Kommentit
Ei kommentteja.
Tutkimuksessa seurattiin yli 30 000 julkisen sektorin työntekijää, joista vajaat 1 200 joutui työkyvyttömyyseläkkeelle runsaan neljän vuoden seurannan aikana. Seuranta alkoi vuosina 2000 - 2001, jolloin osallistujat arvioivat työtään ja vaikutusmahdollisuuksiaan.
Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuivat epätodennäköisimmin työntekijät, jotka pystyivät vaikuttamaan esimerkiksi työpäivänsä pituuteen, taukoihin, lomien ajankohtaan ja työvuoroihin, tai saivat esimerkiksi hoitaa omia asioitaan työpäivän aikana. Riski oli sitä pienempi mitä paremmat vaikutusmahdollisuudet työntekijällä oli.
Yhteys pysyi ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin 17 taustamuuttujaa, jotka liittyivät muun muassa työhön ja osallistujien sosiaalisiin ja taloudellisiin oloihin.
Aikaisemmissa tutkimuksissa työntekijän vaikutusmahdollisuudet on yhdistetty mm. parempaan itsearvioituun terveydentilaan, vähempään stressiin ja ahdinkoon ja vähäisempiin sairauslomiin.
Tutkimusryhmää veti Jussi Vahtera Työterveyslaitoksesta. Tulokset julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.
29.6.2010 Uutispalvelu Duodecim/YLE Olotila
Ei kommentteja.