Lukupiiri on kolmikymppisten utopia?

Lukupiiri on kolmikymppisten utopia? Kuva: stock.xchng, Kruno Knezevic.

Luin John Irwingin Minä olen monta. Oli ilta ja halusin jakaa kirjan aiheuttaman onnellisuuden ja haikeuden tunteen jonkun kanssa. Ehkä joku ystävistäni on lukenut saman kirjan?

Niinpä päivitin facebookkiini seuraavasti:

Sain juuri loppuun yhden tämän vuoden hienoimmista lukukokemuksista. Panttasin kirjaa pitkään, koska se tunne kun hyvä kirja loppuu... No kesälomalla annoin itselleni luvan ottaa tuon nautinnon. Eikä se pettänyt! Mahtavaa, tuttua ja kutkuttavaa Irvingiä. Vanhat teemat toistuivat: paini, Wien ja saksankieli, vanhemmat naiset ja nuoret miehet, poikakoulut, seksi, haavoittuvuus, ystävyys, rakkaus ja se tärkein SUVAITSEVAISUUS!
Rakastin tätäkin. Rukoilen ettei John kuole vielä pitkään pitkään aikaan vaan kirjoittaa kirjoja joita ahmimaan mut on luotu. 'Minä olen monta' on erilainen mutta tuttu; kuin vanha kaivattu rakastaja, ihanan irvingmäinen.

Muutamassa minuutissa useat tuttuni olivat kommentoineet päivitystäni.

- Ah, mulla on tuo vielä kotona jemmassa. Menee hermo, kun kaikki kirjat loppuvat kesken kahden päivän jälkeen...
- Onko tässä myös kesyjä karhuja?
- Kiitos vinkistä!
- Miten niin suvaitsevaisuus? Kerro enemmän?

Mieleeni tuli perustaa lukupiiri. Olen intohimoinen lukija, ja hyvän kirjan jälkeen lukukokemusta olisi ihana puida muiden kanssa. Ehdotin sitä fb-keskusteluketjussa. Monet kolmikymppiset ystäväni olivat heti tulossa piiriin mukaan. Lupasin perustaa ryhmän ensi tilassa, heti seuraavalla viikolla. Lupauksesta on nyt kaksi kuukautta. Sopivaa aikaa ei ole löytynyt.

Toimittajana päätin tehdä jutun lukupiireistä, jotta ymmärtäisin miten lukupiiri toimii parhaiten, tutustuisin erilaisiin lukupiireihin ja jakaisin lukupiiri-innostusta myös Olotilan lukijoille. Ehkä perustaisin viimein sen lupaamani omankin lukupiirin.

Kun lähdin etsimään haastateltavaksi toimivaa ja aktiivista lukupiiriä, oli valintakriteerini löytää ryhmä, jonka jäsenet olisivat alle 35-vuotiaita. Sellaista ei löytynyt. Ei edes sellaista, joissa olisi  20-45-vuotiaita. Tai löytyi montakin, mutta todellisesta lukupiiristä ei voinut puhua. Lukupiirit olivat kaveriporukoita, jotka yrittivät silloin tällöin nähdä oluen tai teen merkeissä. Ei väliä, oliko kirjan lukenut vai ei. Useissa lukupiireissä lukemisesta oli luovuttu kokonaan. Toisissa piireissä kirjat kyllä luettiin, mutta kukaan ei ehtinyt tapaamisiin; on perhearki, ylityöt, kiire ja stressi. Mielipiteitä vaihdettiin sosiaalisessa mediassa, mutta todellisesta keskustelusta tai väittelystä ei ehkä voi puhua.

Laittelin viestiä lukupiirit.fi sivustolle ja pengoin Facebookin lukupiirejä. Eräästä sosiaaliseen mediaan perustetusta lukupiiristä Paula Arvelin vastasi haastattelupyyntöni näin:

- Meilläkin on vähän kuihtunut tuo piiri, että siinä mielessä on hankalaa järjestää mahdollisuutta tulla tutustumaan meidän kokouksiin. Ehkä alle 40-vuotiaita lukupiiriläisiä ei löydy, sillä tuntuu, että perhekiireet vie monelta tässä vaiheessa niin paljon aikaa, ettei ehdi lukea. Ryhmään kuuluu 17 jäsentä, mutta paikalle on alun innostuksen jälkeen päässyt noin viisi henkeä. Ryhmä perustettiin vuoden 2012 alussa. Ehkä sitten kun elämä on vähemmän hektistä, on helpompaa aktivoitua sen harvaan kokoontuneen porukan kanssa kuin perustaa kokonaan uutta piiriä. Ja kyllä me myös jaetaan lukuvinkkejä fb-ryhmässä niiden kesken jotka ehtii lukea.

Onko lukupiiri siis vain vanhempien ihmisten etuoikeus? Ovatko kolmikymppisten ruuhkavuodet todella niin ruuhkaiset, että vaikka ehtisi lukea kirjoja, ei ehdi nähdä piiriläisiä kerran kuukaudessa? Eihän ole niin että me vanhemmat jätämme omat harrastuksemme taka-alalle kun lasten harrastusrumba käynnistyy näin syyskuussa? Vai menevätkö työkiireet omien harrastusten edelle? Onko tärkeämpää päästä omalla ajalla liikkumaan, eikä lukemiseen ja kirjoista keskustelemiseen enää jää aikaa?

Jos sinulla on aktiivinen lukupiiri, jonka jäsenet ovat alle 40-vuotiaita, ota yhteyttä. Tehdään teidän - luultavasti Suomen ainoasta toimivasta alle nelikymppisten - lukupiiristä juttu Olotilaan.

Terveisin Anni

kommentit

Ainejärjestössämme Tampereella pidetään kirjapiiriä, ja osallistujat ovat pääosin alle 30-vuotiaita. Kysyn piirin vetäjältä, haluaisivatko he ilmiantaa itsensä. :)

>Maija To, 2013-09-12 10:50

Hienoa,

jos itsensä ilmiantaminen tuntuu heistä hauskalta, laittakaa viestiä anni.alatalo(at)yle.fi

T. Anni

>anniala To, 2013-09-12 11:40

Hei ja kukkuu kaikille Olotilan lukijoille,

tämän artikkelin julkaisun jälkeen sähköpostiini on tupsahdellut ilmoituksia aktiivisista kolmikymppisten lukupiireistä jo melkein kymmenen kappaletta! Olen äimistynyt, innoissani ja iloinen: Lukupiirit eivät olekaan utopiaa tai toiveunta vaan todellista totta, elämänmakuisia kokoontumisia. Kirjat ovat tärkeitä ja niistä keskustelu intohimoista.

Myönnän siis auliisti, että nuorten aikuisten, meidän ruuhkavuosia elävien ajankäytön mestareitten lukupiirejä löytyy Suomesta. Se tekee minut erittäin onnelliseksi.

Aion siis saada lokakuussa ainakin kaksi erilaista lukupiirijuttua aikaan teille luettavaksi.

Lisääkin lukupiirivinkkejä saa laittaa tulemaan :)

Oikein kuulain ja raikkain syysterveisin
Anni

ps. Luen muuten tällä hetkellä aivan mahdottoman hyvää kirjaa ja yritän kääntää aivoni asentoon, jotta keksisin miten siitä saataisiin Olotila-juttu, jossa pääsisin fiilistelemään kyseistä teosta :) Ofelaa!

>anniala Ma, 2013-09-16 12:08

Miksi ihmeessä viaton hauska harrastus lukeminen pitäisi kivettää instituutioksi, joka kokoontuu määräajoin määräpaikkaan ja määrää, mitä luetaan?

Piru vie, jos minä antaisin jonkin kerhon komentaa itseni lukemaan. Luen mitä tahdon, nautin siitä enkä kaipaa muiden vahvistusta sille, että lukemisen arvoinen oli.

Jos muut eivät lue, oma on häpeänsä ja köyhä elämänsä.

Toisaalta, mitä ideaa on "lukupiirissä" jossa ei ehditä ja viitsitä lukea? Eikö voi sovinnolla moista nimittää vaikka juorukerhoksi tai vertaistukiryhmäksi ja unohtaa sen tekosivistyneen lukupiirin tykkänään.

>Wirtanen To, 2013-09-19 20:48

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä