Hae YLEstä:
Uusiutuvaa Energiaa
Etusivu / TV-sarja / Osa 3
 
PÅ SVENSKA
IN ENGLISH

Osa 3: ENERGIAN UUDET AALLOT

Voisiko ihmiskunnalla olla tulevaisuudessa käytössään ehtymätön ja saasteeton energiamuoto? Fuusioenergiaa ei lasketa uusiutuvaksi energiamuodoksi vaan ydinenergiaksi, vaikka auringon säteilyenergia perustuu nimenomaan fuusioreaktioon. Tämän saasteettoman ja loppumattoman energiamuodon tulemista on uumoiltu pitkään, mutta onko siitä nyt uuden ITER-koevoimalan myötä tulossa todellisuutta?

Laajamittaisen saasteettoman vetytalouden yhtenä kompastuskivenä on puolestaan pidetty sitä, että vety on vain energian varastoimismuoto. Esimerkiksi maailman ensimmäiseksi vetytaloudeksi pyrkivässä Islannissa vety tuotetaan vesivoimalla ja geotermisellä energialla. Vaan entä nyt, kun ruotsalaiset tutkijat väittävät voivansa tuottaa vetyä helposti keinotekoisella fotosynteesillä, mikrobiologian keinoin? Koittaako tulevaisuudessa uusi biovetyteknologian aika?

Tällä hetkellä energia-alan suurin kuhina käy kuitenkin erilaisten merienergioiden ympärillä. Varsinkin Pohjanmeren ympärysmaissa on meneillään lukuisia aaltovoimaa ja merivirtauksia valjastamaan pyrkiviä pilottiprojekteja. Kilpa käy kuumimmillaan siitä, mikä hanke onnistuu kaupallisessa läpimurrossa ensimmäisenä: Arkhimedes Wave Swing, Blue Concept, Buldra, Exim, Ocean Wavemaster, OWEC, Pelamis, SeaGen, Stingray, TidEl, WaveDragon, Wavegen, WavePlane vai kenties WaveStar?
 

 

3. OSAN LINKIT

Linkit kuvauskohteisiin ja muihin 3. osan aiheisiin