yle.fi


Uuden ajan kynnyksellä

Uuden ajan kynnyksellä

Riemulla eteenpäin!
12. marraskuuta 2009 Kirjoittaja: Olli Tola Kommentit: 1

Elämme jännittäviä aikoja. Yleisradio on tehnyt historiallisen päätöksen aloittaa ns. päivittäissarjan tekemisen. Ihan joka päivä ei sarjaa nähdä, mutta kolme kertaa viikossa kumminkin. Hanketta on valmisteltu pitkään ja huolellisesti ja tänä syksynä rattaat ovat vihdoin alkaneet pyöriä ja hanke etenee nyt jo konkreettisella tasolla suunnitelmien mukaan. Sarjan pilotointi alkaa ensi keväänä ja varsinainen tuotanto kesällä ja sarja alkaa tulla ruudusta ulos syksyllä 2010.

Jotkut epäilijät ovat kyselleet, onko tällainen pitkäjuoksuinen sarja Ylen tehtävään kuuluva ja miksi myös Yle alkaa tuottaa saippuasarjaa. Vastaukset ovat selkeitä. Kotimaisen draaman tuottaminen ja omaan kieleemme ja kulttuuriimme vahvasti sitoutunut sisältötuotanto on Ylen perustehtäviä. Ja mitä saippuasarjaan tulee, sitä emme ole tekemässä. Emme lähde kilpailemaan samoin eväin kuin kaupallinen kilpailijamme, emme yritä tunkea samalle tontille, vaan olemme tuomassa yleisöllemme uudenlaisen vaihtoehdon, jolla ei ole varsinaista esikuvaa koti- eikä ulkomailla. Siinä yhdistetään perinteistä tv-kerrontaa ja monessa eri mediassa samaan aikaan etenevää draamaa.
Sarjamme tulee olemaan henkilövetoinen, komediallisia aineksia sisältävä perhedraama, jonka arvomaailma lähtee siitä, että uskomme ihmiseen ja tulevaisuuteen.  

Käsikirjoitusprosessi on täydessä vauhdissa; viisi käsikirjoittajaa on jo kirjoittamassa konseptia ja alustavia käsikirjoituksia, joiden pohjalta varsinainen kirjoittaminen alkaa ensi vuoden alussa. Siihen mennessä tullaan kiinnittämään se kirjoittajatiimi, joka sitten varsinaisen työn aloittaa.  Tähän tiimiin on vielä mahdollista päästä mukaan, ja siksi Kohtauksessa tulee olemaan ohjeet siitä, miten meitä pitää lähestyä ja millaiset tekstinäytteet ja muut tiedot tarvitaan mukaan.
 
Casting- eli roolivalintaprosessi on myös käynnistynyt ja ammattilaisten koekuvauskierros on tehty ja valintaprosessi on meneillään. Täydentäviä koekuvauksia toki tehdään vielä ja uusia kasvoja sarjaan tullaan etsimään myös sarjan alettua, hakuprosessi on siis jatkuva. Seuraavaksi on vuorossa yli 18-vuotiaitten amatöörinäyttelijöitten suuri casting tapahtuma marraskuussa ja nuorempien alle 18-vuotiaitten hakuprosessi ensi vuoden alkupuolella. Musiikilla ja tanssilla on sarjassa merkittävä rooli ja siksi näihin taitoihin tullaan kiinnittämään erityistä huomiota.

Innostuksemme on suuri, ja on ollut erityinen ilo nähdä, miten eri ammattialojen työntekijät, heidän esimiehensä ja yhtiön johto ovat sitoutuneet tähän hankkeeseen. Yhdessä ja erikseen on syntynyt jo tässä vaiheessa sellaisia innovaatioita sisällön ja sen toteuttamisen suhteen, että jo siitä voi olla ylpeä. Mutta koska rima on korkealla ja meitä tullaan mittaamaan ankarimmilla mittareilla, olemme nöyriä suuren haasteen edessä. Olemme tehneet suuren ja merkittävän päätöksen, ja nyt meidän on yhdessä pystyttävä lunastamaan siihen kohdistuvat toiveet ja lupaukset.

Riemulla eteenpäin!

Olli Tola
TV2 Ohjelmapäällikkö

 

Kuka?

Olli Tola

TV2 Ohjelmapäällikkö

Olli Tola on pitkän linjan Yleläinen, jonka juuret ovat teatterimaailmassa. Ennen YLEä Olli Tola on työskennellyt ohjaajana useissa suomalaisissa teattereissa, joista tässä mainittakoon Kuopion, Turun ja Helsingin kaupunginteatterit sekä Tampereen Työväen Teatteri.

Yleisradioon hän tuli vuonna 1987 TV2:n viihdetoimituksen päälliköksi käynnistämään sarjamuotoisen draaman tuotantoa Tampereella. Vuodesta 2002 hän on toiminut TV2 Ohjelmapäällikkönä eli fiktion tilaajana toimialueenaan draama ja viihde.

Lisää näihin:
2
tykkää tästä

Kommentit

galimero 24.11.2009, 07:27

On erittäin tärkeää, että uusi päivittäisdraamasarja on kaikilla osa-alueilla mahdollisimman korkeatasoinen. Kiistaton tosiasia on, että esim.erään toisen TV-kanavan päivittäissarja on näyttelijävalinnoiltaan hyvinkin kyseenalainen. Tässä on YLEllä hieno tilaisuus näyttää, kuinka kunnianhimo ja korkea osaaminen takaavat laadun. Onnea kaikille sarjaan osallistuville Yleläisille ja hienoille, toivottavasti hyvin valituille näyttelijöille.

Add comment

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

12 plus 0 =
Ratkaise yllä oleva laskutehtävä ja kirjoita vastauksesi (esim. kysymykseen 1+1 kirjoita 2).
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

test

  • Tornin juurelta

    Tornin juurelta -kolumni on YLEn fiktion tekijöiden ja vaikuttajien vaihtuva puheenvuoro.

Uusimmat kommentit

Pertti

Lukuvihje: Aristoteleen Runousoppi vuodelta 350 eaa. Käyttävät sitä Hollywoodissa vielä tänäkin päivänä.