Viron talous EU:n jäsenmaana
Viron ja Suomen taloudet ovat EU:n ja Emuun kuulumisen myötä yhä enemmän riippuvaisia toisistaan. Esimerkiksi Suomen palkkataso osin nostaa Viron palkkatasoa ja Viron palkkataso, osin laskee Suomen palkkatasoa.
Viron verotaso houkuttelee suomalaisia yrityksiä Viroon ja Suomen sosiaalipolitiikka aiheuttaa paineita sosiaalipolitiikalle Virossa.
Mutta kun komissio antaa jäsenmaille suosituksia talouden hoidosta, ottaako se huomioon, tai pitäisikö sen ottaa enemmän huomioon se, mikä vaikutus sen ohjeiden noudattamisella on naapurimaan talouteen.
Entä ymmärretäänkö EU:ssa todella se millä ehdoin komission toivoma työvoiman liikkuvuus maidenkin välillä toteutuu, ja pitäisikö sitä analysoida tarkemmin. Kapenevat palkkaerot ja elintasoerot hidastavat liikkumista. Mutta millä vauhdilla palkat EU:n alueella tasoittuvat. ja mitä sitten tapahtuu? Ja kenelle työvoiman liikkuvuudesta on hyötyä ja kenelle haitta?
Ohjelmassa on haastateltavana alivaltiosihteeri Märten Ross Viron valtiovarainministeriöstä
1 kommentti
To 20.03.2014 @ 10:20
Viron asioitahan on päsmäröinyt kai ennen muita Suomi lähtien jo siitä, että ohjeistimme Viroa ehdottomasti pysymään Neuvostoliiton osana.
Viron EU-politiikasta näyttää puuttuvan kumma kyllä kokonaan se suomalainen omahyväisyys, että mennäänpäs näyttämään etelän pelleille, miten meillä on keksitty oikein pyörä. Koko ajan näyttää siellä pysyvän selvä kokonaisnäkemys EU:hun, eikä lässytetä vuositolkulla jostain kurkuista tai saunaklapien kieltodirektiivistä, jota siis ei ole koskaan edes ollut olemassakaan.
Ross sanoi jotenkin hyvin, ettei ole ongelma, jos ulkomaisia kommentteja otetaan huomioon kotimaisessa keskustelussa, koska sitä myötä näköala vain laajenee. Meillähän se menee niin, että jos jokin uusi idea uhkaa vakiintunutta suomalaista ajattelumallia, löytyy aina muutama etujärjestö, joka ampuu sen heti alas. Erityisen tuomittavaa on väittää, että esim. Ruotsissa on jokin asia tajuttu poliittisesti hoitaa paremmin kuin Suomessa. Ja jos kuka uskaltaa sanoa, että jossain OECD:n tai IMF:n Suomea koskevassa raportissa saattaa olla perää, liikutaan ilmeisesti jo maanpetturuuden rajamailla. Virosta opin tai neuvon hakemiseen meidän herrojen ja rouvien niska ei kerta kaikkiaan taivu, vaikka siellä on jo mm. tietotekniikan soveltamisessa ajettu pitkälle meistä ohi - no way!
Viron ja Ukrainan tämänhetkistä vertaamista koskeva näkemys oli kylmäävä mutta niin tosi! EU:n ja NATOn jäsenyyttä ei Virossa kyseenalaisteta, virolaisia on kirjaimellisesti Siperia opettanut.