ruokamuistoja

 • Anne Flinkkilän ruokamuistoja

   

   

   

  1. Kansakoulussa oli sellainen periaate, että tarjottu ruoka on syötävä. Kamalin ruoka oli perunapuuro, jota nieleskeltiin kyynelten maustamana. Meni aikuisikään asti ennen kuin mikään puuro maistui.

  2. Vanhempani halusivat kasvattaa meistä maalaislapsista sivistyneitä ja veivät meitä kaupunkiin ravintolaan syömään. Nauravat nakit olivat jotakin käsittämättömän hyvää ja hienoa.

  3. Asuimme Ranskassa ja ystäviä tuli kylään. Menimme illalliselle lähikiinalaiseen ja jälkeenpäin tarkistimme sanakirjasta mitä tuli syötyä. Sammakonreisiä ne olivat, vaikka ankaksi luulimme. Ei se pahaa ollut - silti.

  4. Parasta sesonkiruokaa on suklaarasia lahjakirjan kanssa jouluaattona, kun kaikki muut ovat jo nukkumassa ja valveilla on vain minä, koira ja joulukuusi. Rauhan ja makean ihana liitto.

  5. Kun vieraat lähtevät onnistuneiden ruokajuhlien jälkeen, siivoilen, tiskailen ja siemailen kuohuviiniä. Tunnen itseni hyväksi ihmiseksi.

  Muut ruokamuistot


  Kommentoi 0


 • Arto Rastaan ruokamuistoja

  1. Taivaallista ruokaa taivaan alla

  Kultaisin ruokamuistoni liittyy Lapin hillaretkiin, joita sukuni miehet ja pojat tekivät vuosia sitten. Kalastelun jälkeen söimme Tenojoen varrella tikun päässä avotulella paistettua purotaimenta! – Suunnittelemme taas uutta retkeä!

  2
  . Kaksijalkaisia narun nokassa

  Bermundaan liittyy yksi parhaita kokemuksia. Olimme syömässä todella hienossa ravintolassa, mutta illan kruunasi ravintolan hovimestari, joka paloitteli kokonaisen linnun pöydän ääressä ja tarjoili sen lautaselle. Ei mikään ihme temppu sinänsä, mutta  tällä kertaa lintu roikkui narun varassa jaloista koukun nokassa, joten suoritusta voi kuvailla jopa häkellyttäväksi.

  3. Mummon/äidin joulupöytä

  Nämähän ovat nämä klassikot. Ei niitä koskaan unohda.

  4. Samppanjaa ja äyriäisiä Arcachonissa

  Joitakin vuosia sitten olin perinteisellä Ranskan reissullani Bordeauxissa. Lähdimme pienellä porukalla pitkin Ranskan rannikkoa kohti Arcachonia, jossa sijaitsevat suuren suuret hiekkadyynit. Paikka on kuuluisa mm. ostereista ja ehkäpä maailman parhaista äyriäisistä. Illastimme pienessä ravintolassa Atlantin rannalla, missä söin yhden elämäni huikeimmista aterioista.

  Juuri merestä nostetut äyriäiset olivat jotain täysin ainutlaatuista. Tuoreus, tuoksu ja maku olivat juttuja, joita en koskaan unohda. Lisäksi aateloimme aterian Rosé-samppanjalla ja mikä parasta emme maksaneet omalla kortilla.

  5. Muurinpohjalettuja Luttojoella

  Tämä muisto liittyy Lappiin Luttojoen varrelle. Jokavuotisella reissullamme olimme perustaneet leirin aivan joen varteen. Illan hämärtyessä  sain tehtäväkseni paistaa elämäni ensimmäiset muurinpohjalehtut (olin juuri aloittanut ravintolakoulun).

  Pappa oli tietysti mukana. Hän piti itseään jonkinmoisena lettukeisarina, joten sivusta katsominen oli hieman tuskallista. Onnistuin kuitenkin suoriutumaan tehtävästä suurin piirtein kohtuullisesti ja papan kommentti asiasta oli, että "Kyllä sinusta vielä kokki tulee". Nyttemmin tuo tokaisu on kulkenut suvussa jo jonkinlaisena vitsinä, mutta toisaalta oikeassahan hän siinäkin oli. Lapin luonnon rauha ja letut joen varrella mansikkahillolla. Mikäs sen parempaa.
   

  Muut ruokamuistot
  Kotikokit -sivuille

  Kommentoi 0


 • Maarit Tastulan ruokamuistoja

  1. Kaksi vauvaa möngertämässä rintani päällä etsimässä luomumaitoa. Eksoottinen kokemus, joka löi laudalta Michelin -ravintolassa Barcelonassa syödyn illallisen.

   

  2. Lapsena lempiruokani olivat lätyt. Annoin äidilleni valmistusohjeen: "Keitä, äiti, lättyjä!" Kokkikouluni oli vielä kesken, sillä paistinpannun ja kattilan erilaisia käyttötarkoituksia oli vaikea erottaa. Yksi asia tuli selväksi: lätyt ovat rakkauden ruokaa

   

  3. Nuotiolla paistettu marsu nautittuna Andien vuoristossa tähtikirkkaan taivaan alla. Takana oli edellisten päivien kova fyysinen rasitus - nousu lähes 4000 metrin korkeuteen jalan - ja ehkä juuri siksi marsu maistui taivaalliselta. Köyhien vuoristolaisten halu jakaa vähästään tuntui sydämessä asti. 

   

  4. Lasten syntymän jälkeen ostin kotiruoan keittokirjan ja valmistin ensi kertaa maksalaatikkoa, jauhelihaspagettia ja karjalanpaistia. Tarkistan vieläkin joka kerta reseptistä lihapullien teko-ohjeet ja olen ylpeä, että joskus onnistun tiristämään lapsiltani erityismaininnan onnistuneesta kokonaisuudesta. Onneksi lapseni eivät ole maistaneet niitä mestarikokkien tuotoksia, joita minä olen saanut nauttia eri puolilla maailmaa: Italiassa, Intiassa, Japanissa, Etelä-Amerikassa. Kritiikki voisi olla ankarampaa. Kun lapset illalla nukkuvat, muistelen mielessäni nuoruuteni ihmeellisiä illallisia ja herkuttelen muistoilla.

   

  5. "Äitien tekemä" maksalaatikko rusinoilla, purkkihernekeitto ja kaupan muoviin pakatut pinaattiletut.  Eläköön einekset, jotka ovat säästäneet voimiani tiukoissa paikoissa muistuttaen, että ruokakin on vain ruokaa: jokapäiväistä leipäämme.

   

  Muut ruokamuistot

  Kommentoi 0


 • Mari Siukosen ruokamuistoja

  1. Eksoottinen Karibian bbq-ilta 

  Olin matkalla Yhdysvaltojen Neitsytsaarilla. Tutun tuttu, paikallinen ökyrikas halusi näyttää minulle ja matkakumppanilleni Karibian kuuluisimman bbq-paikan. Ajoimme hänen upealla pikakiiturillaan muutaman tunnin öisellä merellä, tähtiä oli joka puolella ja ilma lämmin. Saavuimme jollekin Hollannin omistamalle saarelle. Passitarkistuksen jälkeen marssimme "ravintolaan", joka oli hiekkarannalla.

  Paikka oli upeasti valaistu. Paikallinen trubaduuri soitteli reggaeta kitaralla, bbq-buffetpöydät notkuivat ja lisää lihaa paistui grilleissä. Ihmiset söivät pöydissä ja osa loikoili riippumatoissa drinkki kädessä. Tunnelma oli ainutlaatuinen ja ruoka hyvää!

  Eikä niissä drinkeissäkään mitään vikaa ollut!

   

  2. Euroopan suurkaupungissa

  Olin pari viikkoa Barcelonassa kahden ystäväni kanssa. Lomamme ikuisuusprojektiksi muodostui käynti Tibidabon huvipuistossa, joka sijaistee korkean kukkulan huipulla.

  Halusimme mennä sinne illalla, jotta voisimme nähdä kaupungin valot jalkojemme juuressa. Kolme kertaa yritimme; milloin huvipuistoon johtava köysirata oli jo suljettu, milloin koko huvipuisto ei ollut auki. Kävimme turisti-infossakin hakemassa tarkkaa tietoa aukioloajoista, vaan eivät nekään pitäneet paikkansa. Kolmen turhan yrityksen seurauksena oli toistuva kaava. Joimme kannun reissun parasta sangriaa köysiradan lähtöpisteen viereisellä terassilla, joka sekin sijaitsi aika korkealla ja maisemat olivat sitä myöten upeat.

  Sangrian jälkeen lähdimme aina kävelemään alas kohti metroasemaa ja ohitimme linnaa muistuttavan vanhan rakennuksen, josta oli tehty ravintola. Kolme kertaa paikkaa ihailtuamme päätimme, että palaamme paikalle viimeisenä iltana. Sinä iltana vedämme ykköset päälle emmekä edes yritä huvipuistoon!

  Saavuimme ravintolaan ja tunsimme olevamme itsellemme vieraassa maailmassa; tunnelma oli ylhäinen ja hillitty ja pingviinipukuisia, äärimmäisen korrekteja, joskin ystävällisiä tarjoilijoita seisoi siellä täällä. Yksi heistä ohjasi meidät Siniseen saliin, upean vanhan takan viereen. Ravintolassa ei ollut mitään ruokalistaa; oli otettava menu, joka eteen kannettiin. Jokaiselle ruoalle oli myös suunniteltu juoma, joka tuli eteen pyytämättä.

  Alkuun pöytään tuli cavaa ja tapaksia. Välisalaatin jälkeen kokki saapui esittelemään meille raa'an lampaankappaleen ja kysyi, kelpasiko se meille. Kukapa meistä olisi osannut moista arvioida, joten nyökyttelimme yhteistyöhaluisesti "si, si"... Samalla mietimme koko ajan, paljonko laskun loppusumma mahtaa olla.... Liha tuotiin pöytään tarjoiluastialla, jonka alla oli tulikuuma hiillos. En ole suuri lampaan ystävä, mutta tämä liha suli suuhun! Tunnelma oli muutenkin lähes suurrealistinen; tunsimme olevamme "aivan väärässä paikassa" ja samalla hienostuneesta ilmapiiristä ja kauniista salista ei voinut olla nauttimatta täysin rinnoin.

  Jälkiruoan jälkeen olimme kaikki elämäämme tyytyväisiä ja hymyä kasvatti se, että laskua ei tarvinnut jakaa useammalle luottokortille...
  Kun lähdimme pois, kukaan ei oikein muistanut, kuinka sokkeloisia käytäviä pitkin löytäisi ulos. Tarjoilijat huomasivat maalaisuutemme ja hillitysti vailla sanoja tai katsekontaktia osoittivat puoliksi salaa sormellaan oikeaan suuntaan. Hyvä niin, koska olimme vähällä marssia sisään saliin, jossa iso juhlakansa kantoi juuri esille syntymäpäiväkakkua.

   

  3. Kreikan saaristo on ykkönen!

   

  Parina kesänä olen kierrellyt Kyklaadeja ystäväpariskuntani kanssa. Kerran matkasimme yölautalla Santorinilta Sifnokselle ja nukuimme kaikki kolme.

  Havahduimme laivan summeriin ja koska pysähdykset kestivät vain muutaman minuutin, keräsimme unen pöpperössä rinkkamme ja juoksimme ulos. Oli aamuyö ja säkkipimeää. Neuvottelimme itsellemme huoneen aivan sataman tuntumasta ja menimme jatkamaan unia. Aamulla ystäväpariskuntani lähti bussilla ylös kylään ja minä suuntasin rantakallioille ottamaan aurinkoa. Parin tunnin kuluttua toinen heistä soitti ja kehotti tulemaan kylään matkaoppaan kera. Osoittautui, että olimme hypänneet laivasta yhtä saarta liian aikaisin ja olimmekin pienellä Sikinoksen saarella; asukasluku pari sataa, lampaita huomattavasti enemmän, yksi kauppa, ei palveluita.... Mutta kaikesta huolimatta kokonaista kaksi tavernaa kylän ainoan kadun varrella!

  Koska saari oli niin pieni, laivat eivät pysähtyneet sinne kuin pari kertaa viikossa. Tästä pysähdyksestä tulikin sitten useamman päivän syömäloma. Kylässä ei ollut muuta tekemistä kuin istua ruokapöydässä eikä siellä saanut rahaakaan kulumaan kuin ravintolalaskuun. Niinpä innostuimme tilaamaan suunnilleen kaikkea, mitä listalta löytyi. Lähes tulkoon lukematta osoittelimme listaa: "tuota, tuota, tuota, tuota -ja tuota ja tuota...". Ja tietysti suurin mahdollinen karahvi talon punaviiniä. Ne illat istuimme ruokapöydän ääressä todella pitkän kaavan mukaan, söimme vatsamme halki ja nautimme siitä, että missään ei näkynyt muita turisteja. Ikinä elämässäni en ole syönyt niin paljon kuin noiden päivien aikana!


  4. Tukholma - entinen kotikaupunkini

  Asuin seitsemän vuotta Tukholmassa ja sinne liittyy liuta todella rakkaita ruokamuistoja. Ravintoloiden määrä on valtava kaupungin kokoon nähden ja erityisesti kiersin etnisissä ravintoloissa; ykkössuosikki on joka korttelista löytyvä sushibaari, kakkossijalla loistava, herkullinen, raikas ja tuore vietnamilainen keittiö ja tasaisella kolmossijalla intialainen ruoka, simpukkaravintolat, autokorjaamoon rakennettu Lähi-idän ruokaa tarjoileva ravintola sekä kaikki thaimaalaiset ravintolat. Thai-paikoista paras on kitsch-tyyliin sisustettu paikka, jossa yksi pöytä on riksassa, yksi luolassa, yksi lattialla, keskellä virtaa joki, jossa ui oikeita kaloja ja sen yli vie pieniä kaarisiltoja.

  Kaikki on tehty viimeisen päälle; jopa vessa hanat on päällystetty kookospähkinällä. Siinä ravintolassa tulee aina hyvälle tuulelle ja erityisesti olen viettänyt siellä unohtumattomia iltoja Suomesta vierailulle tulleiden kavereiden seurassa.

  Elämäni parhaan thai-aterian olen kuitenkin syönyt tukholmalaisen ystäväni kotona. Hänellä oli kylässä thaimaalainen vieras, joka valmisti isolle porukalle käsittämättömän 15 ruokalajin illallisen! Makuelämyksiä riitti A:sta Ö:hön, hänen vaivannäkönsä oli ällistyttävää ja ilta oli yksi onnistuneimmista eikä vähiten ruoan vuoksi. Se jos mikä oli aitoa ja alkuperäistä thaimaalaista!

   

  5. Studiokeittiöstä

  Suuttuuko Arto, jos hänen ruokansa ei ole mukana "parhaiden ruokamuistojeni" -listalla? En uskalla ottaa riskiä, joten annan yhdeksi vastaukseksi kaiken, mitä mr Rastaan kipoissa ja kapoissa on valmistunut! Jos saan antaa palautetta sinulle Arto, niin joskus olisi kiva syödä enemmän kuin se sentti kertaa sentin palanen, jonka minulle lähetyksen loppupuolella leikkaat... Mutta katsojille tiedoksi; kehut ovat aina aitoja. Se mies tietää totisesti, kuinka tehdä hyvää ruokaa!

  Muut ruokamuistot
  Kotikokit -sivuille

  Kommentoi 0


 • Ruutukasvojen ruokamuistot

  Ruokailuvälineet. Kuva: Creatas/YLE.

  Viisi ruutukasvoa kertoo omista ruokamuistoistaan

   

  Tiia Hasa
  Anne Flinkkilä
  Arto Rastas
  Mari Siukonen
  Maarit Tastula

   

   

  Kommentoi 0


 • Tiia Hasan ruokamuistoja

   

   

   

  1. Lapsuuteni herkkua oli mummon lihakastike ja samettisen kastikkeen kera valmistetut naudanlihakääryleet, jotka oli rullattu ja kiinnitetty tikulla. Toinen mummini valmisti taivaallista tillilihaa.

   

  2. Minulle kerrottu sellaisesta sattumuksesta, että heräsin päiväunilta makkarakeittoa poskessa. Aikuiset eivät olleet huomanneet ruokaa suussani. Tapahtuma liittyy aikaan, jolloin lautanen oli pakko syödä tyhjäksi. Minähän en suostunut syömään perunaa. Minua naurattaa tämä muisto kovasti.
  En pidä perunasta en vieläkään erityisemmin, mutta uutta perunaa voin syödä sillin kera. Onneksi lapseni tykkäävät kovasti perunasta.

   

  3. Kaurapuurosta en pidä erityisemmin, koska sitä oli lapsuudessani joka aamu. Nykyään voin syödä kaurapuuroa marjojen tai mehukeiton kanssa.

   

  4. Olen viettänyt ihania ja rauhallisia ruokahetkiä ystävieni kanssa tyylikkäissä ravintoloissa. Silloin tilaan mieluiten pippuripihvin ja lasillisen hyvää punaviiniä. Mikään viiniasiantuntija en ole.

   

  5. Leipäkoneen käyttöön liittyy hauska muisto. Keittiöstä tuli ihana tuoksu ja mieheni meni tarkistamaan leipomuksiani. - Mitähän nämä papanat katossa oikein ovat?, kysyi mieheni.  Olin unohtanut laittaa koneeseen veden ja kone sylki taikinapallerot kattoon! 

   

   
  Muut ruokamuistot


  Kommentoi 0


kirjoittajasta

Ruokamuistoja

Ruokamuistoja on Olotilan lukijoiden sekä Ylen ruutukasvojen muistoja ihanimmista, kamalimmista tai muuten vain mieleenpainuneista ruokakokemuksista. Ruokamuistoja on kerätty vuosina 2008-2009.

arkisto

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä