yle.fi


Aikalaisdraaman kehittämisestä

Aikalaisdraaman kehittämisestä

5. helmikuuta 2010 Kirjoittaja: Raimo Lång Kommentit: 4

Doc Point festivaali toi kankaalle fiktiota kiehtovampia ja kiinnostavia näköaloja tämän ajan elämään. Televisiodraamakin voisi enemmän lähteä etsimään mikä suomessa tapahtuu nyt, miltä kivun ja euforian pisteet meissä tuntuvat vuonna 2010.

Kuinka punaniskatyyppinen sporttimies luo nahkansa ruotsalaisella uushippileirillä? Nykymiehet puhuvat lauteilla elämästään ja tunteistaan sellaisella rehellisyydellä että yleisö sulaa. Vihanneksia viljellään Pasilan ratapihalla, arjen ekourbanismia vuosimallia 2009.

Selattuani Doc Pointin ohjelmistoa vakuutuin kotimaisten ja kansainvälisten dokumentaristien viitseliäisyydestä. Ennennäkemätön aihe, uutta otetta tavoitteleva käsittelytapa ja vilpittömyys ovat keskeisiä kilpailuvaltteja dokumenttituotannon rahoituskilvassa. Tulokset puhuvat puolestaan. Eikä vain taiteellisessa laadussa, myös 15-30 vuotiaiden yle-toivelistan kolmen kärjessä ovat dokumentit, myös ns. yle-vihaajien keskuudessa. Dokumenttituotantojen kärkiryhmän tyyppisiä ennakkoluulottomia aiheistoja ei paljon näe tuotetussa draamassa. Voisiko niitä olla? (tämä kysymys on myös tuottajille ja rahoittajille)

Dokumentin tärkein tehtävä on tutkia maailmaa ja tuoda jotakin sellaista esille, joka jollakin – millä tahansa – tasolla paljastaa katsojalle jotakin uutta siitä mekaniikasta miten me ja maailma toimimme.
Tätä viitseliäisyyttä, röyhkeyttä ja vilpittömyyttä toivoisin lisää suomidraamalta.

Parhaimmillaan draama luo elämäntavan ja ajattelutavan ideaaleja (tai inhokkeja) ja saa ihmiset haluamaan uusia asioita. Uusi versolla oleva elämäntapa, uudet muotoutumassa olevat intohimot ja ajattelutavat, uudenlaiset ihmisten kohtaamiset  tarjoavat dokumentaristeille rikkaan maaperän – toivottavasti kirjoittajat seuraavat (ja heidän annetaan seurata) perässä näille draaman vähemmän kulkemille poluille.
Draama voisi paremmin ottaa huomioon ominaislaatuansa tutkimisen välineenä.

Kirjoittajan tutkimus on hitaampaa kuin journalistin, mutta samalla vapaa tekemään havainnollistuksia ja vahvoja väitteitä. Tarkka havainointi, piilossa olevan kuvittelu ja  synteesin esittäminen ovat draaman kalliin hinnan paras vastine yleisölle. Intohimoinen päähenkilö voi tehdä kaikkien puolesta tekoja, jotka paljastavat piilossa olevaa ajan henkeä. Vaikkapa sukupuolen vaihdos, islamistitaistelijaksi haluaminen, uran jättäminen, askeesiin ryhtyminen  tai adoptioprosessi voisivat roolihenkilöiden toimintana olla virkistävämpiä kuin politiikan tai rockin suurmieshistoriat.

Mutta miten kirjoittaa vasta tulossa olevasta suomesta: buddhalais-pankkiirista, salaa armeijan luolia tutkivista lukiolaisista, eläkeläis-pullonkerääjäverkostosta tai savolais-islamilaisesta avioliitosta ellei siihen ole omaa kosketusta?
Vastaus voisi olla dokumentaristien lääke: antropologista kenttätyötä, verkostoitumista ja vaivannäköä. Kokemuksia, fiiliksiä ja osallisuutta siihen mistä kirjoittaa. Käsikirjoittamisen kehitystyössä voisi kokeilla 3-4 kuukauden rahoitettuja ennakkotutkimusjaksoja, kun aihe on vahva ja kirjoittaja motivoitunut. Rahoittajallekin tämä olisi halpaa.

Vanha Tarkovskilta lainattu periaate sanoo: kirjoittajan pitää juoda omasta kupista vaikka se olisi vähän pienempikin. Soveltaisin sitä vähän: kirjoittajan pitää hankkiutua juomaan monia erilaisia juomia ja kirjoittaa siitä mikä tuntuu sanoinkuvaamattomalta.
Se kiinnostaa muitakin.

 

Kuka?

Raimo Lång

Kehittämispäällikkö

Raimo Lång on asia ja kulttuuri YLEn kehittämispäällikkö. Hän vastaa mm. tuotekehittämisen ja aikalaishavainnoinnin työtavoista sekä vetää ohjelmakehittäjien verkostoa.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä

Kommentit

Katriina 05.02.2010, 12:46

Hyvä kirjoitus, hedelmällistä verrata dokkaria ja draamaa. Pari tv-draamasarjaa, jotka parhaillaan pyörivät ykkösellä ja kakkosella, ovat löytäneet melko hyvin yleisönsä, ymmärtääkseni. Ainakin netistä voi lukea kommentteja sarjoista: "Ihan kuin mun elämästä!" Niiden käsiksissä näkyy arjen tarkka havainnointi ja taito kertoa miten voi elämä soljuu erilaisten naisten ja perheiden parissa. Ainakin naiskatsojille näyttävät sarjat tarjoavan samastumisen kohteita. Tällaista arjen tutkimusta ja kuvaamista ei mielestäni kannata väheksyä, vaikka itsekin kaipaankin em:hin sarjoihin vielä paljon lisää potkua. Mitä potkua? Ehkä juuri jotain sellaista mitä kirjoituksessasi osittain kuvaatkin, jotain hypoteettista ja unelmien tasoa, ennalta-arvaamattomuutta, kuvauksia vaikeammin havaittavista olevista omituisista intohimoisista reiteistä maailmassa.
Aikaa ja rahaa ennakkotutkimustyöhön - kuulostaa hyvältä!
Hyvä, että tällainen sivusto on pistetty pystyyn! Ehkä ajatukset törmäilevät ja sinkoilevat tavalla, joka kehittää alaa ja luo käsikirjoittajille selviytymisen mahdollisuuksia.

Anonyymi 05.02.2010, 12:56

Olet sekä tilastollisesti että inhimillisesti valitettavasti väärillä jäljillä. Yli 90% suositusta draamasta ei tule "buddhalais-pankkiirista, salaa armeijan luolia tutkivista lukiolaisista, eläkeläis-pullonkerääjäverkostosta tai savolais-islamilaisesta avioliitosta" käsittelevistä aiheista. Suosituimmat ja koskettavimmat aiheet draamassa tulevat meitä lähellä olevista, yksinkertaisista aiheista, kuten ihmissuhteet, perhe, työ, rikos ja rangaistus, onnen etsiminen, rakkaus ja väkivalta. Niissä onnistuminen ja epäonnistuminen ovat kaikkein suosituimmat ja halutuimmat aiheet.
Koska ne ovat meitä lähellä.

Kaukaa haetuilla aiheilla saadaan vain käsikirjoittajat turhautumaan, näyttelijät hämmentymään, ohjaajat epäonnistumaan ja yleisö vieraantumaan.

Draaman tehtävänä ei ole luoda "elämäntavan ja ajattelutavan ideaaleja (tai inhokkeja) ja saa ihmiset haluamaan uusia asioita".
Draama on tarinoiden kerrontaa, ikivanha tarve meissä kuulla ja kertoa tarinoita. Tarinoita, ja vain tarinoita.

Kaukaa haettu on siitä toisesta kupista juomista.

Toivottavasti tällainen "jännittävien uusien aiheiden" etsintä ei ole YLE:ssä liiaksi vallalla. Sen kanssa joutuisivat tekijät sitten tappelemaan.

Kun yleisökään ei sitä halua.

Miller 05.02.2010, 16:15

"kirjoittajan pitää hankkiutua juomaan monia erilaisia juomia ja kirjoittaa siitä mikä tuntuu sanoinkuvaamattomalta."

Kaikki railakkaampi ja realistisempi tulee yleltä takaisin "ei sovi ylen ohjelmistoon" - kommentilla .

Tai sitten ehdotetaan, että teeppä indienä ite .

"Se kiinnostaa muitakin."

Kiinnostaa kyllä , mutta puput on pöksyissä liian monella - johtuneeko
siitä kun on valtion rahoituksesta aina kuitenkin kyse ?

"Käsikirjoittamisen kehitystyössä voisi kokeilla 3-4 kuukauden rahoitettuja ennakkotutkimusjaksoja, kun aihe on vahva ja kirjoittaja motivoitunut. Rahoittajallekin tämä olisi halpaa."

Jep - Tarinatelttaa jos katsotte , arvoisat käsikirjoittajat , niin ei tarvitse
kovin pitkälle researchreissuja tehdä .

Sieltä vaan naittamaan vaikkapa huima juhannustarina Rovaniemeltä
Pietarilaiseen koiranpuremaan .

Kertojat voisivat jutustella kalliokielekkeellä auringonlaskun aikaan ?

- tulisi cliffhangerkin viritettyä ...

Piä pyörälä. 05.02.2010, 18:02

Minussa on syttynyt jokin omituinen kiihko, intohimo, hulluuskin kai. Tämä on nyt jo toinen päivä. Löysin sattumalta tämän sivuston ja nyt olen ihan pöpinä. Kiitos tuostakin Raimo Långin tekstistä, olen ahminut näitä ammattilaisten tarinoita täällä jo toista päivää. Minulla on ollut paljon asiaa päässäni jo pitkään, mutta olen pitänyt ne visusti itselläni. Nuorena kirjoitin aineen "Luova työ vaatii rohkeutta" ja sain siitä laudatur plussan, koska edesmenneen opettajani, kirjailija Raimo Hämäläisen mielestä se oli niin outo. En ole sitten muuta kirjoittanutkaan. Mielenkiintoista opiskella näitä sanoja kuten synopsis, synteesi, treatment jne. Hyvä, että taviksetkin pääsee kurkkaamaan tänne kulttuurin kehtoon. Tää on erinomaista julkista palvelua mun mielestä.

Add comment

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

9 plus 8 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Onnistumisen takeeksi tarvitaan rehelliset motiivit.