Laskiainen Venäjällä: voisula ja smetana ryydittävät blinit

Laskiainen Venäjällä: voisula ja smetana ryydittävät blinit. Kuva: gastronom.ru

Venäjällä laskiainen eli maslenitsa on iloinen talven päättymisen ja kevään vastaanottamisen juhla, jota ennen vietettiin viikon päivät. Ylenpalttiset blinijuhlat valtaavat nykyisinkin maan joka kolkan.

Laskiainen sijoittuu helmi-maaliskuun vaihteeseen ja näin ollen muinaisen uudenvuoden aikaan eli maaliskuun alkuun. Rekiajelut troikalla kulkusten kilistessä, mäenlasku, laulu ja soitto sekä blinit saavat kaikki alkunsa muinaisilta pakanoilta perityistä, erilaisiin uskomuksiin liittyvistä tavoista.

Jo muinaiset slaavit palvoivat auringon jumalaa Jarilaa, jonka kunniaksi paistettiin pyöreitä ja kullankeltaisia blinejä. Kristinusko vakiinnutti blinien syönnin voiviikolle.

Voiviikko on saanut nimensä siitä, että laskiaisviikolla eli viimeisenä seitsemänä päivänä ennen suurta paastoa ei saanut syödä enää lihaa mutta kylläkin voita, juustoa, munia, maitoa ja smetanaa.

- Venäjällä blinejä on valmistettu niin vehnäjauhoista, tattari- ja vehnäjauhojen sekoituksesta kuin rukiista. Aito venäläinen blinitaikina on aina kohotettu hiivalla,  kertoo venäläisen ruoan asiantuntija, Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kotitalousopettaja Kirsi Viljaala.

- Oikeat venäläiset blinit ovat ohuita ja kuohkeita, joten ne imevät itseensä lisukkeena tarjotun voisulan ja smetanan. Edellä mainittujen lisäksi voidaan tarjota kaviaaria, sipuli- ja suolakurkkusilppua, silliä, mätiä, lohta tai vaikka sienisalaattia. Viimeinen blini syödään usein makean hillon ja teen kera, Viljaala selittää. 

Aikoinaan ylenpalttisella blinien syönnillä taattiin hyvä sato ja muutenkin onnellinen vuosi.

Kirsi Viljaala laati Olotilan lukijoille venäläistä laskiaisruokaperinnettä kunnioittavan menun, jossa tarjoillaan kaalikeittoa ja piirakoita sekä vehnäblinejä. Vaihtoehtoisesti jälkiruoaksi voi paistaa oladeja eli blinejä paksumpia lettusia.

 

kommentit

"Laskiaisena leivotaan blinejä" sanoo otsikko. Käsittääkseni blinit paistetaan.

>ED Ti, 2011-03-08 11:11

Tekstissä kerrotaan siitä miten venäläiset kuvaavat blinien valmistusta. Vanha sanonta on jäänyt muistona siitä että ennen ne paistettettiin uunissa. Venäläiset myös alustavat blinitaikinan, meillä se vain sekoitetaan:) Suomessa blinit on aina paistettu.

>Kirsi Viljaala Ti, 2011-03-08 15:39

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä