Hae YLEstä:
Uusiutuvaa Energiaa
Etusivu / TV-sarja / Osa 2
 
PÅ SVENSKA
IN ENGLISH

Osa 2: KOHTI AURINKOA

Kaikki uusiutuvat energiamuodot saavat määritelmällisesti voimansa alun perin auringon säteilystä. Auringolle ovat velkaa niin bioenergiat, tuulivoima, maalämpö kuin kaikki vesivoimamuodotkin.

Itse aurinkoenergialla voidaan tuottaa sekä lämpöä että sähköä, ja sen käyttö lisääntyy maailmalla nopeasti. Suomessa aurinkoenergian rakentamisessa otetaan vasta ensiaskeleita, mutta esimerkiksi Ruotsista löytyy aivan Euroopan suurimpia aurinkolämpövoimaloita sekä useita erilaisia rakennuksiin liitettyjä aurinkoenergiaratkaisuja. Ruotsalaiset ovat myös maailman huippuja lämpöpumpputeknologiassa, jonka avulla voidaan hyödyntää niin maahan kuin vaikkapa meriveteen varastoitunutta lämpöenergiaa. Tukholman Hammarby-Sjöstadissa tavoitteena onkin, että kaikki alueen tarvitsema energia tuotetaan uusiutuvasti.

Tuulienergian valjastajina edelläkävijöitä ovat tanskalaiset. Tanskan merialueilla toimii jo useita suuria offshore-tuulipuistoja, ja Britanniassa on puolestaan juuri julkistettu aivan uudenlainen, totutut tuulimyllyt kokonaan varjoonsa jättävä tuulivoimahanke.
 

 

2. OSAN LINKIT

Linkit kuvauskohteisiin ja muihin 2. osan aiheisiin