pl 347
Turvallinen verkko - ohjeita alle 10-vuotiaan lapsen turvalliseen netinkäyttöön
Internet on nykypäivänä osa pientenkin lasten mediamaailmaa. Netinkäyttöön osallistutaan jo vauvana vanhempien sylissä, ja kasvaessaan lapsi alkaa tutustua verkkosisältöihin yhä enemmän itsenäisesti. Esikouluikäisistä suomalaislapsista nettiä käyttää 40 prosenttia, 8-vuotiaista jo kolme neljäsosaa. Jotta lapsi voisi turvallisesti nauttia internetin sisällöistä, tarvitaan vanhempien osallistuvaa läsnäoloa ja selkeitä rajoja.
Internetin nurja puoliHyödyistään huolimatta netillä on myös nurjat puolensa. Suuri osa sivustoista on lapsille sopimattomia, osa suorastaan kehitykselle haitallisia. Muut netinkäyttäjät voivat aiheuttaa monenlaista harmia kiusaamalla, huijaamalla tai ahdistelemalla. Vanhemmat ovat usein huolissaan lastensa turvallisuudesta netissä, sillä uutiset nettikiusaamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä eivät ole harvinaisia. Valtaosalle lapsista netti on kuitenkin pelkästään mukavaa ajanvietettä: vuonna 2010 yhdeksän prosenttia 9-10-vuotiaista eurooppalaislapsista kertoi kohdanneensa netissä kiusaamista tai muuta ikävää.
Nettiajan turvataidot
Ennen kuin lapsi alkaa käyttää nettiä itsenäisesti, opetellaan yhdessä vanhempien kanssa tärkeitä turvataitoja. Keskeistä on oman henkilöllisyyden suojaaminen. Lapsi ei itse vielä osaa arvioida nettipalveluiden tai -keskustelijoiden luotettavuutta, joten selkeät säännöt ovat tarpeen: omaa nimeä, osoitetta, puhelinnumeroa, kuvaa tai muuta henkilötietoa ei netissä anneta kenellekään. Messengeriä tai muita pikaviestiohjelmia tuttavien kesken käytettäessä on keskustelu yksityisempää, mutta näissä palveluissa taas on osattava torjua keskustelupyynnöt tuntemattomilta käyttäjiltä. Webbikameraa kannattaa käyttää vain yhdessä vanhempien kanssa. Salasanat ovat yksityisiä, niitä ei kerrota edes parhaalle ystävälle. Tiedostoja ei ladata ilman vanhemman lupaa, ja linkkejä ei kannata klikkailla, jos ei tiedä, minne ne johtavat. Netissä solmittuja tuttavuuksia tavataan kasvotusten ainoastaan kummankin osapuolen vanhempien seurassa.Paras tapa välttyä konflikteilta muiden netinkäyttäjien kanssa on käyttäytyä itse asiallisesti. Opeta lapsi noudattamaan palveluiden käyttösääntöjä ja kunnioittamaan toisia keskustelijoita ja pelaajia. Käytöstavoille on käyttöä myös netissä!
Varautumisesta huolimatta lapsi voi kohdata ongelmia, joita ei itse osaa ratkaista: eksyä ahdistaville sivuille, tulla kiusatuksi, ajautua itse riitoihin toisten kanssa. Tärkein turvataito onkin uskallus kertoa aikuiselle ikävistä tilanteista. Jos lapsi kertoo kohtaamistaan ongelmista, älä syyllistä lasta, vaan kiitä, että hän kertoi asiasta. Pohtikaa yhdessä, miten vastaavan tilanteen voisi jatkossa välttää. Varmista, että lapsi osaa pelottavissa tilanteissa sulkea tarvittaessa tietokoneen. Kiusaamistilanteissa ja kiusallisissa yhteydenotoissa kannattaa kuitenkin keskustelu säästää näytettäväksi vanhemmille.
Vastuu on vanhemmillaVanhemman tulee olla tietoinen siitä, mitä lapsi netissä tekee ja kenen kanssa pitää yhteyttä. Hyvä perussääntö on, että lapsi kysyy aina luvan nettiin menemiselle sekä silloin, kun haluaa tutustua uuteen sivustoon tai osallistua keskusteluihin tai peleihin, joissa on mukana vieraita käyttäjiä. Vanhemman on syytä tutustua palveluihin tarkasti, sillä kaikki lapsia kiinnostavat sivut eivät ole suunnattu vain lapsille. Parhaiten netinkäytön valvonta onnistuu, kun vanhempi osallistuu siihen itse tai on ainakin välittömästi lapsen saatavilla. Lapsen netinkäyttö onkin turvallisinta ajoittaa niihin aikoihin, kun kotona on aikuisia. Laitteet, joilla nettiä käytetään, kannattaa sijoittaa lastenhuoneen sijasta tiloihin, joissa vanhemmat viettävät eniten aikaa.
Osoita positiivista kiinnostusta lapsen netinkäyttöä kohtaan. Käyttäkää ja arvioikaa yhdessä erilaisia nettipalveluita ja -sivustoja, jutelkaa netinkäyttöön liittyvistä asioista yhtä luontevasti kuin koulupäivän tapahtumista tai muista harrastuksista. Näin lapsi kertoo asioistaan mielellään. Jos taas vanhemmat kiinnostuvat lapsen nettipuuhista vain kieltääkseen tai rajoittaakseen, tulee lapselle usein tavaksi salailla tekemisiään verkossa. Salailu puolestaan voi johtaa vakaviin ongelmiin, jos lapsi ei uskalla kertoa vanhemmille kohtaamistaan ikävyyksistä.
Pikku Kakkosen netti – turvalliseksi tehty
Pikku Kakkosen nettisivut on suunniteltu nimenomaan pienten lasten mukavaa ja turvallista netinkäyttöä silmällä pitäen. Asetukset-osiosta vanhempien on mahdollista säätää sivustoa parhaiten oman perheen tarpeita vastaaviksi. Erityislaatuinen Suurenna sisältö-toiminto mahdollistaa sivuston käytön koko selainikkunan täyttävässä näyttötilassa. Tällöin ei ole vaaraa siitä, että lapsi eksyisi epähuomiossa sopimattomille sivuille. Pikku Kakkosen netistä ei löydy myöskään linkkejä, jotka johtaisivat pois lastensivuilta.Turvallista nettimatkaa!
kirjoittajasta
PL 347 on blogi on kurkistus Ylen lastenohjelmien ja -palveluiden taakse. Tervetuloa kehittämään parempaa Lasten Yleä.
kommentoiduimmat