Viro

Viron talous EU:n jäsenmaana

Viron ja Suomen taloudet ovat EU:n ja Emuun kuulumisen myötä yhä enemmän riippuvaisia toisistaan. Esimerkiksi Suomen palkkataso osin nostaa Viron palkkatasoa ja Viron palkkataso, osin laskee Suomen palkkatasoa. Viron verotaso houkuttelee suomalaisia yrityksiä Viroon ja Suomen sosiaalipolitiikka aiheuttaa paineita sosiaalipolitiikalle Virossa.
Pe 11.12.2009 @ 10:19Jaana Semeri

Koivelliset sikaarit ja joogaavat lehmät

Arjen havaintoja. Ruokakaupan kassalla perässä tulevan ostokset alkoivat lipua omieni viereen. Yksi niistä oli paketti kanasikaareja. Hämmästyin niin, että unohdin kysyä, miltä ne maistuvat. Paikallinen lihanjalostustehdas on keksinyt mainion sloganin: oivalised koivalised. Siinä oli firman koivelliset puristettu sitten sikaarin muotoon...
Ma 07.12.2009 @ 15:31Jaana Semeri

Jänis on Jänes on näytelmä

"Millal seletada pilte surnud jänesele?" tarkoittaa suomeksi: miten selittää kuvia kuolleelle jänikselle. Kuulostaa noin äkkiseltään aika käsitteelliseltä kysymykseltä. Ja onkin sitä. Mutta se on myös virolaisen teatteriesityksen nimi. Ymmärrätte kysymyksenasettelun poliittisuuden, kun kerron, että paikallisen kulttuuriministerin nimi on Jänes....
Ti 01.12.2009 @ 10:15Jaana Semeri

Paljaita ruumiita ja kehoja

Sattuipa siellä olemaan esillä Bodies revealed -näyttely. Tiedättehän, näyttely, jossa on käytetty oikeitten, kuolleitten ihmisten ruumiita esiteltävien kehojen pohjana. Taisi jo käydä Helsingissäkin? No, täällä näyttelyn sisäänkäynti varsin havainnollisine ihmisruumiin lihassäikeineen sijaitsi aivan ruokakaupan sisäänkäynnin vieressä.
Ma 16.11.2009 @ 11:57Jaana Semeri

Kamaa ja porkkanaa

Kuten taisin kertoakin, täällä kama ja kali ovat perinneravintoa. Kama on = talkkuna, jota ainakin meillä Päijät-Hämeessä ripoteltiin ihanan, venyvän, mummun tekemän viilin paksun kermakerroksen päälle. Tai syötiin mustikoitten ja sokerin kanssa sekoittaen, mustikkapöperönä. Oi, miten se oli hyvää, parasta herkkua mitä tiesin ja tiedän!

Sivut

Subscribe to RSS - Viro