Lasten festarit ovat elämys koko perheelle

Lasten festarit ovat elämys koko perheelle. Kuva: stock, Peter Hellebrend.

Täysin lapsille suunnattuja festivaaleja on useita ympäri Suomea. Miksi lapsille on tärkeää järjestää omia tapahtumia kuten lasten kesäfestivaaleja? 

- Lapset ovat iso ja tärkeä kohdeyleisö, jolle ei ole niin paljon erilaista kulttuuritarjontaa kuin aikuisille. Lapset ansaitsevat korkeatasoista kulttuuriohjelmaa, joka haastaa kokemaan, katsomaan, nauttimaan ja kyseenalaistamaan kulttuuria ja taidetta turvallisessa ympäristössä, sanoo Anni Puumalainen Lasten taidefestivaali Hippaloista Hämeenlinnasta. 

Hippalot järjestetään Hämeenlinnassa 25. - 28. heinäkuuta, ja niillä on pitkät perinteet. Hippalot-festivaalia on järjestetty jo vuodesta 1977. Festivaalin ideologiana on tarjota matalakynnyksistä, monipuolista ja korkeatasoista kulttuuria kaikenlaisille lapsiperheille. Hippaloiden teemana on tänä vuonna ruoka, ja festarin kummina toimii kokki Teresa Välimäki

Anni Puumalainen saa työstään elämyksiä, ja lapset ovat hänelle arvostettuja asiakkaita.

- Minulle isompia elämyksiä festivaalilla tuo lasten aito ilo ja omanlainen ote kulttuuriin. Lapsiyleisö on niin konstailematonta. Tärkeää on se, että lapset itse pääsevät tekemään ja näkemään, ja mikä onkaan ihanampaa kuin leveä hymy tai asiakkaalta tullut halaus onnistuneen elämyksen päätteeksi, Anni kertoo. 

- Festarit ovat suurimmalle osalle tuttu kulttuurin muoto. Festarit voivat olla perheelle houkuttelevampi kokonaisuus kuin yksittäinen konsertti, Tampereen kaupungin johtava lastenkulttuurikoordinaattori Marianna Lehtinen kertoo. 

Spark - Lasten ja nuorten kulttuurifestivaali järjestettiin Tampereella toukokuussa kolmatta kertaa. 

- Kun vanhemmat ja lapset lähtevät yhdessä liikkeelle ja jakavat kokemuksia, se on mahtava juttu. Perhe saa esityksistä ja yhdessä tekemisestä yhteistä muisteltavaa pitkäksikin aikaa. Joskus on hyvä nähdä omat perheenjäsenet ei niin tutussa ympäristössä, jossa aikuisillakin on lupa hassutella, Marianna pohtii.

- Meidän tapahtumassamme on tänä vuonna tarjolla lapsille musiikkia. Lavalle saapuu 17 hengen bigband UMO solistina Johanna Försti, Sellaista kokemusta ei saa ihan joka päivä. Tarkoitus on järjestää lapsiperheille jotain ikimuistoista, kertoo Lasten Festareiden projektipäällikkö Anni Rasinen Helsingistä. 

Lasten Festarit ovat 18. elokuuta Helsingissä Töölönlahden rannalla, ihan Oopperatalon vieressä ja sinne on vapaa pääsy. 

- Lasten Festarit on tehty vain lapsille ja lapsiperheille, niiden järjestelyissä ja tarjonnassa on voitu keskittyä asioihin täysin lasten näkökulmasta, Anni Rasinen summaa lapsille suunnattujen festareiden ideologiaa.

Vinkkejä helpottamaan festaripäivää lasten kanssa: 

 • Ota mukaan iloinen mieli.
 • Lämpimät vaatteet ja varavaatteita kassiin. Sää kannattaa tarkistaa etukäteen.
 • Varaa mukaan eväitä. Monilta festareilta saa myös ostettua ruokaa, mutta hedelmät tai keksit repussa helpottavat elämää kun nälkä yllättää.
 • Piknik-viltti voi pelastaa päivän. Pienet jalat eivät jaksa kävellä koko päivää.
 • Kuuntele mitä lapsi haluaa tehdä, festareille on lähdetty lapsen takia - ei suorittamaan sinun suunnitelmaasi.
 • Rattaiden kanssa edetään rauhallisesti, joten olit rattaiden kanssa tai et, muista että rattaat ovat lapsen kulkupeli, ei katujyrä tai juuri sinun eteesi tullut hidastelija.
 • Katso etukäteen vessojen sijainnit. 
 • Lue läpi festariohjelma huolella, tarkista ikärajasuositukset ja työpajojen ennakkoilmoittautumiset. Keskustele lapsen kanssa mitä hän haluaisi päivän aikana nähdä.
 • Varaa mukaan käteistä rahaa varmuuden vuoksi.
 • Jätä stressi kotiin, varaudu ruuhkiin.
 • Isossa väkijoukossa hukkuu helposti - pidä lastasi silmällä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä