Hirvimakkaraa ja puolukkasinappia

Hirvimakkaraa ja puolukkasinappia. Kuva: Eastbourne Bed and Breakfast, stock.xch

Puolukkasinappi

2 dl puolukoita
2 dl täysruokosokeria (intiaanisokeri)
½ dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
½ dl sinappijauhetta

Soseuta marjat sauvasekoittimella. Kaada sose kattilaan sokerin kanssa. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää öljy ja suola. Anna poreilla hiljaisella lämmöllä 3-5 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja sekoita sinappijauhe hyvin joukkoon. Kaada kuumennettuun lasipurkkiin ja sulje kansi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä jääkaappiin. Sinappi on valmista heti jäähdyttyään, mutta maku paranee, jos annat maun tasaantua yön yli. Säilytä viileässä.

Hirvimakkara

800 g hirvenlihaa (kaikki osat käyvät mainiosti)
200 g luomuporsaan kylkeä, lapaa tai kasleria
200 g silavaa
6 g valkopippuria
3 g rosmariinia
3 g muskottia
20 katajanmarjaa
8 valkosipulin kynttä
30 g suolaa
170 g fenkolia
2 dl jäämurskaa lumeksi murskattuna
1 sian suoli

Jauha lihat ja silava myllyssä. Jos et omista lihamyllyä, voit pyytää lihakauppiasta jauhamaan lihat puolestasi. Lihan lämpötilan pitäisi olla lähellä nollaa astetta. Laita siis lihat pakastimeen noin 15-20 minuuttia ennen makkaranteon aloittamista.

Pilko fenkolit ja valkosipulit hienoiksi kuutioiksi. Jauha kuivat mausteet morttelissa. Murskaa jää. Laita jauhettu makkaramassa, silava ja mausteet monitoimikoneeseen ja anna pyöriä keskinopeudella 5-10 minuuttia. Lisää jäämurskaa vähitellen, jolloin massa alkaa emulgoitua eli rasva ja vesi yhdistyä. Jäämurskan ansiosta makkaramassasta tulee pehmeämpää.

Pursota massa suoleen makkarapursottimen tai lihamyllyn ja makkarasuppilon avulla. Käytä hieman öljyä, jotta saat suolen makkarasuppilon päälle. Pursota makkaramassaa hiljalleen suoleen. Varo täyttämästä suolta liian täyteen. Pyörittele pötköstä mieleisesi kokoisia makkaroita kierittämällä joka toista makkaraa vastakkaiseen suuntaan.

Pistele makkaroiden pintaan muutama reikä terävällä neulalla tai hammastikulla, jotta ne eivät halkea keitettäessä. Kypsennä makkaroita kevyesti kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia tai kunnes makkarat alkavat kellua, jolloin tiedät makkaran olevan kypsiä.

Jäähdytä makkarat nopeasti kylmän veden alla tai jäävedessä. Grillaa, paista pannulla tai uunissa ja nauti esimerkiksi puolukkahillon ja hapankaalin kera. Keitetyt makkarat säilyvät jääkaapissa noin viikon verran.

Vinkki: Hirvimakkaroiden seuraksi istuu hienosti Syrah-rypäleestä tehty täyteläinen ja mausteinen punaviini. Myös laadukas pilsner tai lager toimii makkaroiden kanssa mahtavasti.

Ohje: Santeri Hämäläinen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Mikä Voita & Sokeria?

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. Reseptit löydät Olotilasta. Syksyn 2012 kokkeina sopassa Sasha Löytty ja Santeri Hämäläinen.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä