Parsa ja hollandaise on klassikkopari

Parsa ja hollandaise on klassikkopari. Kuva: Brybs, stock.xchng

Kaupassa voi vähän tunnustella parsanippua: jämäkkä ja kauniinvärinen nippu, jossa parsannuput ovat ehjät, on tuore. Jos parsatanko tuntuu lötköltä, ei se keitettäessä parane.

Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria ennen keittämistä vaan riittää, kun juuresta otetaan palanen pois. Valkoinen parsa kuoritaan kauttaaltaan kuorimaveitsellä, myös juuresta otetaan reilu pala pois. Parsan voi kuoria lappeellaan leikkulaudan päällä, jotta tanko ei napsahda poikki eikä nuppu katkea.

Alkupalaksi riittää noin puoli nippua parsaa ruokailijaa kohti, mutta parsa voi olla myös pääruoka. Sen seuraksi sopii klassinen hollandaise-kastike tai voisula; myös hyvä oliiviöljy ryydittää parsaa. Ilman kastikkeita parsaa voi syödä esimerkiksi kääräisemällä sen ilmakuivattuun kinkkuun.

Parsa on vihannes, joka kasvaa maassa. Vihreä parsa on maan pinnalle kasvanut osa kasvia, valkoinen parsa on kasvanut maan alla. Vihreä parsa on hieman makeampaa ja pehmeämmän makuista kuin valkoinen.  

Ravintoloitsija Susanna Kurvinen Kouvolasta antaa lisää parsavinkkejä. Toimittajana Yle Puheen Anu Packalén. Kuuntele juttu:


Ps. Yle puheen jutut voit ladata mp3-muodossa, tilata podcastina ja kuunnella Areenasta tai Yle Puheen nettisivuilta.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä