Stop arkiruokatuskailulle!

Stop arkiruokatuskailulle! Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo

Mitä laitan tänään ruuaksi? Jokainen tietää sen tunteen kun pyörii tuskastuneena ruokakaupassa, eikä keksi mitä ruokaa tänään valmistaisi. Usein tulee valittua sama ruokalaji, jota valmisti eilen tai viime viikolla. Einekset eivät innosta. Aina ei jaksa kokeilla uusia reseptejä. Arkeen kaipaa jotakin tuttua ja nopeaa; ruokaa, jonka voi valmistaa samalla kun etsii lapsen kadonnutta fudiskenkää tai tarkistaa läksyjä. 

Ratkaisu saattaa olla ruokien ylöskirjaus. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ruokaa laittaessa kirjaa ruoan nimen ylös. Lihapullat ja muusi. Makaronilaatikko. Täytetyt paprikat. Lista kasvaa sitä mukaa kun valmistat tuttua perusruokaa tai kokeilet uusia ruokia. Listan on fiksua olla käden ulottuvilla; kiinnitettynä esimerkiksi jääkaapin oveen tai keittiön kaappiin.

Listaan kannattaa kirjoittaa ylös vain niitä ruokia, jotka on nopea ja helppo valmistaa ja jotka maistuvat kaikille syöjille. Näin saat kattavan, omannäköisesi ruokalistan, josta arkiviikon ruuat on helppo valita. Myös ne suosikit, joita perheenne söi kuukausi tai vuosi takaperin muistuvat mieleen listaa selaillessa. Parasta tässä ruokalistassa on, että osaat valmistaa itse joka ikisen aterian. 

Mitä minäkin päivänä ruuaksi laitetaan, riippuu useasti syöjien muista menoista tai ruuanlaittajan aikatauluista.

Maanantaina paistettua lohta ja keitettyjä perunoita, salaatiksi tomaattia ja kurkkua. Tiistaina nopea ranskalaiset ja nakit sekä kaali-ananassalaatti, koska mummolakyläilylle pitää ehtiä jo kuudeksi. Keskiviikkona kasvissosekeitto raejuustolla ja pestolla; maittavaa, nopeaa ja terveellistä ennen liikuntaharrastuksia. Torstaiksi makaronilaatikko ja salaatiksi vesimeloninpaloja, koska päivälle ei ole muuta menoa ja ruuanlaitossa saa kestää kauemmin kuin puoli tuntia. Lisäksi vanhempi lapsi voi lämmittää makaronilaatikkoa seuraavana päivänä koulusta tullessaan. Perjantaina harrastusten ja saunan jälkeen syödään tomaatti-mozzarellapiirakkaa, grillattua broileria ja vihreää salaattia.

Stop arkiruokatuskailulle! Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.

Ajan ja rahan säästöä

Nykyään kokeilen uutta ruokalajia muutaman kerran ennen kuin lisään sen listaan; haluan varmistua, että ruoka todella toimii meidän perheessä. Lisään listaan yksinkertaisimmatkin ruuat, kuten lämpimät voileivät, koska joskus ne saattavat olla kiireisen päivän pelastus, joka ei vain kauppalistaa tehdessä tulisi mieleen. 

Listaa tehdessä voi hifistellä kirjaamalla ylös myös ruuanlaittoon kuluvan ajan tai jaottelemalla ruokia kesä- ja talviruokiin. Ruuan alle voi listata tarvittavat raaka-aineet, mikä helpottaa kauppalistan tekoa. Itselläni käytössä on tavallinen valkoinen A4-paperi, jonka kunniapaikka on jääkaapin ovessa. Se on jo yli viisi vuotta vanha, rutussa ja tahrainen, mutta aina yhtä tärkeässä roolissa arkiruokien suunnittelurumbassa.

Hyvä vinkki on kirjata vaikkapa liitutaululle tai seinäkalenteriin viikon ruuat; näin ne muistuvat mieleen vielä kolmenkin päivän päästä. Mitä ihmettä varten ostin tämän tuorejuuston? Koko perhe tietää, mitä tällä viikolla syödään, eikä aiheesta tarvitse riidellä.

Mukavan helpotuksen ruuanlaiton kurimukseen saa käymällä kaupassa vain pari kertaa viikossa. Valitsemalla listasta neljä tai viisi ruokaa ja ostamalla niihin tarvittavat raaka-aineet päivittäinen piipahdus lähikaupassa muuttuu muutamaksi suunnitelluksi kauppareissuksi viikossa.

Vapaa aikaa jää enemmän, kun tarvittavat raaka-aineet löytyvät valmiiksi jääkaapista ja resepti on tuttu. Tällä metodilla säästyy useasti myös rahaa, sillä ”nälkäostokset” jäävät tekemättä. Ruoat myös tulee helpommin mietittyä terveellisiksi kokonaisuuksiksi.

kommentit

Kyllä ihmetyttää tuo jatkuva voivottelu päivittäisistä kauppareissuista! Laskin jo kolmekymmentä vuotta sitten oikein paperille paljonko aikaa kului kaupunkilaisserkullani, joka "piipahti" 6x/viikko kaupassa ja paljonko itselläni kun kävin (ja käyn) kerran viikossa. Serkulla kauppa on tosi lähellä, itselläni on matkaa 11 km. Mukaan laskin myös sen ajan, joka kuluu tavaroiden lastaamiseen autoon ja jääkaappiin sekä tietenkin matkat.Laskin tunnit/vuosi ja muunsin ne 8-tuntisiksi työpäiviksi. Serkkuni yllättyi ja kauhistui kun huomasi, että käytti noihin päivittäisiin ruokakauppapiipahduksiin vuodessa yli 18 päivää enemmän kuin minä !! Se oli silloin muistaakseni noin 2/3 koko kesäloman pituudesta ! Kymmenessä vuodessa siis 10x18 pv jaettuna 30 = 6kk !
Siinä saa itselleen vähän "sapattivapaata" kun järkeistää kauppakäyntinsä. Puhumattakaan, että säästyy ajan lisäksi selvää rahaa ja myös kaloreita, koska on pakko suunnitella etukäteen. Homma edellyttää luonnollisesti ostoslistan laatimista.

Itselläni on kaksi listaa: toisessa ns. vakiotarvikkeet, joita pitää olla aina kotona. Osan niistä ostan vain pari kertaa vuodessa ( esim. talous-ja WC-paperit, onnittelukortit, pesuaineet,näkkileivät, joitakin säilykkeitä yms. pitkään säilyvää). Toisessa listassa ovat viikottain hankittavat tuotteet. Näin myös listan tekemiseen kuluva aika minimoituu. Kyllä kaappeihin mahtuu, kun siivoaa ja järjestää ne kunnolla....

Jääkaappi ja pakastin löytyivät jo silloin useimmista talouksista, nykyisin jopa useampikin. Säilytys ei ole ongelma vaan se että ei viitsitä ajatella tai suunnitella.

Olin kyllä kuvitellut, että "kaikilla" jo nykyisin olisi käytössään oman perheensä niin suosikkiruokalista kuin ainakin 1-3 viikon kiertävä ruokalistakin. Mutta kerrassaan hyvä ottaa asia esille !

>Äly hoi! Älä jätä ! To, 2013-08-15 08:03

En nyt oikein ymmärrä, miksi ihmisen elämän pitää olla niin organisoitua, että oikein ruoka- ja kauppalista pitää kirjoittaa. Meidän perheessä ei ole niin kiire, etteikö ehdi miettiä, vaikka joka päivä "mitä tänään syötäisiin". No, jokainen taaplaa tyylillään.

>Jussi Olavi Jääräpää To, 2013-08-15 08:17

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä