Puutarhan syystyöt kääntyvät päälaelleen!

Puutarhan syystyöt. Kuva: stock.xchng, Avora.

Kuulin syksyn olevan puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja. Kiiruhdin biologi-puutarhuri Leena Luodon pakeille, koska paniikki iski: Mitä kaikkea pitää vielä tehdä ennen lumen tuloa? 

Täytyy ainakin muistaa kysyä pensaiden leikkuusta, perennojen jakamisesta, lannoituksesta ja puiden suojaamisesta, mietin kysymyslistaani.

- Miksi lähdet ajatuksesta, että on olemassa joku työlista, jonka mukaan pitää edetä? Ihmiset ajattelevat vain mikä on tekemättä, mitä ehdin vielä tekemään ja olenko tehnyt kaiken varmasti oikein. Silloin unohtuu se tärkein asia; puutarha on vastapainoa työlle, Leena pamauttaa ja nauraa iloisesti.

- Kesä oli lämmin ja aurinkoinen, joten pihoissa on nyt hieno ruska. Kannattaa nauttia siitä. Itse laittaisin pihalle erilaisia pihalyhtyjä, valoja ja kynttilöitä. Kirkkaan värisistä lehdistä saa tehtyä erilaisia syyskoristeita. 

Puutarhan syystyöt, kuva: stock.xchng, Thomas Möller.

Leenan painottaa, että oikeastaan ainoa asia, joka tänä syksynä kannattaa tehdä, on alppiruusujen kastelu. Ja sekin vain, jos kesä on ollut kuiva. 

- Rhodot eli alppiruusut ovat ikivihreitä ja vapauttavat kosteutta lehdistä aurinkoisina päivinä myös talvella. Jos juuristoon ei syksyllä ole jäänyt kosteutta, kasvi kuivuu. 

Mutta entä jos syksyn jättiurakka, lehtien haravointi, on vielä tekemättä?

- Ei näy menninkäisiä metsässä haravointitalkoissa! Ihan kivaa liikuntaahan se haravointi on, mutta puista varisseita lehtiä ei pitäisi siirtää pois nurmelta. Eihän niitä kukaan tuolla luonnossakaan käy haravoimassa, ja heinikko kasvaa hyvin. Nurmikko kaipaa orgaanista ainetta ja sitä se saa puunlehdistä. Lehdet voi silputa, mutta jättää sitten nurmelle. 

Syyslannoitus on ainakin tärkeää, eikö? 

- Laitatte ne pussit kiinni ja unohdatte koko lannoittamisen! Päivä on nyt jo niin lyhyt, etteivät kasvit ota enää ravinteita. 

Entä perennoiden jakaminen? Jotainhan tässä täytyy tehdä ennen lumentuloa.

- Pitäisi kysyä Huutoselta kauanko tätä sulaa keliä on jäljellä. Luulen, että jakaminen taitaa olla vähän myöhäistä nyt. Muutenkin kannattaa miettiä perennoita jakaessa, että miksi sen tekee. Ihmiset jakavat kasveja turhaan, vain jakamisen tähden. Jos joku kasvi kasvaa heikosti, niin keväällä juurelle laitetaan hyvää multaa ja kompostia, niin kyllä se siitä lähtee taas, Leena neuvoo. 

Syksyllä voi myös ottaa siemeniä talteen, jos sellainen homma tuntuu mielekkäältä. Eikö niin, Leena?

- Kooltaan täysin kehittyneet siemenkodat otetaan sisälle kuivumaan ja pakataan paperipusseihin. Pussien nimeäminen kannattaa, jotta tietää keväällä, mitä istuttaa. Siemenkodan koko on tärkeä; liian pieniksi jääneet ovat keskosia, eivätkä niistä saadut siemenet idä niin helposti.

Mutta entä kukkasipulit? Niiden kaivaminen multaanhan on hauskaa, ei se tunnu työtä.

- Jos tykkää kukkasipuleista, niitä voi istuttaa vaikka joka syksy. Nyt ilman viiletessä alkaa olla sipulien istutuksen viimeiset hetket. Pienet sipulit voi laittaa nyt ja isommat vielä lokuussa. Sipulien istutuskausi kestää virallisesti maan jäätymiseen asti. Sipuleiden täytyy ehtiä juurtua kunnolla, muuten siellä keväällä nousee vaan muutama ruippalehti tulppaanista, ja sitten ihmetellään, että miten tässä näin kävi.

Leena vinkkaa, että sipuliostoksilla koolla on väliä. Pieniä ruikkuja ei kannata ottaa: mitä suurempi sipuli, sitä suurempi kukka-aie sisällä on, ja sitä todennäköisemmin se jaksaa kukkia keväällä.

Puutarhan syystyöt, kuva: stock.xchng.

Työlistani joutaa siis roskakoriin?

- Onko niin, että ei keksitä mitään muuta puutarhahommia kuin nämä ainaiset jakamiset, leikkaamiset ja lannoitukset? Ei jestas, on siellä muutakin tekemistä kun nämä pakolliset voimisteluliikkeet, Leena miettii. 

- Nyt kun työt ovat kesäloman jälkeen alkaneet, niin pihasta voisi tehdä kauniin, jotta siitä olisi mukava nauttia työn vastapainona. 

Mitä se kaunis sitten voisi olla? 

- Syyskukkaistutusten valikoima on nykyään niin laaja. Pihalla kannattaisi olla paljon kun on vielä lämmintä ja kuivaa. Pihaa voi tehdä kauniimmaksi, eikä perennojen jakaminen ole sitä, Leena naurahtaa. 

- Kasveja ei tarvitse leikata alas. Lumen alle jäävät kasvit tuovat eloa ja muotoja pihaan myös talvella. Heinät, korret ja lehdettömät, lumen koristelemat pensaat ovat kauniita talvella.

Tämän syksyn puutarhatyöt voi siis tiivistää seuraavasti: nautinto, erilaiset valot, ruska ja lepo. Niin ja se alppiruusujen kastelu! 

- Niin, ja jos pihapiirissä on tavattu jäniksiä, niin suojaverkot paikoilleen ennen lumentuloa. Jos sitä vaikka tulee yhtä paljon kuin viime vuonna. Kun pitää mielessä, ettei sen työpäivän tarvitse jatkua siellä pihalla. Heittäisin tämän ihan päälaelleen; painakaa ihmiset jarrua! Pääasia on, että tekee puutarhassaan niitä asioita joista itse nauttii, Leena hymyilee.

Puutarhan syystyöt, kuva: stock.xchng, Paul Lense.

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä