yle.fiEuroviisusäännöt lyhyesti

Julkaistu Ma, 03/11/2008 - 23:35
  • EBU (Kuva: )
  • Eurovision laulukilpailu (Euroviisut) on vuosittain järjestettävä Euroopan yleisradioliiton (EBU) jäsenmaiden musiikkiesitysten välinen kilpailu, joka koostuu kahdesta semifinaalista ja finaalista.

Euroviisujen finaaliin on automaattinen osallistumisoikeus vain kilpailun järjestävällä maalla sekä neljällä suurimmalla rahoittajamaalla (Espanja, Iso-Britannia, Ranska ja Saksa). Kaikki muut Euroviisuihin osallistuvat maat kamppailevat finaalipaikoista kahdessa semifinaalissa.

Maat jaetaan kahteen semifinaaliin arpomalla. Ennen arvontaa semifinaalimaat jaetaan kuuteen ryhmään, ns. arvontakoriin. Jaottelun perusteena käytetään saksalaisen puhelinyhtiön Digamen tekemää tutkimusta Euroviisujen puhelinäänestyksistä vuosina 2004-2009. Toimenpiteellä pyritään siihen, etteivät aikaisempina vuosina toisiaan säännöllisesti äänestäneet maat pääsisi samaan semifinaaliin. 

EBU velvoittaa jokaisen semifinaaliin osallistuvan maan lähettämään suorana lähetyksenä se semifinaali, jossa itse on mukana. Maat myös velvoitetaan osallistumaan äänestykseen. Maat voivat halutessaan lähettää myös toisen semifinaalin, mutta ilman äänestysoikeutta. Euroviisujen isäntämaa ja neljä suurinta rahoittajamaata velvoitetaan lähettämään jompikumpi semifinaaleista ja osallistumaan äänestykseen. Se, mitkä em. maista lähettävät ensimmäisen semifinaalin ja mitkä toisen semifinaalin, päätetään arpomalla. 

Kymmenen parasta kummastakin semifinaalista pääsee finaaliin. Vuonna 2010 jatkoonmenijät valitaan puoleksi kansallisten asiantuntijaraatien äänestyksen ja puoleksi puhelinäänestyksen perusteella.

Euroviisujen finaalissa on mukana yhteensä 25 maata. Finaalissa voittajan valintaan osallistuvat kansalliset asiantuntijaraadit ja puhelinäänestäjät. Äänestykseen saavat osallistua myös kaikki finaalista pudonneet maat. 

Vuonna 2010 Euroviisujen semifinaaleissa ja finaalissa puhelinäänestys alkaa heti lähetyksen alussa ja päättyy 15 minuuttia viimeisen esityksen jälkeen.
 

Kommentit

Joku kirjoitti että

Joku kirjoitti että itäblokin maat äänestävät toisiaan ja pääsevät jatkoon. Sehän on hyvä koska suomi on ainakin varma itäblokin maa, punaisia maa täynnä presidentistä lähtien joten suomi on finaalissa.

"Vuonna 2010 jatkoonmenijät

"Vuonna 2010 jatkoonmenijät valitaan puoleksi kansallisten asiantuntijaraatien äänestyksen ja puoleksi puhelinäänestyksen perusteella."

"Finaalissa voittajan valintaan osallistuvat kansalliset asiantuntijaraadit ja puhelinäänestäjät."

Ok, sama systeemi kautta kisan siis. Entä finaalin PAINOTUS: onko sekin 50/50?

se nyt on avaan totta että

se nyt on avaan totta että itäblokisssa kaikki äänestää toisiaan+ meidän hölmöjen länsimielisten äänet päälle
tulos: itäblokki maat yleensä voittajia

Euroviisut järjestettiin

Euroviisut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1956 Sveitsissä Luganossa pienikokoisessa Teatro Kursaalissa.Kilpailun voitti Lys Assia kappaleella Refrain.

Tämä kertoo kyllä vain

Tämä kertoo kyllä vain säännöistä nykyään... Euroviisut eilen ja nyt ei oikein sovi otsikoksi.

Ekat Euroviisut oli vuonna

Ekat Euroviisut oli vuonna 1956 Luganossa Sveitsissä.

Koska euroviisut aloitetiin

Koska euroviisut aloitetiin

Sinä joku vaan6 joka olit

Sinä joku vaan6 joka olit lähettänyt kommentin : jeee!!!
älykkyytesi teki minuun lähtemättömän vaikutuksen, voisitko palata palstalle, olisin kiinnostunut tietämään sinusta enemmän !!

jeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!