sarja pureutuu tavalliseen elämään erilaisten ihmisten näkökulmien kautta. Millaista oli arki Itä- ja Keski-Euroopassa, jossa kommunismi hallitsi jokaista elämän osa-aluetta koulutuksesta urheiluun, taiteesta työhön, leikistä ja huvista perhe-elämään?

Takaisin

Lue lisää 24-tunnin televisiolähetyksestä:
> Berliini - 24h -suurhanke