Ahvenia pilkkimään
Talvi on on otollista ahvenen pyyntiaikaa. Lähde siis pilkkimään!
Aloita matalasta ja siirry syvemmälle
Keskellä talvea hyvä saalis saadaan matalikkojen tuntumasta. Kalaisaa matalikkoa ympäröi syvä vesi. Ahvenilla on mahdollisuus liikkua helposti syvän ja matalan veden välillä. Muista myös kokeilla saarten niemien kärjistä lähtevien matalikkojen penkat, joiden ympärillä on syvää vettä.
Kalastus kannattaa aloittaa matalikon päältä. Matalassa, alle kolmessa metrissä, viihtyvät yleensä pienet ahvenet, mutta nopea kokeileminen siellä kannattaa aina. Ahven voi olla arvaamaton ja se voi kaikkia perusääntöjä vastaan olla myös matalassa.
Poraa reikiä muutaman metrin välein. Pohjanmuodot voivat vaihdella pienelläkin matkalla. Monen avannon kokeilemisella saa käsityksen pohjan muodoista. Suurien kivien ja jyrkkien penkkojen löytyminen voi tarkoittaa usein kalojenkin löytymistä.
Sydäntalvellla isot ahvenet löytyvät monesti vasta lähellä matalikon syviä reunoja, joissa vettä saattaa olla 10-14m. Jos löydät kaloja jostain tietystä syvyydestä, jatka sen syvyyden haravoimista ahkerasti. Keskitalvella ahven on kylmissään ja ei halua aktiivisesti liikkua. Jos kala ei liiku, sinun kannattaa liikkua. Avannolla ei kannata viettää aikaansa muutamaa minuuttia pidempään, jos havaintoja kaloista ei ole.
Lämpötila ja valo ohjaavat ahventa
Keskitalvella vesi on kylmimmillään Lähes nolla-asteinen vesi kangistaa ahvenenkin.
Ahven on vaihtolämpöinen kala. Se pystyy aistimaan pieniäkin lämpötilan eroja. Viileässä vedessä liikkuminen vie normaalia enemmän energiaa, joten ahven yrittää hakeutua muuta ympäristöä lämpimämpään veteen huolimatta siitä, että lämpötilaerot olisivatkin kymmenosissa.
Kylmän veden vuoksi ravinnon hankinta on oltava mahdollisimman tehokasta. Ravintoa on saatava mahdollisimman pienellä vaivalla. Kun ravintoa on paljon saatavilla, ahven syö pienellä aikavälillä vatsansa täyteen ahnaasti. Sitä hetkeä kalastajan kannattaa odottaa – voit saada hurjan saaliin helposti.
Valo on myös olennainen tekijä syönnin ajoituksessa. Pilvinen lumisateen peittämä taivas voi saada ahvenen viettämään siestaa päivätolkulla., kun taas aurinkoinen keli voi laukaista ahvenet aktiiviseen ravinnon hankintaan. Pikkuahvenia voi olla saatavilla helsposti, mutta isot piikkiselät viettävät usein siestaa, jos ympäristö on liian pimeä.
Huhtikuuta kohti lähestyttäessä valon määrä muuttuu. Ahvenen ei tarvitse tähdätä ruokailuaan juuri päivän valoisimpaan ajankohtaan. Se voi nautiskella pieniä makupaloja pitkin päivää, mutta usein selkeät syöntiajankohdat sijoittuvat auringonnousuun ja -laskuun.
Kokeile tasapainopilkkiä
Passiivinen ahven kiinnostuu hitaasti uivista pilkeistä. Isoilla järvillä ja merellä 5-7 cm pituiset tasapainopilkit ovat tarpeen. Pilkki voi olla isokin, jos tasapainopilkin vatsassa on kolmihaaravärikoukku. Kolmihaarakoukkuun voi laittaa kärpäsentoukan houkuttelemaan nirsoa ahventa.
Aloita pilkkiminen pohjan tuntumasta. Jos ei mitään tapahdu, niin nosta pilkkiä ylöspäin asteittain metrin pari. Lyhyillä ja nopeilla vedoilla tasapainopilkki keinuu houkuttelevasti edestakaisin. Oikeanlainen vieheen uittaminen on tärkeämpi seikka kuin vieheen väri. Paksun jää- ja lumipeitteen läpi pääsee niukasti valoa, joka sekin häviää hiljalleen syvälle mentäessä. Pienillä pilkin värivivahteilla ei siis ole merkitystä syvältä pilkittäessä.
Huonolle syönnille mormyskapilkki
Kehnon syönnillä ahvenet tuppaavat vain tökkimään tasapainopilkkiä. Tällöin kannattaa kokeilla mormyska-pilkkiä. Mormyskan vaihto siiman päähän tuo tulosta huonolla syönnillä. Painavat mormyskat voi onnistua ujuttamaan pohjaan asti, vaikka vettä olisikin enemmän. Käytä volframista valmistettuha mormyskoita. Ne uppoavat nopeammin. Kokeile erilaisia syöttejä. Joskus surviasentoukat ovat enemmän ahventen mieleen kuin kärpäsentoukat.
Keväällä ahven aktivoituu
Kevättä kohti ahvenet aktivoituvat. Vesi lämpenee asteen kymmenesosia tai jopa asteita. Lisääntynyt valo saa myös ahveniin uutta virtaa. Lähestyvää kutuajankohtaa varten on kalojen tankattava.
Vilkasliikkeiset ja laajalle alueelle singahtelevat pilkit ovat kevään ottivälineistöä. Tasari toimii edelleen, mutta mukaan kannattaa ottaa ripeäliikkeisiä pystypilkkejä.
Keväällä ahven nousee usein matalikon päälle syömään. Alkutalven varmat paikat eivät tuota tuloksia, koska ahvenet ovat alkaneet liikkua keväisemmille paikoille.
Keväällä kokeilemisen arvoisia paikkoja ovat jyrkkien kallioiden aluset. Pohja voi olla tasainenkin ja silti kaloja tavoitetaan. Usein tämänkaltaisten pakkojen lähettyvillä on matalikkoja, joissa kalat ovat talvehtineet.
Lähellä jäiden lähtöä ahvenet alkavat hiljalleen siirtyä kohti kutupaikkoja. Tällöin kannattaa kokeilla kutulahtien tuntumasta. Luodot ja karikot lahtien edustoilla ovat ahventen hyviä kevään ruokailupaikkoja.
kommentit
oikein hyvä artikkeli! Haluaisin tipsejä vanhemmilta, saaliita saavilta pilkkimioehiltä,naisilta!
Tosiaan hyvä tiivistelmä ahvenen pilkinnästä. Itse noin 50 vuotta pilkillä käyneenä en kuitenkaan ole oikein tottunut mormuskointiin, vaan käytän tasapainopilkin (ylimmässä kuvassa hyvä sellainen) ohella pystypilkkiä, hopea/kupari,jossa syöttinä ahvenen silmä. Näillä eväillä pitäisi körmyniskoja nousta, jos sään ja ym. seikkojen puolesta on tullakseen.
Kyllähän se kannattaa olla joko särjen/salakan silmä, jos sitä isompaa kalaa haluaa saada. Ahvenen silmässä oleva kudosneste on eritoten kalvomaista joka vaikuttaa esim. lohen, taimenen ja muiden arvokalojen sieraimiin. Se kalvo suojaa hajun erittymistä veteen, joka taas vaikuttaa kalansaantiin. Salakan ja särjen silmässä oleva kudoneste on "täyteläistä" eli se tuoksuu kalojen "nenään" todella hyvin. Olen tutkinut kalojen reagoimista/ käyttäymistä, sekä syöntihaluja omalla mökilläni kun kalalla olen ollut. Kalastelluthan minä olen noin 23 vuotta , mutta kokemusta on enemmän kun tarpeeksi.
SikaPossu Selmeri ja Vetenalaiset Tarinat kannattaa kaikenlaista kalastusta!
Uusia lauluja suomalaisista kaloista löytyy täältä myös!
aiheet
linkit
WWF:n kalaoppaassa ahven saa vihreää valoa!
Ahven on maukkaimpia kotimaisia kalojamme, jota arvostetaan suuresti myös muualla Euroopassa. Ekologisin vaihtoehto on kalan pyytäminen itse onkimalla ja valmistaminen saman tien tuoreeltaan ilman kylmäsäilytyksiä.
Levinneisyys: Ahven on Suomen yleisin kala. Sitä esiintyy koko Suomessa pohjoisinta käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Ahven on sisävesilaji, joka elää myös
meren rannikolla. Keväällä ahvenet hakeutuvat suojaisiin lahtiin tai puroihin, joissa on riittävän lämmintä vettä mädille ja poikasille.
Kalastusmenetelmät: Verkot, rysät, merrat, koukut, katiskat ja vapakalastus.
Lähde: WWF
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.