Ma 12.05.2014 @ 14:59Heini

Kaksi maailmaa

Kirjojen maailmaan uppoamisen tunnetta on vaikea kuvailla. Sitä, miltä tuntuu kun putoaa toiseen maailmaan ja toisten ihmisten elämään, ja kaikki muu häviää hetkeksi. Jokainen kirja herättää jokaisen päässä erilaisia mielikuvia, tunteita ja maailmoja, ja sitä fiilistä on vaikea kuvailla pelkin sanoin. Musiikki taas toimii tavallaan päinvastaisella tavalla. Biisit saavat meidät muodostamaan päässämme kuvia niiden luomista maailmoista; usein hyvää biisiä kuunnellessaan voi suorastaan nähdä silmiensä edessä kappaleessa kerrotun tarinan. Voisivatko nämä kaksi elementtiä pelata yhteen? Olisiko mahdollista löytää kirjan luomaa fiilistä vastaavia biisejä ja maksimoida tunnelma? Päätin kokeilla ja luoda soittolistat kuvaamaan heränneitä tunteitani muutamasta loisto-opuksesta.

 

 

J.K. Rowling: Harry Potter ja Kuoleman varjelukset

Kirjasarjan viimeinen osa, teos johon kaikki huipentuu. Harryn ja kumppaneiden edesottamuksia on seurattu ennen tätä jo kuuden kirjan ajan, ja niiden maailma tuntuu tutummalta kuin omat taskut: jokainen juonenkäänne saa sydämen läpättämään. Seitsemäs kirja on pullollaan tapahtumia aina onnellisen toiveikkaista loputtoman lohduttomiin, ja samaan tahtiin vaihtelee myös lukijan fiilis. Ystäviä kuolee ja yhteiskunta on kaaoksessa, mutta synkimpienkin aikojen keskeltä löytyy valonpilkahduksia. Niinpä kirjan maisemia kuvaileva soittolista näyttää vaiherikkaalta myös. Ylä- ja alamäkiä, iloa ja surua, kaiken huipentava taistelu ja lopulta päälle laskeutuva onni.

 

 

 

Stephenie Meyer: Houkutus

Tämä tavallisen tytön ja vampyyrin rakkaustarina tuskin esittelyjä kaipaa. Sarjan avauskirja keskittyy Bellan tunteisiin muutosta vieraalle paikkakunnalle, kummallisesta mutta kiehtovasta pojasta sekä vaarasta, jonka tuo hurmaava poika saattaa tuoda tullessaan. Forksin sateinen pikkukaupunki vehreine metsineen synnyttää mielikuvan eteerisestä, maalailevasta musiikista. Edwardin varovainen mystisyys ja myöhemmin roihuava rakkaus taas vaativat astetta särmikkäämpää musiikkia aisaparikseen.

 

 

Sophie Kinsella: Soitellaan, soitellaan

Jottei nyt ihan pelkäksi fantasiaksi menisi, valitsin viimeiseksi kirjaksi Sophie Kinsellan hersyvän kirjan Soitellaan, soitellaan. Himoshoppaajan salaisten unelmien kirjoittajan vuonna 2012 julkaistu hyväntuulinen chick lit- kirja kertoo Poppysta, joka suunnittelee kovaa vauhtia häitään täydellisen ihanan poikaystävänsä kanssa, mutta joka onnistuu hukkaamaan mittaamattoman arvokkaan perintökihlasormuksensa aivan häiden alla. Sormuksenetsintäpuuhissa Poppy saa selville uusia asioita niin sulhostaan kuin itsestäänkin. Himoshoppaajamaiseen tapaan taattua nauruntyrskettä tarjoileva kirja on kepeä kuin kevätsää - pirskahteleva ja kikatuttava - mutta sekaan mahtuu myös pettymyksiä.

 

 

Summeri

Summerin uudet sivut löytyvät osoitteesta yle.fi/summeri

Yhteydenotot: summeri@yle.fi


Bloglovin

Blogin sivut