Nuoret juovat yhä rankemmin

Pe, 2010-01-08 16:25

Alkoholimyrkytyksen takia sairaalan tehohoitoon tulee entistä nuorempia potilaita. Heistä on tyttöjä jo yhtä paljon kuin poikia. Vahva humalatila voi aiheuttaa pysyviä vaurioita, sillä lapsen ja nuoren elimistö sietää alkoholia aikuista huonommin. Usein kyse on ensikokeilusta, mutta murrosikäisissäkin on jo tapakäyttäjiä, jotka joutuvat teho-osastolle toistuvasti.

Suomalaiset nuoret juovat entistä enemmän ja entistä nuorempia. Juomatapoja käsitellään yleensä psykososiaalisena ilmiönä, tieto varsinaisista terveysriskeistä on jäänyt keskustelussa vähemmälle. Nuoren ja lapsen elimistölle alkoholi on kuitenkin kova shokki.

- Nuoren maksa polttaa alkoholia aikuista paljon huonommin. Siksi jo muutamasta keskioluesta saattaa tulla vahvaan humalaan, sanoo Oulun yliopistollisen sairaalan lasten teho-osaston ylilääkäri Tero Kontiokari.

Myöskään lapsen aivot eivät ole tottuneet alkoholin humalluttavaan vaikutukseen. Aivokemia häiriintyy humalan aikana vakavammin kuin aikuisella. Samoin lapsen sokeriaineenvaihdunta häiriintyy alkoholin vaikutuksesta hyvin herkästi. Jos veren sokeri laskee kovin alas, tila on jo vaarallinen.

Runsaalla juomisella saattaa olla pojille hyvinkin kauaskantoisia seurauksia, sillä alkoholin käytön myötä kiveskudoksen määrä vähenee aivan kuten aivokudoskin. Seurauksena saattaa olla hedelmättömyys, muistuttaa Kontiokari.

Koko, pituus ja paino voivat olla nuorella jo aikuisen mitoissa, mutta se ei vielä riitä. Rotevasta varresta on jonkin verran suojaa viinan kiroja vastaan, mutta solutasolla nuori on aikuista alttiimpi alkoholin haitoille. Solukko on vielä auki eivätkä suojamekanismit ole kehittyneet.

Kokeilijoita ja tapakäyttäjiä

OYS:n lasten teho-osastolle päätyvät vain vakavimmat tapaukset: usein kyse on hengenvaarasta. Puolet on ensikertalaisia, joilla ei ole käsitystä omasta kestokyvystään eikä siitä, miten vahvaa ainetta on otettu. Yleensä nämä nuoret säikähtävät kertakokemuksesta, häpeävät ja katuvat vanhinkoa.

- Toinen puoli teholle passitetuista tulee kerta toisensa perään. He ovat tottuneita tapakäyttäjiä, jotka juovat paljon ja säännöllisesti, sanoo Kontiokari.

Kokonaismäärä on pysynyt viime vuodet jokseenkin samana, aika vähäisenä, mutta käyttäjät ovat yhä nuorempia.

- Kymmenen vuoden molemmin puolin ja entistä enemmän joukossa on tyttöjä. Tyttöjen juomatavat näkyvät selvästi myös lasten teholla.

Varsinkaan tapakäyttäjille alkoholi ei yksin riitä, vaan mukaan tulevat pillerit ja jonkin verran on myös liimanhaistelijoita. Sekakäyttö on yleistä.
Rajusta kännäämisestä nuorelle pysyviä vaurioita

Jo muutama tuhti humala voi jättää nuoren ja lapsen aivoihin jää pysyviä jälkiä, mutta monestako kerrasta tai miten suurista annoksista niin käy, siitä ei ole varmaa tietoa. Se on varmaa, että lapsena tai murrosiässä alkanut jatkuva päihteiden käyttö aiheuttaa maksa- ja aivovaurioita jo nuorella aikuisiällä, sanoo Kontiokari.

Ratkaisevaa on sekin, mitä juo. Vahingossa ja tietämättömyyttään nuoret voivat kokeilla alkoholin korvikkeita, lasinpesunestettä tai jäähdytysainetta, ja seuraukset ovat tuhoisat.

- Yhdestä kulauksesta voivat mennä munuaiset tai silmät, pahimmassa tapauksessa henki. Pitää siis tietää, mitä siellä pullossa on.

Humalan liitännäisilmiöiksi Kontiokari nimittää onnettomuuksia, joita tokkuraisille tai sammuneille nuorille sattuu. Hankeen tuupertuneet tai onnettomuuksissa kolhiintuneet juhlijat ovat lasten teholla tuttuja tapauksia.

Lasten teholle toimitettu päihtynyt lapsi tai nuori joutuu OYS:ssa aina vakavaan puhutteluun, jonne yleensä kutsutaan vanhemmat mukaan. Myös lastenpsykiatrin tapaaminen kuuluu asiaan, samoin yhteydenotto sosiaaliviranomaisiin.

Alaikäisen juominen otetaan vakavasti ja siitä tehdään lastensuojeluilmoitus.


8.1.2010 YLE Uutiset/Leena Rimpiläinen/YLE Olotila

Kommentit

Ei kommentteja.