Taikinanjuuri ruisjauhoista ja omenasta

Martin Johanssonin taikinanjuuri
- Tiistai-iltana sekoitin purkissa 100 g ruisjauhoja, 100 g omenaraastetta ja 150 g (noin 40-asteista) vettä. Seoksesta tuli melko paksua, vähän puuromaista. Laitoin purkin päälle löysästi kannen (en kiertänyt kiinni asti) ja jätin sen seisomaan kaappiin jääkaapin yläpuolelle, missä lämpötila on noin 21–22 astetta. Olen ottanut sen muutaman kerran esille hellan viereen kun olemme tehneet ruokaa, joten se on saanut silloin tällöin vähän lisälämpöä.
Perjantai-iltana, siis kolmen vuorokauden kuluttua, seos oli alkanut kuplia vähän, ja maku oli miedosti hapan. Se oli nyt huomattavasti löysempää kuin tiistaina. Lisäsin seokseen 60 g ruisjauhoja ja 50 g vettä, mikä teki siitä taas hieman paksumpaa.
Kun tänään lauantaina koputan purkkia vähän, seos kuplii ja pihisee. Se maistuu happamalta, tuoksuu hieman käyneeltä ja koostumus alkaa muistuttaa… suklaamoussea. Luulen että tyydyn tähän, se on valmista nyt. 100 grammaan lopputuloksesta lisään 100 g vettä ja 60 g ruisjauhoja. Tämän säästän jääkaapissa seuraavaa leipomiskertaa varten.
Lopusta aion tehdä taikinan. Nähtäväksi jää onko siinä yhtään ytyä.
Lähde: Sur fortsättning, Pain de Martin -blogi 13.10.2007
Suomennos Jenna Yli-Knuuttila
Ruisleipä syntyy hellin ottein
Martin Johanssonin hapanleipä ruissihtijauhoista
Epäonnistunut taikinanjuuri - mikä neuvoksi?
Taikinanjuuri valmiista hapanleivästä
kommentit
Taikinajuuren saa mistä jauhoista tahansa ilman mitään lisäaineita. Sekoitetaan jauhot ja vettä velliksi, seisotetaan tämä huonelämmössä ja lisätään kerran päivässä jauhoja ja vettä. Jo neljäntenä päivänä osan taikinasta voi käyttää leivänt tekoon. Loppuun lisätään jauhoja ja vettä, annetaan seistä kunnes on noussut ja pannaan jääkappiin seuraavaa leipomista varten.
Jauhoina käytän vehnää (nousee paremmin), mutta yhtä hyvin voi käyttää ruista, ohraa, riisiä, perunaa...
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.