Yes jengi. Mämmikästä ja pashaista hiljaista viikkoa!

Tää on uuden alku – tää pääsiäisen aika.

Jos ei vielä ole kevään ja uuden elämän symboleja ympäri kotia, niin äkkiä sisustamaan pääsiäistunnelmaa: rairuoho kasvamaan, pajun- ja koivunoksat maljakoihin, pääsiäismunia sinne tänne, narsissit ruukkuihin tai hiuksiin ja pääsiäisjänis sekä kasa tipuja pöydille.

On pääsiäinen. On myös pääsiäismuistoja.

Synkkää ja vakavaa oli Pitkäperjantain vietto 70- ja 80-luvuilla: Kotona oltiin hipihiljaa. Ei kyläilyjä, ei huveja, ei telkkaria, ei musiikkia. Radio avattiin, kun sieltä tuli pääsiäishartaus. Hurja konserttikokemus teinille. Elämystä kerrakseen.

Selkään saatiin heti aamusta, piiskasihan Pilatuskin Jeesuksen. Ja jos ruokapöydässä hikisukanmakuista, kuivaa ja sitkeää lammasta syödessä kasvoilla edes häivähti hymyn tapainen, oli pashat housussa. Kompattiin todellakin ristillä riippuvan Jeesuksen kärsimyksiä.

Pitkän perjantain tunnelma ja väri oli mustaakin mustempi.

Pääsiäispäivänä meininki vähän kirkastui ja muistettiin, että onhan pääsiäisessä sitä hyvänkin sanomaa eli sovitusta. Kärsimys muuttui paremmaksi. Sovitusta, jälleensyntymistä ja uuden alkua oli ilmassa. Uskalsi jo hengittää. Pääsiäinen toi kevään ja ensimmäiset sinivuokot.

Nykyään on Pääsiäisen vakavuus poissa. Kuinka moni tarinoi lapsilleen kristikunnan suurimmasta juhlasta ja sen sisällöstä? Sen hoitaa koulu.

Kotona keskitytään muniin, tipuihin ja pupuihin. Pääsiäissanan alkuperää voi kuitenkin kerrata pääsiäisenä: Pääsiäinen on hepreaksi pesah, pasah, arameaksi pasha ja kreikaksi paskha. Suomalainen papisto halusi välttää paskaa muistuttavan sanan ja keksi uudissanan pääsiäinen. Sillä viitattiin muun muassa pitkästä paastosta ja pitkästä talvesta pääsemiseen. Jessen kuoleman myötä päästiin myös synneistä.

Jos olisi otettu käyttöön vaikka kreikan paskhaa muistuttava sana niin viettäisimme nyt kenties paskiaista. Yes.

Hyvää, mämmikästä ja pashaista paskiaista vaan kaikille!

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

kätevä emäntä

Elämänmenon kommentointia Kätevän emännän näkökulmasta. Huomioijana Marjo Vento.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä