Venäläiset vehnäblinit ovat ohuita lettusia

Venäläiset vehnäblinit. Kuva: www.gastronom.ru

Venäläiset blinit ovat kuohkeita mutta reilusti ohuempia kuin suomalaiset serkkunsa. Venäläisen perinteen mukaan viimeinen blini nautitaan makealla lisukkeella kuten hunajan tai hillon kera.

Venäläiset tekevät blinitaikinan perinteisesti niin, että jauhojen ja nesteen suhde on 1:1.

Yksi desilitra vehnäjauhoja painaa noin 60 grammaa, joten taikinaan voidaan laittaa 1,5 litraa nestettä ja 1,5 litraa jauhoja. Taikinasta saa vähän kevyemmän, jos jauhojen määrää vähentää vaikkapa noin 800 grammaan eli noin 1,35 litraan.

Resepti on nopea - taikinan valmistumiseen menee vain kaksi tuntia. Blinejä tulee suurellekin joukolle - noin 8 - 10 hengelle, jos loput syödään makean hillon kera.

Halutessaaan jauhot voi lisätä kahdessa erässä, mutta siinä tapauksessa taikinan kohottaminen vie enemmän aikaa.

Venäläiset vehnäblinit

1½ l maitoa
noin 900 g vehnäjauhoja
5 munaa
75 g voita
2 rkl sokeria
(ripaus suolaa)
50 g hiivaa
voita ja öljyä paistamiseen

Liota hiiva 7,5 dl lämpöistä maitoa. Lisää suola, sokeri ja vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Jätä lämpöiseen paikkaan kohoamaan noin 1,5 tunniksi. Sekoita taikinaa välillä 2 - 3 kertaa.

Erota kananmunanvalkuaiset keltuaisista. Kuumenna loppu maito ja sekoita siihen keltuaiset.

Sulata voi ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää taikina kuuman maidon, keltuaisten ja voisulan sekaan. Anna taikinan kohota 15 - 20 minuuttia.

Lisää taikinaan valkuaisvaahto varovaisesti sekoittaen.

Kohota vielä kymmenisen minuuttia ja paista kauniin ruskeiksi. Älä enää sekoita taikinaa.

Kun pinta kuplii ja kuplat aukeavat reikäisiksi, on aika kääntää blini.


Resepti: Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kotitalousopettaja Kirsi Viljaala

kommentit

Tehkää reseptistä myös tulostusversio, jonka voi kopioida omaan kansioon pelkkänä reseptinä. Ilman muuta tiedostomatskua. Kiitos.

>juolevi To, 2011-03-03 09:57

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Vinkki!

Jos taikina on liian paksua eikä sitä saa paistinpannua käännellen leviämään ohueksi kerrokseksi, niin kiehauta muutama desi vettä tai maitoa ja lisää siihen muutama ruokalusikallinen taikinaa. Sekoita hyvin ja lisää seos heti taikinaan hyvin vatkaten. Hetken kuluttua voit jatkaa blinien paistamista.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä