Rakkaudesta suomalaiseen mieheen

Vaatemainos 1960-luvulta. Kuva: Kalle Kultala, Yle

Jukolan Jussien piirteet

Kyselen asiaa eri-ikäisiltä, 26–50-vuotiailta naisilta, jotka ovat löytäneet Suomesta rakkauden. Suomalaisen miehen yleisten piirteiden hahmottaminen ei ole heille ollenkaan vaikeaa: vaikka henkilötasolla toki eroja löytyy, yhteiset tekijät toistuvat joka vastauksessa.

Pohjolan perukoiden miehet ovat rehellisiä ja käytännöllisiä, he pitävät tiukasti rahoistaan kiinni, vihaavat valheita, puhuvat vähän (paitsi humalassa) ja toimivat enemmän. He myös tekevät kotona enemmän kotitöitä ja ovat luotettavia ja uskollisia.

Nainen, 33, kotimaa Brasilia:
– Suomalaismiehet ovat komeita kuin marmorista leikatut Michelangelon patsaat, ja he kunnioittavat naisiaan enemmän kuin brasilialaiset. Lisäksi suomalaismiehet ovat hyvin mutkattomia... ja vähän naiiveja. On aivan hulvatonta, että he saattavat esimerkiksi vierailulla rehellisesti möläyttää, etteivät he pidä heille tarjotusta ruuasta. Ja toisaalta on pelottavaa, että he luottavat kaikkiin kyselemättä. Minulla on jatkuvasti sellainen tunne, että he tarvitsevat suojelua!

Nainen, 26, kotimaa Venäjä:
– Suomalaiset miehet ovat verrattain uskollisia, ja yleensä he pitävät lupauksensa. He ovat myös itsenäisempiä kuin venäläiset, jotka usein muuttavat suoraan äidin helmoista vaimonsa huoltapidettäviksi. Venäjällä siivous ja ruuanlaitto ovat naisten hommia. Minä olin todella otettu, kun suomalainen ex-poikaystäväni lupasi pestä pyykkini lomani aikana. Ja kun selvisi, että yksi mekoista on pestävä käsin, hän lupasi hoitaa senkin. Tätä ei koskaan tapahtuisi Venäjällä!

Prinsessaunelmien sijaan arkisia asioita

Suomalaismiehiltä ei naisten mukaan kannata odottaa suuria romanttisia eleitä. Ne kolme kuuluisaa lemmen sanaa eivät tipahda suomalaisjörön huulilta herkästi, ja treffeilläkin molemmat maksavat oman laskunsa.

Nainen, 50, kotimaa Puola:
– Puolalaismiehet ovat taipuvaisia suuriin rakkaudenosoituksiin, koska he haluavat tehdä naiseensa vaikutuksen. Suomalaismiehet ovat järkeviä ja käytännöllisiä eivätkä he halua tuhlata rahojaan. Puolassa mies maksaa aina myös naisen kulut treffeillä.

Nainen, 29, kotimaa Espanja:
– Suomalaiset miehet ovat alkuun vähän kylmiä... He eivät avoimesti kehu tai kerro, että pitävät naistaan kauniina. Mutta sitten, kun he ovat jonkun kanssa yhdessä, he ovat uskollisesti yhden naisen miehiä.

Haastattelemani naiset ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että suomalaismiehet osoittavat auliisti rakkauttaan arkisin teoin. Filippiiniläiset, venäläiset ja latinot lempivät naistaan sanoin ja rahoin, mutta moneen naiseen oli tehnyt vaikutuksen suomalaismiehen vaitelias, mutta järkähtämätön kumppanuus ja lupausten lähes orjallinen pitäminen.

Nainen, 41, kotimaa Filippiinit:
– Filippiiniläiset ja suomalaiset miehet ovat täysin erilaisia! Filippiiniläismiehet ovat hyvin suloisia sanoissaan, mutta vähemmän toimeliaita tekemisissään. He kohtelevat naistaan kuin prinsessaa, mutta toisaalta odottavat tämän palvelevan heitä kotona. Suomalaismiehet puolestaan eivät puhu kauniita sanoja, rakkauden tunnustaminen sanallisesti tuntuu olevan heille suorastaan vaikeaa. Mutta heihin voi luottaa, ja rakkauden tuntee teoissa. He eivät myöskään ole yhtä mustasukkaisia kuin filippiiniläismiehet.

Käykö Suomessa flaksi?

Suurin osa haastattelemistani naisista elää parisuhteessa, mutta kukaan heistä ei epäile, etteikö Suomessa olisi helppoa löytää seuraa, sillä suomalaismiehet tuntuvat tykkäävän eksoottisen tummista naisista. Myös itänaapurin vaaleaveriköt ovat miesten mieleen. Kehuja ja kommentteja naiset kuulevat ihan arkisissa paikoissa, kuten ruokakaupoissa.

Suomalaismiesten kiinnostusta ei kuitenkaan sytytetä samoin keinoin kuin kotimaassa.

Nainen, 33, kotimaa Brasilia:
Kotimaassani on ihan normaalia hymyillä paljon ja olla vähän flirtti, mutta suomalaiset miehet pelkäävät ihan kuollakseen tuollaista käytöstä. Voin aistia heidän kauhunsa flirtatessani. Ja olen naimisissa, joten minulla ei ole edes mitään taka-ajatuksia!

Samoilla linjoilla ovat myös muut haastattelemani naiset: vaatimattomuus, hymy ja katse toimivat parhaiten. Liian avoin tai vilkas käytös pelästyttää suomalaisen miehen, ja peli on menetetty. Treffeillä itseään ei saa korostaa, vaan on parempi antaa miehen puhua ja loistaa.

Nainen, 26, kotimaa Filippiinit:
– Suomalaismiesten kanssa ei pelailu auta. Heidän kanssaan on oltava 100 % rehellinen koko ajan jokaisessa yksityiskohdassa, koska he vihaavat valehtelua.

Baareissa ulkomaalaistaustaisille naisille riittäisi aina vientiä, mutta humalainen mies ei kiinnosta.

Hei, lähtisiksä tyttö jatkoille?

Suomalaiset miehet juovat liikaa. Haastattelemilleni naisille selvästi isoin kiinnostuksentappaja on suomalaismiesten juomakulttuuri.

Nainen, 41, kotimaa Filippiinit:
– Aivan äärimmäinen kiinnostuksen sammuttaja on humalainen mies, joka tulee suoraan kysymään seksiä. Ja valitettavasti miehet tulevat humalassa hyvin usein ja helposti juttelemaan.

Nainen, 33, kotimaa Brasilia:
– Suomalaismiehillä on huonot tavat. Ainakin syljeskely, nenän niistäminen pöydässä ja nenän kaivaminen ovat täällä hyvin sisäistettyjä tapoja... Ja känniset miehet ovat aivan oma lukunsa. Minulle he ovat ehdoton no-no! Ei mene jakeluun, miten he voivat ylpeillä kännissä tehdyillä tyhmyyksillä.

Myös miesten sulkeutuneisuus ja heikko itsetunto vaivaavat naisia.

Nainen, 26, kotimaa Filippiinit:
– Suomalaisista miehistä ei koskaan tiedä, mitä he todella ajattelevat. He pitävät tunteensa ominaan.

Nainen, 26, kotimaa Portugali:
– En yhtään pidä siitä, että suomalaismiehet mollaavat itseään tarkoituksella. On ok kertoa asiat suoraan ja rehellisesti, mutta se, että mies toistelee päivästä toiseen kuinka surkea on ja kuinka elämä on ja tulee aina olemaan yhtä sotkua, ei todellakaan motivoi tutustumaan syvemmin.

Yksittäisistä asioista ärsyttävintä suomalaismiehissä on haastateltujen naisten mukaan se, että suomalaiset miehet voivat aivan kylmäverisesti laittaa omat suunnitelmansa ja kaverinsa kaiken muun edelle – saunailloista ei tingitä eikä suunnitelmia poikien kanssa muuteta naisen vuoksi.

Myöskään herrasmiehen tapoja ei voi naisten mukaan ottaa Suomessa itsestäänselvyytenä. Ovien aukaiseminen tai naisen auttaminen ongelmatilanteessa on täysin yksilöstä kiinni.

Nainen, 26, kotimaa Venäjä:
– Huonoin puoli suomalaisissa miehissä? He laittavat omat asiansa aina tärkeysjärjestyksessä ykkössijalle. Myös monet pienet, kauniit eleet puuttuvat. Suomalaismiehiltä ei saa koskaan kukkia eivätkä he auta kantamaan esimerkiksi painavia laukkuja. Jos pyydät heitä auttamaan, he kyllä kertovat ilmeellään, että se on aivan liikaa pyydetty.

Kunnon kumppani

Suomalaisen miehen kuva ei ole kaikilta osin imarteleva. Mikä loppujen lopuksi pitää ulkomaalaiset naiset kylmässä Pohjolassa miestensä rinnalla?

Sheila, 26, löysi miehensä kansainvälisen verkkosivuston kautta. Alkuun iso ikäero ja etäisyys saivat molemmat lähettämään viestejä vain huvin vuoksi. Mutta pian Sheila huomasi kirjoittelevansa nykyisen miehensä kanssa päivittäin.

– 525 sähköpostia myöhemmin mieheni sanoi haluavansa tulla tapaamaan minua Filippiineille. Suostuin, koska emme olleet tehneet mitään lupauksia parisuhteesta, ja meitä yhdisti rakkaus musiikkiin. Olin utelias tapaamaan hänet.

Rakkaus syttyi viikon lomareissulla, ja lyhyen seurustelun jälkeen Sheila päätti seurata rakastaan Suomeen, vaikka ystävien ja suvun jättäminen oli vaikeaa.

Filippiiniläis-suomalaisessa parisuhteessa kulttuurierot ovat suuret. Suomalaisten miesten tapa vaieta kiusaa Sheilaa.

– En ymmärrä, miksi suomalaiset miehet haluavat niin itsepintaisesti pitää kaikki tunteensa sisällään. He ovat todella varautuneita. Ja jos yrität pitää heille mykkäkoulua, voit olla varma, että se olet kuitenkin sinä, joka hiljaisuuden rikkoo ensimmäiseksi. Filippiineillä miehet ovat jatkuvasti kiinnostuneita naistensa ajatuksista ja tunteista.

Kuuden vuoden jälkeenkin pariskunta on kuitenkin onnellisesti naimisissa. Suomalaismiesten parhaat puolet on Sheilan mukaan helppo listata.

– Se, mitä rakastan suomalaisissa miehissä eniten on heidän rehellisyytensä ja uskollisuutensa. He pitävät sen, minkä lupaavat. Ja naidessaan ulkomaalaisen naisen he ovat valmiita omaksumaan myös vaimonsa kulttuurin  ja tulevat helposti toimeen erilaisten tapojen kanssa.

Yhteen kysymykseen Sheila ei kuitenkaan vieläkään ole löytänyt vastausta.

– Miksi suomalaiset miehet seuraavat tv:stä jalkapalloa tai jääkiekkoa kuin uskontoa, mutta eivät liiku itse lainkaan?

kommentit

Kyllä suomalainen mies muistaa antaa vaimolleen kukkia sekä Naisten päivän,että hääpäivän vuosijuhlan kunniaksi. Suomalainen mies käy ruokaostoksilla vaimonsa laatiman ostoslistan mukaan.Suomalainen mies
tekee lumitöitä ja pihatöitä.Ja täytyy sanoa, että suomalaisten miesten kesken on paljon puheliaitakin.

>venakko Ti, 2012-02-28 12:12

Suomalaiset miehet ovat ihania myös suomalaisnaisen mielestä :)

>Alma Ti, 2012-02-28 12:44

Suurin osa suomalaisista on fiksuja ja mukavia, sukupuolesta riippumatta.

Suomalaiset miehet ovat suurimmaksi osaksi kunnollisia, rehtejä ja avuliaita. Tuo jonkinlainen itsekkyys tosin pitää paikkansa, kaikkein tärkeintä perheessä ovat miehen menemiset, viis lapsista ja vaimosta ja heidän harrastuksistaan.

Sovinistit öykkärimiehet pilaavat suomimiesten mainetta. Onneksi nämä naisia kännipäissään mollaavat ja itselleen palvelua ja miellyttämistä vaativat ovat pieni vähemmistö. (Valitettavasti he eivät huomaa sitä itse, eivätkä osaa katsoa peiliin vaan löytävät syyn epäonneensa aina naisista.)

>nainen Ti, 2012-02-28 14:02

Yleistäminen on aika paha tapa. Löysin tuosta miehenä muutamia huomioita mitkä ei nyt ainakaan henkilökohtaisesti pidä paikkaansa tai ovat "käytännön" ;-) sanelemia.

- Tasa-arvoinen asema sukupuolten välillä voi johtaa joskus hassuihin tilanteisiin vieraista kulttuureista tulleille. Esimerkiksi suomalaiset naiset tarjoavat joskus drinksuja ravintolassa vaikka olisin jo siirtynyt vesilinjalle.

- Olen kahdessa pitkässä suhteessani ollut se osapuoli joka ollut enemmän kiinnostunut toisen ajatuksista.

- Mikään ei ole inhottavampaa kuin mennä nukkumaan kun toinen mököttää ja saa samantien unta. Minulta menee unet.

- Tykkään katsoa urhelua, mutta myös liikkua. Urheilun seuraaminen on tullut äidiltäni verenperintönä.

- Vaimo sanoo minulle, että minun pitää puoliani muttei juurikaan kysy minulta tehdessään päätöksiä :-) "Olla tossun alla" voi olla vieras käsite toisissa kulttuureissa.

- Totta kai haluan kantaa painavammat laukut vaikka vaimo välillä meinaa siihenkin puuttua.

>suomi miehii Ti, 2012-02-28 17:20

Suomalaisena naisena kokisin alentavana tuollaisen käytöksen mieheltä, jota haastatellut naiset mieheltä odottavat: ovien aukaiseminen ja kassien kantaminen jne vain siksi, että olen nainen. Tottakai, itsekin avaan oven, jos näen, että joku tarvitsee sitä, mutta terve, aikuinen ihminen osaa avata ovensa itsekin, samoin maksaa treffeillä menonsa jne. Samoin yliflirttimäinen käytös tuntuu jopa röyhkeältä ja vastenmieliseltä, sillä ei todellakaan tehdä vaikutusta.

Itse raittiina naisena en myöskään ymmärrä suomalaisessa kulttuurissa olevaa kännimokien pitämistä huvittavana ja tarinoinnin aiheena. Sitä näkee tv-sarjoista alkaen. Itselleni kännimokailu näyttäytyy vain nolona, jos ei nyt ihan kuolemallisen hävettävänä, mutta hyvin, hyvin nolona. Onneksi tässä on tapahtumassa muutosta: nuoremmat sukupolvet ovat suuria ikäluokkia "kuivempia" ja arvostuksetkin sen mukana erilaisia.

>Anna Ti, 2012-02-28 17:50

Miehenä en uskaltaisi mennä tuostavain auttamaan vaikkapa kassien kanssa,koska se on selvästi ahdistavaa naiselle.On sitten kysymyksessä mies tai nainen niin suomalainen haluaa säilyttää sen "hajuraon",joka on nähtävissä esim.joukkoliikennevälineissä.Tasaarvossa on menty jo niin pitkälle että emme juuri eroa enään toisistamme.Naisellisuus on katoamassa,näin kärjistetysti.

>Tavis Ti, 2012-02-28 22:26

Monen suomalaisen naisen maailma varmaan nyt romahti: heidän mukaansa suomalainen mies on niin kamala ja kauhea otus ettei se kenellekään kelpaa.

>JA Ke, 2012-02-29 00:46
JA kirjoitti:

Monen suomalaisen naisen maailma varmaan nyt romahti: heidän mukaansa suomalainen mies on niin kamala ja kauhea otus ettei se kenellekään kelpaa.

Hehe, katsokaahan keiden maailma se romahti tuossa toisessa jutussa, jossa ulkomaalaiset miehet kehuvat suomalaisia naisia. Siellä on reiskoja ihan pois tolaltaan, kun heidän vihaamiaan naisia kehutaan. Tässä ketjussa ei ole ollenkaan vastaavaa uikutusta.

>haha Ke, 2012-02-29 14:54

"Ovien aukaiseminen tai naisen auttaminen ongelmatilanteessa on täysin yksilöstä kiinni."

No kun suomalaisnaisia ei saa auttaa. He kokevat tuollaiset huomion osoitukset alistaviksi ja nöyryyttäviksi. Epätasa-arvoa kuulemma.

>Kre Ke, 2012-02-29 00:49

Olen runsaat 11 vuotta seurustellut suomalaisen miehen kanssa. Me oltiin tähän syksyyn asti samassa paikassa töissä. Hän aina väitti, ettei hänellä ole mitään kotona vaimonsa kanssa tekemistä, ettei heillä ole seksiä, kuitenkin suhteemme aikana hänen vaimonsa on synyttänyt 3 poikaa. Vanhin täytti talvella 10, nuorin on nyt 5 minusta. Jos epäilin hänen rehellisyydessään, sitten hän huusi, melusi, hakkasi tavaroita.

Kuitenkin noin vuosi sitten viereisestä talosta eronnut 2 pojan äiti odotti häntä aina säännöllisesti ikkunoideni alapuolella joka ilta. Poikaystävänikin aina vilkuili sitä naista ikkunasta ja todennäköisesti he jo harrastavat seksiä keskenään.

>JanneM Ke, 2012-02-29 01:11

Ei voi olla totta! Olen suomalainen nainen ja rakastan sitä kun miehet avaavat oven, auttavat laukkujen kanssa jne. Kertaakaan ei ole ovi jäänyt avaamatta vieraaltakaan mieheltä näiden 30 vuoden aikana ja en voi ymmärtää mikä siinä on pelottavaa tai alentavaa?!

Olen kohtalaisen hyvännäköinen, hyvin menestyvä, korkeastikoulutettu ja hyvätuloinen ja tiedän (kokemuksesta) pärjääväni ilman minkään valtakunnan miehen apua elämässäni, mutta en halua! Remontoin taloa, kaakeloin, paneloin, listoitan, maalaan, poraan, salaojitan ja teen lumityöt enkä todellakaan kuvittele, että miehen avuliaisuus esimerkiksi ovia avaamalla veisi minulta jotakin pois tai alentaisi minua.

>ihanat herrasmiehet Ke, 2012-02-29 10:37

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä