yle.fi


Kolme havaintoa kuulemisesta

Kolme havaintoa kuulemisesta

15. huhtikuuta 2011 Kirjoittaja: Marika Kecskeméti Kommentit: 0

Puolalainen, saksalainen ja sveitsiläinen istuvat pyöreän pöydän ääressä. Keskustellaan radion merkityksestä, keskustellaan kuulemisesta. Kölniläisessä kokoushuoneessa on kolme muutakin hahmoa; on toinen saksalainen, belgialainen ja suomalainenkin. Kevätaurinko paahtaa, ovi kattoterassille on raollaan, ja äänet kävelykadulta kantautuvat ylimpiin kerroksiin.

Puolalainen kertoo ystävästään, kuvataiteilijasta, joka on kehittämässä graafista merkkiä kuiskaukselle. On olemassa huutomerkki, kysymysmerkki ja piste. Mutta miten ilmaista se, että puhuja kuiskaa? Ja miksi sille ei vielä ole olemassa merkkiä, vaikka ilmiö on kovin arkipäiväinen, ja ele tehokas?

Saksalainen kertoo ostaneensa jääkaapin. Kaappi osoittautui vialliseksi, se piti omituista ääntä. Saksalainen yritti vaihtaa kaapin, onnistumatta. Jälleenmyyjällä ei ollut valtuuksia vaihtoon auditiivisten havaintojen perusteella, vain optisten. Jääkaapin, jossa oli huomaamaton naarmu, olisi saanut puoleen hintaan. Näkyvä selätti kuuluvan vian.

Sveitsiläinen kertoo pianokilpailusta, jonka tuomaristossa hän oli vuosia sitten. Raatiin pyydettiin mukaan eräs arvostettu kiinalainen pianisti, joka suostui agenttinsa välityksellä. Liian myöhään selvisi, että kiinalainen ei osannut sanaakaan englantia. Agentti lupasi, että tuore tuomari oppii raadin työskentelykielen sen puolen vuoden aikana, joka oli kilpailun alkuun. Raati suostuu ehdotukseen.

Pianokilpailu alkaa. Tuomaristo kokoontuu. Kiinalainen ei sano sanaakaan. Tilanne on kiusallinen. Tuomariston puheenjohtaja soittaa agentille: ”Eikö pianisti nimenomaan luvannut opetella englantia?” ”Yes, yes”, vastaa agentti rauhoitellen. ”Hän on ollut hyvin ahkera. Hän on lukenut tuntikausia päivittäin.” Käy ilmi, että pianisti ymmärtää kirjoitettua englantia, mutta ei ole vielä koskaan puhunut kieltä. Hänellä ei ole aavistustakaan siitä miltä kirjoitetut sanat good, bad tai competition kuulostavat. Ratkaisu: kiinalainen tekee työnsä kirjallisesti. Laput kulkevat raadin käsissä ja voittaja löytyy.

Tarinan saksalainen on Karl Karst Kultur Radio WDR 3:sta. Tämä kulttuurikanavan päällikkö perusti 10 vuotta sitten Initiative Hören -nimisen yhdistyksen. Kyseessä on etujärjestö, joka toimii yhteistyössä liittovaltion terveysministeriön sekä kulttuuri- ja media-alan keskeisten tahojen kanssa edistääkseen toisaalta kuuloon liittyviä lääketieteellisiä, toisaalta puhtaasti taiteellisia hankkeita. Sillä on ollut keskeinen rooli mm. tinnitustietoisuuden edistämisessä ja vastasyntyneiden kuulokokeen kehittämisessä.

Kölnin keskustan äänimaisema kuuluu lempeän vaimennettuna kattoterassin oven kautta, mutta muistuttaa meitä metelöivän todellisuuden olemassaolosta. Visuaalisuuden huumaamassa maailmassa auditiivinen jää helposti jalkoihin, ääneen suhtaudutaan usein välinpitämättömästi. Siitä on tullut tilkettä taukopaikkoihin. Hiljaisuus on pelottava tila.

Pyöreän pöydän belgialaisen vieraan puheenvuoro kohottaa meidät synkistelystä. Kulttuurikanava Radio Klara täytti viime vuonna 10 vuotta. Klaran päällikkö Chantal Pattyn kertoo miettineensä miten markkinoisi kanavaa myös niille, jotka eivät ole klassisen musiikin tai kulttuuriohjelmistojen suurkuluttajia. Perinteisen lehti- tai katumainoskampanjan sijaan Radio Klara järjesti kaupunkijuhlat.

Pattyn sai myös katolisen kirkon mukaan. Klara Festivalin avausteokseksi tilattiin Mozartin Requiem sovitettuna orkesterille, kuorolle, 150 ilmapallolle ja kirkonkelloille. Klaran syntymäpäivän iltana koko Bryssel soi, ja kun kirkonkellot tulivat puistossa esiintyvien orkesterin ja kuoron tueksi, nousivat led-valoilla valaistut ilmapallot Brysselin kattojen ylle. Siitä nauttivat sekä silmä että korva.

Kuka?

Marika Kecskeméti

tuottaja, Yle Kulttuuri

Tuottaja Yle Kulttuurissa ja EBU Culture Groupin jäsen.

Lisää näihin:
5
tykkää tästä

Kommentit

Ei kommentteja.

Add comment

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

3 plus 1 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Se mitä sanotaan onnellisten naisten ja maiden historiasta pätee myös draamaan.