Kahden kastin parittomia – epätoivoiset ja tyytyväiset sinkut

Kahden kastin parittomia – epätoivoiset ja tyytyväiset sinkut. Kuva: Stock.xchng

Sinkuille kun sattuu ja tapahtuu, aina on meheviä juttuja kerrottavana joko onnistuneista treffeistä, uusista ihastuksista tai vääristä tyypeistä. Monet näkevät sinkkuelämän aikana, jolloin kaikki on mahdollista – saa matkustaa, juhlia, tavata uusia ihmisiä, ihastua ja vaihtaa partneria kuin paitaa. Mutta sinkulle, joka haluaa pariutua, yksinolemisen tuska on suuri ja todellinen.

Katri, 35, vietti sinkkuna suurimman osan vuosista 2004 – 2010. Toki villillä deittailukaudella oli hyvätkin puolensa, mutta pohjimmiltaan Katri on aina ollut parisuhde-eläjä.

– Sinkkuna olo tuntui taakalta alusta asti. Kärsin siitä pääsääntöisesti kaikki vuodet. Joskus olin täysin kriisissä, joskus ryhdistäydyin ja yritin tehdä kaikkea sitä, mikä on mielestäni hauskaa. Haku oli kuitenkin päällä koko ajan, järjestin itseni paikkoihin joissa voi tavata miehiä, ja nimenomaan niin, että olin itse todella aktiivinen. Jahtasin miehiä!

Katri tapaili kuuden vuoden aikana lukuisia miehiä, ja joidenkin kanssa tutustuminen saattoi kestää kuukaudesta muutamaan vuoteenkin, mutta vakavia suhteita hänellä ei ollut. Sitä oikeaa ei vain löytynyt, ja olo oli aika ajoin epätoivoinen.

Myös Jukka, 31, on etsinyt omaa puolikastaan vuosia, ja hänkin tunnistaa sinkkua vaanivan yksinäisen alakulon.

Kun aina vaan saa takkiinsa, menettää välillä toivonsa siihen, että koskaan löytää ketään, jota rakastaa ja joka rakastaa takaisin. Mutta niin kauan kuin virtaa riittää, toivoa ei saa menettää!

Itsesääliin käpertymisen sijaan Jukka käskee sinkkuja tutkimaan itseään. Aina voi löytyä jotain, minkä voi vastaisuudessa tehdä toisin. Jukan usko rakkauteen on vahva, sillä mitään muuta vaihtoehtoa ei ole.


Miksi parisuhdetta ei löydy?

Harhakäsitykset surkeista sinkkureppanoista kannattaa hylätä heti. Kun sinkku on hyvännäköinen, koulutettu ja menevä eikä kumppania silti löydy, on kyse jostain muusta. Miksi parisuhteen löytäminen on niin vaikeaa verkkodeittien ja erilaisten sinkuille järjestettyjen tapaamistenkin aikakaudella?

Jukan mielestä ongelma on nimenomaan kohtaamisessa.

– Miten kaksi toisilleen tarkoitettua ihmistä voi kohdata? Olen kuullut paljon kertomuksia ihmisistä, jotka ovat löytäneet toisensa netin kautta. Mutta vieläkin enemmän olen kuullut negatiivisia kokemuksia nettitreffailusta. Ja niitä on itsellänikin. Netin suhteen ehkä suurin ongelma on, että foorumit muistuttavat jossain määrin lihatiskiä, jossa sisäfilee ei sitten aina olekaan sisäfileetä. Nettitreffit ovat kohtaamisina jollakin tavalla epäaitoja, joskus jopa kiusallisia, kun juttu ei vaan kulje.

Yrityksestä huolimatta Jukka ei ole löytänyt omaa prinsessaansa verkosta tai sosiaalisista piireistä. Hän uskoo sinkkuutensa syyn olevan siinä, että nuorempana hän oli reippaasta olemuksestaan huolimatta suhteissa hidas ja arka.

– En tarttunut hetkeen kyllin itsevarmasti. Liian monta mukavaa ja tutustumisen arvoista naista lipui ohitseni toisen syliin! Aika monella meistä myös suhteet olivat yli kaksikymppisenä lyhyitä, joten vaihtuvuutta oli enemmän. Jos joku nainen oli tänään varattu, saattoi hän olla parin kuukauden päästä jo sinkku. Nyt vanhempana kolmekymppisenä tilanne on toinen: kun kohtaat jonkun tutustumisen arvoisen mutta varatun naisen, hän on todennäköisesti varattu myös parin vuoden päästä.

Iän kertyessä valinnanvaraa on vähemmän, mutta Jukka ei ole valmis antamaan periksi kaikissa asioissa. Hän haluaa saada naisesta myös älyllistä vastusta: pelkkä kiva ulkokuori, yhteiset harrastukset ja säännöllinen seksielämä eivät riitä.

Aikaisempien suhteiden kautta olen myös oppinut, mitä tarvitsen suhteessa ja mitä en. Yksi asia on myös varma: ei enää oikukkaita ja diivailevia naisia! Jonkun mielestä se voi kuulostaa kliseiseltä, mutta mieluummin olen yksin kuin sellaisessa suhteessa, joka ei anna tarpeeksi.

Katri haki aktiivisesti seuraa erilaisista sosiaalisista piireistä ja verkosta. Mutta työ ei tuottanut tulosta. Puolitoista vuotta sitten Katri tapasi nykyisen aviomiehensä ystävän kautta.

– Meillä oli yhteinen miespuolinen ystävä, joka oli kerran Facebookissa alkanut suositella ystävistään sopivia tyttöjä nykyiselle miehelleni. Hän oli näyttänyt kuviani ja kuvaillut minua räväkäksi, ja mieheni kiinnostui. Meidät esiteltiin tämän kaverimme syntymäpäivillä ja muuta siihen ei tarvittu: menimme treffeille, ja ihastus oli polttava alusta asti.

Mies vei Katrin alttarille vajaa puolitoista vuotta ensitapaamisen jälkeen.


Elämä ilman suhdetta ei ole epätoivon aihe

Sinkkujen runsaan joukon voi jakaa karkeasti kahtia: on niitä, jotka etsivät ahkerasti oikeaa kumppania, ja niitä, jotka eivät hukkaa asialle aikaansa lainkaan.

Mikko, 37, oli aikaisemmin haku päällä, mutta viime vuosina hän ei ole enää jaksanut edes ajatella asiaa – oikea nainen tulee vastaan, jos tulee. Pakottaa ei voi.

– Ei parisuhteen löytäminen ole mikään akuutti asia mielessäni. Oikeastaan en ajattele nykyään sitä ollenkaan, sillä elämä sujuu ihan hyvin näinkin.

Vaikka Mikkokin mielellään viettäisi aikaansa jonkun erityisen kanssa, hän ei paljon tilanteensa takia arkipäivinä haikaile. Edellisen kerran mies kävi puolivakavasti treffeillä alkusyksystä. Ne eivät johtaneet mihinkään.

Matkailukärpäsen purema Mikko näkee sinkkuelämässä myös paljon hyviä puolia: vaikka maailman tuntemattomia kolkkia joutuu koluamaan yksin, lupia reissuun lähtöön ei tarvitse kysyä ja maailmalla saa rauhassa tutustua keneen haluaa.

Myöskään Hanna, 29, ei ole kaivannut aikaisemmin ketään vierelleen. Pitkän suhteen jälkeen vapaus maistui hyvältä, ja satunnaiset tuttavuudet riittivät sammuttamaan kaikki muut tarpeet vuosiksi. Vasta kolmen kympin rajapyykin lähestyessä Hanna on huomannut salakavalasti alkavansa kiintyä tapaamiinsa miehiin aikaisempaa nopeammin.

En ole aikaisemmin ollut mitenkään helposti pariutuvaa tyyppiä, mutta nyt huomaan jo muutaman yhdessä vietetyn illan jälkeen miettiväni, miten mukavaa olisi viettää joulua yhdessä tai mihin olisi mukava lähteä yhdessä lomalla. Ehkä tämä on joku hormonaalinen juttu, mutta se on myös vähän pelottavaa, sillä siinä kiintyy äkkiä ihan vääriin tyyppeihin vain läheisyyden vuoksi.

Yhden tai parin illan jutuista ei jää Hannalle enää hyvä mieli. Nyt ne vain korostavat sitä, ettei hänellä ole ketään, jonka kanssa voisi iltaisin vetäytyä kotiin kokkaamaan ja katsomaan elokuvia. Parisuhdetta hän ei kuitenkaan aktiivisesti etsi.


Valintana sinkkuelämä

Suomen täysi-ikäisistä yksi neljäsosa eli noin miljoona suomalaista kuuluu yksineläjien ryhmään. Suomessa on myös EU-maista suhteellisesti eniten lapsettomien sinkkunaisten kotitalouksia. Sinkkumiesten kotitaloudet eivät jää kauaksi naisten lukemista  – heitäkin on Suomessa keskivertoa EU-maata enemmän.

Yksineläminen voi olla pakon sanelemaa tai oma valinta. Kuutta kymppiä lähestyvä Ulla on tehnyt rajansa selväksi uusille tuttavuuksille: mukava herrasmies kelpaa seuraksi lenkkipoluille ja teatteriin, mutta asuinkumppania tai uutta puolisoa Ulla ei kaipaa. Takana on pitkä avioliitto ja leskeys.

– Olen asunut niin monta vuotta yksin, etten oikein enää osaa edes ajatella asuvani tai seurustelevani vakavasti jonkun kanssa. Naimisiin en ainakaan aio enää mennä.

Hanna ja Mikko puolestaan luottavat edelleen kohtaloon: jos se tuo oikean ihmisen elämään, hyvä niin. Mutta naimisiin ei ole kummallakaan kiire. Elämä on sopeutunut uomiinsa, ja se on ihan hyvällä mallilla ilman kumppaniakin.

Lue lisää Katrin ja Jukan ajatuksia: Sinkkuputkesta parisuhteeseen

kommentit

Ei oo helppoo pönäkällä, kaljuuntuvalla, vanhentuvalla ja depressiivisellä miehellä. Tahtoisin taipuisia, nuorehkoja, sivistyneitä, ystävällisiä ja seksikkäitä naisia.

>Rasputin La, 2011-12-10 01:26

Miljoonan varttuneen sinkkuihmisten elämä korjaantuisi, jos asuintalojen rakennuttjat
olisivat huomanneet sinkut poteentiaalisina asiakkaina. Suomeen tarvitaan ns. sinkkuparatiiseja, sinkkuille tarkoitettuja vuokra-asuintaloja, jossa varttuneet ja lapsettomat sinkut voisivat kuluttaa koko työelämänsä säästönsä. Sinnkuparatiisin parhaana muotona pidän rivitaloja. Sinkkuparatiseissa asuvat sinkut voisivat tutustua toisiinsa, ystävöityä, viettä vapa-aikaa yhdessä,
keksiä monenlaista yhteiharrastustoimintaa. Lapsettoomat ja muut varttuneet sinkut ovat iso kuluttajaryhmä, joka haluaa kuluttaa varansa vielä tässä elämässä. Miksi ns markkinatalous ei huomaa sinkkuja?

>sinkku La, 2011-12-10 13:54

"Kun sinkku on hyvännäköinen, koulutettu ja menevä eikä kumppania silti löydy, on kyse jostain muusta. "

Eli jos sinkku ei ole erityisen hyvännäköinen, ei erityisen koulutettu eikä menevä niin kyse on reppanasta?

Oi miten kivaa kuulla olevansa reppana.

Se ongelma noissa lapsettomissa naisissa, jotka ovat sinkkuja on se että heillä on joko kuitenkin mieshoitoja (osa näistä varattuja) osa on ylipainoisia ja osalla sellaiset kriteerit että ehkä 1% suomalaisista miehistä sopii niihin.

Se tekee olon tukalaksi kenelle tahansa miehelle.

Itsenäisenä sinkkumiehenä jonka sinkkuun on kestänyt melkein koko aikuisiän muutamia lyhyitä suhteita lukuunottamatta se "oikea" löytyy tuolta ulkomailta eikä täältä Suomesta.

Syynä on suomalaisten sinkkunaisten asennevamma ja kykenemättömyys olla nainen ja yksilö samaan aikaan vaatimatta mieheltä mahdottomia.

>Rusko La, 2011-12-10 15:35

"Se ongelma noissa lapsettomissa naisissa, jotka ovat sinkkuja on se että heillä on joko kuitenkin mieshoitoja (osa näistä varattuja) osa on ylipainoisia ja osalla sellaiset kriteerit että ehkä 1% suomalaisista miehistä sopii niihin. Se tekee olon tukalaksi kenelle tahansa miehelle."

Yhtälailla naiselle aiheuttaa tukalan olon että ei saisi olla entisiä seksisuhteita, ei saisi olla oman kokoisensa. Yhtä suuri terveyshaitta on negatiivinen mielenterveys kuin ylipaino, jos kroppa kestää ylipainon ja mieli sen takia hyvä. :)

>joulua kaikille La, 2011-12-10 19:39

"Yhtälailla naiselle aiheuttaa tukalan olon että ei saisi olla entisiä seksisuhteita"

Huolimatta feministien propagandasta, miehet eivät pidä lutkia vaimomateriaalina. Ei kukaan järkevä, lapsia ja ydinperhettä harkitseva mies luota tällaiseen naiseen.

" ei saisi olla oman kokoisensa. Yhtä suuri terveyshaitta on negatiivinen mielenterveys kuin ylipaino, jos kroppa kestää ylipainon ja mieli sen takia hyvä. :)"

Saa olla oman kokoisensa. Nainen "saa" olla niin läski ja luonteeltaan vittumainen kuin haluaa, mutta lihavana olet epäkiinnostava monelle miehelle vaimomateriaaliksi. Nainen joka ei osaa tai halua pitää ulkonäöstään huolta suorastaan halveksii miehiä! Kertoo myös kykenemättömyydestä hallita mielihalujaan.

Suurelle osalle naisista tulee olemaan yllätys, kuinka suuri osa miehistä ei haluakaan perustaa perhettä ja asettua aloille, kun heidän biologinen kellonsa tikittää. Feministit ovat myyneet naisille myytin sadusta saada kaiken ilman velvollisuuksia tai panostusta.

Järkyttävät avioerotilastot, yksinhuoltajaäidit, koko nuoruutensa lutkailleet, itsekeskeisyys ("mun tunteet, tunteet, tunteet").

"Itsenäisenä sinkkumiehenä jonka sinkkuun on kestänyt melkein koko aikuisiän muutamia lyhyitä suhteita lukuunottamatta se "oikea" löytyy tuolta ulkomailta eikä täältä Suomesta."

Samma här. Ulkomaille muutto erinlaiseen kulttuuripiiriin myös kiinnostaa. Onneksi olen nuori mies niin ei ole 30v-kriisejä ja lapsiongelmointeja. En myöskään tuomitse lapsiani varmaan avioerohelvettiin valitsemalla emotionaalisesti epävakaata, itsekeskeistä vaimoa.

>Raditz Su, 2011-12-11 13:00

On ehkä parempiakin tapoja käsitellä omaa epäonnistumistaan parisuhteissa kuin haukkua naisia internetissä.

>Yksi monista Pe, 2011-12-16 15:24

Asennevamma on aika vakava, jos pitää naisia lutkina vain sen takia, että näillä on ollut aiempia suhteita. No, ehkä ulkomailta löytyy neitsyt eikä hän varmaan ole emotionaalisesti epävakaa ja itsekeskeinen. Mies sen sijaan on itsekeskeinen, jos ajattelee, että naisen ylipaino kielii siitä, että nainen halveksuu miehiä. Anteeksi että puhkaisen kuplasi siitä, että muiden ihmisten epämiellyttävä ulkonäkö on suunnattu sinua vastaan, mutta ylipainon taustalla ovat yleensä aivan muut ongelmat kuin miesviha tai -halveksunta - kuten kotoa opitut väärät tavat, perinnöllinen rasitus, mahdolliset sairaudet, ahdistuksen tukahduttaminen syömällä, syömishäiriöt... Ne eivät kohdistu miehiä tai sinua vastaan vaan naista itseään vastaan niin kuin naisten aggressiot tyypillisesti tekevät.

>Mieluummin vapaa La, 2012-01-07 22:17

Supernaisen syndrooma! Osalainaus.

Helsingin Sanomat 21.7.2002 oli laaja artikkeli otsakkeella "Naisia romahduksen partaalla"- Jatkuva suorittaminen töissä, kotona, kuntosalilla on käynyt nin rankaksi, että moni nuori nainen selviytyy arjesta vain psyykelääkkeillä. Olisiko sittenkin helpompaa, jos suomalaiset naiset saisivat olla heikompia?

Nuoret naiset syövät psyykelääkkeitä selvästi enemmän kuin ennen. Masennus- ja mielialalääkkeiden käyttö on neljän vuoden aikana kasvanut huimat 38 prosenttia 15-44 vuotiaiden naisten keskuudessa. Noin 68.200 nuorta naista, seitsemän prosenttia ikäluokasta syö jo jotain psyykelääkettä.

-Monet nuoret naiset ovat itse rakentaneet itselleen oravanpyörän, jonka tahdissa on pakko pysyä, ettei petä omia odotuksiaan. Nykyisin naiset melkein rehentelvät ylitöillään, kiireisillä aikatauluillaan ja kuntoilusuorituksillaan. Yhdysvalloissa ilmiötä kutsutaan sanalla "multitasking", monisuorittaminen. Moni nuori nainen yrittää olla mestari ja masentuu, ellei onnistu.

-Nuorten naisten masennus ei kuitenkaan johdu vain työelämästä, vaan myös heidän omista odotuksistaan. Koulutuksessa, harrastuksissa ja parinvalinnassa on niin paljon vaihoehtoja, että jos tyytyy ensimmäiseen, tuntee helposti jäävänsä jostain paitsi. Naisten palapelissä on nyt paljon enemmän osia, kuin aikana jolloin työ oli uusi saavutus.

Pitäisi olla kaunis, hoikka, tehokas, trendikäs ja nuorekas. Pitäisi olla ura, mies ja lapsia. Pitäisi ehtiä tehdä taidetta ja kiivetä Himalajalle, luettelee masennuksesta kärsivä Saara 32, joka opiskelee kuvaamataidon opettajaksi.

-Suomessa on ollut vallalla supernaisen ihanne, jota me olemme yhdessä pönkittäneet sanoo naisten urakehitystä tutkinut Outi Raehalme Helsingin yliopistosta. "Siitä on päästävä eroon, koska muutoin naiset palavat loppuun".
Raehalmen mielestä masentuneet nuoret naiset eivät välttämättä tajua, että raataminen verenmaku suussa ei enään kerro vahvuudesta.

>Supernaiset. To, 2012-02-23 08:58

Oi, tämä on jo vanha juttu, mutta tässä kommentissa kilpistyy mielestäni se mikä tässä luomakunnan kirotussa sukupuolisysteemissä on vikana: miehet ajattelevat vieläkin, että nainen on jotakin "materiaalia" josta he ovat valitsemassa, mutta he itse eivät tietenkään ole mitään "aviomiesmateriaalia". Sitä mitä he vaativat naiselta, he eivät suinkaan vaadi itseltään! Naisen aikaisemmat suhteet tekevät hänestä lutkan, miehestä ne tekevät sankarin. Naisen on pidettävä huolta ulkonäöstään miehen takia, mies saa olla minkänäköinen tahansa - eli miehen ylipaino ei kerro mistään ongelmista. Muslimimies odottaa vaimonsa ja tyttäriensä verhoutuvan kaapuun, mutta ei poikiensa, saati että piiloutuisi mokomaan riepuun itse.

"Feministit ovat myyneet naisille myytin sadusta saada kaiken ilman velvollisuuksia tai panostusta."

Höpöhöpö, ei miehille ja naisille ole erilaisia velvollisuuksia. Miehet eivät ilmeisesti vain kestä sitä, että naisilla on mahdollisuus elää samanlaista elämää kuin he itsekin voivat elää. Mies haluaisi edelleen olla vallankäyttäjä, joka ilmoittaa naiselle naisen paikan ja määrittelee naisen hyvän elämän, ja kun tätä valta-asemaa ei enää sivistyneissä maissa olekaan, raivo on hirmuinen. Toivotan raditzit ja muut todella lämpimästi tervemenneiksi ulkomaille sellaisiin kulttuureihin, joissa naisen asema on surkea. Eikä takaisin tarvitse tulla, vaimon kanssa eikä ilman.

>Sofia Ti, 2013-04-30 19:50

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä