Kysymyksiä ja vastauksia

 

 

KYSY LUONNOSTA!

Sähköpostitse
(luonnossa.tv1@yle.fi)

Kirjeitse:
LUONNOSSA
PL 30
00024 YLEISRADIO

 

 

Viikon kysymys


Jänis. Kuva: Juha Laaksonen

Näin yksinäisen jäniksenpoikasen. Oliko emo hylännyt sen, eikö jänis tee pesää? Onko karvanvaihdosta muuta hyötyä kuin suojaväri. Joskus näkee valkoisia jäniksiä, vaikka lumet ovat jo sulaneet? Mitä jänikset syövät?
Terhi Kokkila

Metsäjäniksellä sanotaan olevan kolme poikuetta: hanki-, lehti- ja sänkipoikaset. Sama emo ei synnytä vuoden aikana kuin korkeintaan kaksi poikuetta. Jänisemo saa kerralla kolmesta viiteen poikasta. Jänis ei tee pesää, joten pienet poikaset piilottelevat kuka missäkin. Ne ovat hajaantuneet maastoon, jotta jos vaikkapa kettu ilmaantuu paikalle, kaikki eivät jää saaliksi. Jänisemo käy imettämässä poikasiaan parin viikon ajan. Imetyksen loppuvaiheessa poikaset alkavat syödä pehmeitä kasvinosia.

Jäniksien jokasyksyinen ja -keväinen karvanvaihto ei liity pelkästään suojavärin hankkimiseen. Talviturkki on kaksi kertaa kesäturkkia tiheämpi. Kylmyyttä vastaan jänis pörhistää turkkinsa, jolloin karvojen väliin jää lämmin ilmavaippa. Kesäajan ravintona on apiloita ja heiniä. Talvella jänikset pystyvät haistamaan ne kasvit, joissa on vain pieniä määriä ruoansulatusta haittaavia aineita. Puiden ja pensaiden taimet ovat usein aromeiltaan liian vahvoja, joten jänikset syövät kookkaampien, kaatuneiden tai varta vasten jäniksiä varten kaadettujen puiden runkoja ja latvuksia.