Pe 11.04.2014 @ 10:31Pietari Vappula

Ninjat varjojen kätköissä

Yöllinen kuva vangitsee heti katseen. Puinen talo kohoaa uljaasti kuvan yläkulmaa kohti. Rakennuksesta laskeutuu punainen portaikko kohti maata, jolla seisoo tummaan asuun verhottu ninja. Hetken kuvaa tuijotettuaan erottaa varjoista vielä kolme hahmoa ja Porlammin kutosten koulukuvan juoni alkaa paljastua. Mitä ninjakuvassa oli otettava huomioon?

Ninja-asentoja ja oikeaa tunnelmaa

Kuvauspaikka oli oleellinen osa Hilda Käkikosken koulun oppilaiden Unelmien koulukuvaa. Japanilaista tyyliä ei helposti löydy suomalaisesta koulusta. Kotioloissa ninjakuvan voi lavastaa metsään, kallionkoloon tai portaikkoon. Tunnelmaa voi luoda Japani-aiheisella rekvisiitalla.

Oppilaat halusivat näyttää kuvassaan aidoilta ninjoilta ja ompelivat itse Ninja-vaatteensa.

Ennen kuvan ottoa kuva ja siihen piilotettavat ninjat hahmoteltiin liitutaululle. Tämän jälkeen kuvattaville jäi aikaa hioa omat ninja-asentonsa kuntoon. 


Piiloon varjoihin

Yöllinen tunnelma saatiin kuvassa aikaan vahvoilla varjoilla. Varjoja varten tarvitaan niin sanottua “kovaa valoa”, eli tehokkaita salamavaloja. Valon tehoa voidaan säätää kotioloissa sillä, miten lähellä valoa pitää kuvattavista.

Luokkakuva otettiin kahdella salamalla, jotka suunnattiin ninjoja kohti eri puolilta kuvaa. Vasemmanpuoleisin ninja on valaistu yhdellä salamalla ja loput toisella salamalla.  Samalla kun salamat valaisivat kuvaa, niiden synnyttämät varjot piilottivat ninjat tehokkaasti.

Lisätunnelmaa luotiin savukoneella, jonka nostattama savupilvi tuo koulukuvaan mystisen tunnelman.

Kuvauspäivä oli haastava sen vuoksi, että sää oli pilvinen. Auringonvalon osuessa pilveen valo levittäytyy tasaisesti kaikkialle, jolloin sitä on mahdotonta pimentää. Kuvaa varten oli keksittävä yö keskelle päivää.

Yöllinen kuva päivällä

Kuvasta saa yöllisen näköisen, kun kameran aukkoa säätää pienemmäksi. Kameran aukko määrittää sen, kuinka valoisa lopullisesta kuvasta tulee. Aukon kokoa voi säätää kaikissa järjestelmäkameroissa.

Porlammin kutosten kuvaa varten käytettiin myös ND-suodatinta. Suodatin kiinnitetään linssin eteen ja se saa kuvat näyttämään siltä, kuin ne olisi otettu yöllä.  Suodatinta käytettiin kuvassa, sillä pilvinen päivä oli niin valoisa, että salamoiden käyttö pelkiltään olisi polttanut kuvan puhki. Voit kokeilla kuvan tummentamista päivästä yöksi laittamalla esim. aurinkolasin linssin tai tumman kalvon kameran linssin eteen.

Samanlaisen ninjakuvan ottaminen ulkona onnistuu parhaiten yöaikaan. Tällöin kameran aukon koosta ei tarvitse murehtia. Kameran oma salama valaisee kuvaa tarpeeksi, jotta saat ninjat näkyviin pimeässä.

Näin otat ninjakuvan:

- Etsi itseäsi miellyttävä maisema kuvauspaikaksi, jonne ninjat saadaan piiloon.

- Suunnittele jokaisen ninjan asennot ja paikat valmiiksi paperille.

- Valaise jokainen hahmo joko lampuilla tai kameran salamalla.

- Päivällä kuvatessa säädä kameran aukko pienelle, jotta kuvasta tulee tumma. Käytä samalla tehokkaita lamppuja kuvatessasi, jotta saat kuviin varjoja aikaiseksi.

Asiasanat: 

2 kommenttia

Pitäis varmaan oman luokan kanssa osallistua!

Amppu☺ kirjoitti:

Pitäis varmaan oman luokan kanssa osallistua!

Ehdottomasti kannattaa! :) Nyt vaan heti hakulomaketta täyttämään!