pl 347

  • Meidän perheen lempparit – Kuinka valita lapselle sopivaa mediaa?

    Muumit, Bratzit, Bakuganit ja monet muut mediahahmot elävät päivittäin lasten leikeissä ja puheissa. Vilkkaasti muuttuvassa mediaympäristössä suosikit voivat vaihdella niin tiuhaan, että vanhempi on tuskin oppinut uusimman villityksen nimen, kun lapsi on jo innostunut jostain muusta. Parhaat mediakokemukset eivät kuitenkaan ole kertakäyttötavaraa, vaan kestävät aikaa ja käyttöä. Lapsuuden merkityksellisimmät mediamuistot säilyvät eliniän.

    Tarjolla niin paljon erilaista mediaa, että kaikkea ei kukaan voi seurata ja käyttää. Määrä ei korvaa laatua – mikä sinusta on hyvää lastenmediaa? Entä mitä mieltä ovat lapset? Tue lasta kasvamaan valikoivaksi mediankäyttäjäksi. Keskustelkaa yhdessä siitä, millaiset ohjelmat, kirjat ja pelit ovat teidän mielestänne parhaita valintoja. Millainen musiikki saa tanssijalan vipattamaan? Järjestäkää levyraati tai arvostelkaa pelejä ja elokuvia yhdessä. Piirtäkää ja näytelkää ohjelmien parhaita paloja.

    Lapsiperheessä vastuu mediavalinnoista on viime kädessä aina vanhemmilla. Lapsi ei osaa arvioida valmiuttaan kohdata hurjia mediasisältöjä, ja ajankäytön hallinta on vasta kehittymässä. Lisäksi laki kuvaohjelmien levittämisestä rajoittaa lapsille esitettävää mediaa. Tarvitaan siis lapsen kehitystason mukaisia rajoja.


    Ota selvää

    Kun valitaan pienelle lapselle mediaa, vanhemmilta vaaditaan aitoa perehtymistä. Median lajityyppien tai esittäjän perusteella ei kannata tehdä päätelmiä sisällön sopivuudesta lapselle: kaikki ”piirretyt” eivät ole lastenohjelmia, sarjakuvista suuri osa on suunnattu aikuisyleisölle. Sama artisti voi tehdä niin lastenlauluja kuin pelkästään aikuisille sopivia kappaleita. Kaikki lastenohjelmatkaan eivät sovi kaikille lapsille, sillä ohjelmia tehdään erilaisille kohderyhmille. Se mikä sopii eskari-ikäiselle, voi taaperolle olla aivan liian hurjaa.

    Varminta on käydä itse ennakolta läpi lapsen käyttöön annettavat pelit, kirjat ja ohjelmat. Käytännössä tämä ei aina onnistu, vaan vanhemman on arvioitava mediaa muilla tavoin. Pelien ja kuvaohjelmien ikärajat ovat hyvä arvioinnin apuväline, sillä ne kertovat, mitä ikää nuoremmille sisältö voi olla haitallista. Kysy myös muiden perheiden kokemuksia ja suosituksia. Ennakkoarvioinnista huolimatta vanhemman on syytä olla mukana käyttämässä mediaa, vähintään aina silloin kun tutustutaan ihan uuteen sisältöön. Näin mahdolliset ikävät yllätykset on helpompi kestää ja käsitellä ihan tuoreeltaan. Vanhemmat tuovat turvaa, ja auttavat ymmärtämään koettua. Lisäksi mediahetket ovat lapsen ja aikuisen kivaa yhteistä aikaa.

    Lapselle sopiva media ei kuitenkaan tarkoita vain turvallista mediaa. Lapselle hauskuus on tärkein syy käyttää mediaa. Tarvitaan uppoutumista ja tunteita: jännitystä, iloa, innostusta! Vanhempi ei voikaan päättää lapsensa mediasuosikkeja tämän puolesta, vaan ainoastaan tarjota erilaisia vaihtoehtoja valittavaksi. Jokaisella on oma, persoonallinen mediamakunsa.


    Lisää tietoa lastenmediasta?

    Kun kaipaa lisätietoja lastenohjelmista tai -elokuvista, kannattaa tutustua tuotantoyhtiöiden, elokuvateatterien ja televisiokanavien nettisivuihin. Internetin hakukoneilla löytyy mediasisällöistä tarkkojakin kuvauksia, TV-sarjoista usein jopa jaksokohtaisesti. Vanhemmille suunnatuissa aikakauslehdissä arvioidaan uutuuskirjoja, -levyjä ja -elokuvia. Eikä kannata unohtaa kirjastoja, joiden osaava henkilökunta auttaa vanhempia mielellään. Myös seuraavista linkeistä voi löytää tukea sopivan lastenmedian metsästykseen:

    www.okariino.fi

    Okariino on kirjastojen valtakunnallinen lasten verkkosivusto. Okariinosta löydät mm. lasten kirjoittamia kirja- ja peliarvosteluja sekä lapsille kirjoittavien kirjailijoiden esittelyjä.

    www.peliraati.fi

    Sivustolla vanhemmat arvioivat digitaalisia pelejä kasvatuksellisesta näkökulmasta.

    www.vet.fi

    Valtion elokuvatarkastamon sivuilta löytyy tietoa pelien ja kuvaohjelmien ennakkotarkastuksesta ja ikärajoista. Ikärajatietokannat kertovat pelien, elokuvien ohjelmien ikärajat ja niiden perusteet.

     

    Kommentoi 1 Lue kommentit


kirjoittajasta

PL 347 on blogi on kurkistus Ylen lastenohjelmien ja -palveluiden taakse. Tervetuloa kehittämään parempaa Lasten Yleä.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä