Vakuumipakattu kala säilyy huonosti kotikonstein

Ke, 2010-05-19 16:20

Vain kymmenen prosenttia kotien jääkaapeista on riittävän kylmiä vakuumipakatun kalan säilyttämiseen. Tämä käy ilmi Turun yliopiston Älykala-hankkeen selvityksestä. Säilyvyys heikkenee usein myös kauppareissun aikana, ellei mukana ole kylmäkassia.

 

Tutkimukseen osallistui Turun seudulta toistasataa kuluttajaa, joiden kaupasta ostamiin kalatuotteisiin kiinnitettiin lämpötilamittareita.

- Kotijääkaapit ovat suunnilleen 7,5 asteessa ja tällainen vakuumipakattu kala saisi olla mieluiten kolmessa asteessa. Kyllä ihmiset onneksi syövät sen kalan äkkiä, ja pitkään ei vakuumipakattua kalaa kannatakaan säilyttää liian lämpimässä jääkaapissa, Mattila sanoo.

Hänen mukaansa kotien jääkaapeissa olisi hyvä olla lämpömittari, jotta tietää millaisessa lämmössä tuotteita pitää.

Tuloksista selvisi myös se, että ruokakassi ehtii kesäolosuhteissa lämmetä liikaa matkalla kaupasta kotiin. Älykala-hankkeen projektipäällikön Saila Mattilan mukaan kylmäkassi kannattaa ottaa mukaan kauppareissulle kesäaikaan.

- Ehdottomasti kylmälaukku mukaan ja mielellään myös kylmäkallet sinne mukaan. Myös maidot on hyvä kuljettaa näin, Mattila kertoo.

Bakteerikäsittely lisää säilyvyyttä

Jääkaapin viilentämisen lisäksi vakuumikalan säilyvyyttä voitaisiin lisätä myös bakteerikäsittelyllä.

Keskiviikkona Turussa järjestetyssä Älykala-seminaarissa esiteltiin Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen tutkimus, jossa kokeiltiin maitotuotteissa esiintyviä maitohappobakteereja vakuumikalan säilyvyyden lisäämiseen.

Kokeissa löytyi bakteeri, joka kasvattaa vakuumikalan säilyvyysaikaa kahdella vuorokaudella.

- Yleensä vakuumipakattu lohituote säilyy noin viikon, joten prosentuaalisesti tämä useissa maitohappotuotteissakin käytetty bakteeri pidentää huomattavasti kalan säilyvyyttä, kertoo erikoistutkija Satu Vesterlund Turun yliopistosta.

- Huomasimme myös, että tämä käsittely vähensi enterobakteerien määrää näissä tuotteissa hyvinkin paljon.

Vesterlundin mukaan vastaavia tutkimuksia löytyy maailmalta paljonkin, mutta varsinaiseen käyttöön maitohappobakteerikäsittelyä ei vielä ole otettu.

Älypakkaukset avuksi

Kalan pilaantuminen tai kylmäketjun poukkoilu voidaan helpostikin jäljittää ja selvittää älypakkausten avulla.

Turun seminaarissa puhunut VTT:n erikoistutkija Maria Smolander pitää älypakkauksia helppolukuisina. Niihin ei juurikaan vielä törmää suomalaisissa marketeissa, mutta tulossa ne ovat.

- Kala on hyvin lämpötilaherkkä tuote. Älypakkaukset voivat kertoa lämpötilakuormasta, joka kalapakkaukseen on kohdistunut kuljetuksen aikana. Tällä voi varmistaa, että onko kylmäketju toiminut kunnolla, Smolander kertoo.

19.5.2010 YLE Turku/Lassi Lähteenmäki/YLE Olotila


Kommentit

Ei kommentteja.