Venäläiset oladit

30 kappaletta

5 dl maitoa
½ pkt hiivaa
2 munaa
3 rkl sokeria
1 rkl öljyä
¾ tl suolaa
noin 9 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen: öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon suuressa kulhossa ja vatkaa taikinaan jauhot. Anna kohota lämpimässä ainakin kaksinkertaiseksi.

Lisää munat, suola, sokeri ja öljy, vatkaa hyvin ja kohota toisen kerran. Älä sekoita enää!

Nosta taikinaa märällä lusikalla kuumalle pannulle. Paista reilussa öljyssä, keskilämmöllä, molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi.

Tarjoa lämpiminä sokerin, hillon, hunajan ja smetanan kera.

Venäläiset oladit


Resepti: Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kotitalousopettaja Kirsi Viljaala

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

Mitä ovat oladit?

  • Paksusta blinitaikinasta, joka muistuttaa lähinnä löysää pullataikinaa, paistetaan oladeja (lausutaan aladeja). Niitä tarjotaan usein aamiaisella, välipalana tai jälkiruokana. Oladit ovat blinejä pienempiä ja paksumpia, amerikkalaisia pannukakkuja muistuttavia ”ohukkaita”. Suomessa myytävät blinit muistuttavat monien venäläisten mielestä enemmänkin juuri oladeja.
  • Suolaisena alkuruokana (blinien tapaan), voi tarjota oladeja joiden taikinaan on raastettu kesäkurpitsaa. Tällöin kohotusaineena on sooda ja nesteeksi voi käyttää vaikka kermaviiliä, maustamatonta jogurttia tai piimää.
  • Tiedetään, että Iivana Julma söi usein oladeja aamiaisella ja Katariina Suuri piti saksanpähkinäoladeista vaahterasiirappijäätelön kera.
  • 1800-luvulla Pietarissa paistettiin oladeja, joiden keskellä oli makeaa täytettä, esimerkiksi omenasosetta. Oladit tarjottiin lämpöisenä jälkiruokana.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä