Gootti ei kumarra alekorin metallijumalaa

Julkaistu Ma, 24/11/2008 - 17:57
  • Two Witches (Kuva: Two Witches)
  • Metalli on tietyn sukupolven tangoa, joka oletettavasti myös teini-ikäisillä kuuluu tiettyyn kasvuvaiheeseen. Gootirock on monella tapaa monipuolisempaa ja jotain ihan muuta.

Goottirock on Suomessa tällä hetkellä suositumpaa kuin koskaan vaikka bändien lukumäärät ovat pysyneet vuodesta toiseen vakituisen vähäisenä. Musiikkityyli on vuoteen 2008 tultaessa muovautunut hyvinkin monipuoliseksi, mutta samalla pukeutuminen on ainakin osittain levinnyt metallin läpilyönnin myötä valtavirtaan.

1980-luvulla aloittaneen, yli 20 vuotta piireissä poukkoilleen Two Witches -yhtyeen laulaja Jyrki Witch kertoo goottirockin tilasta Suomessa. Mitä goottirock ylipäätänsä edes on ja millä tavoin goottirock eroaa metallista, vaikka alakulttuurit ulkoisesti niin paljon toisiaan saattaisivatkin muistuttaa.

Minkälaisessa tilassa on suomalainen goottirock?

- No goottirock on tällä hetkellä enemmän voimissaan kuin koskaan aikaisemmin. Tällä hetkellä ainakin Helsinki-Tampere-akselilla alkaa olla niin paljon klubeja, keikkoja ja tapahtumia, että ihmisillä ei välttämättä riitä rahat käydä kaikissa missä he haluaisivat. Toimijoita alkaa olla sen verran paljon, että nyt ensimmäistä kertaa voidaan puhua ihan todellisesta alakulttuurista.

Vanhaan hyvään aikaan (G= good O= old D= days) niin paljon paheksuttu, jopa paikoittain saatananpalvontaan yhdistetty goottipukeutuminen on Witchin mukaan metallin suosion kasvaessa alkanut saada hyväksyntää myös valtakulttuurissa.

- Tämä tyyli on muuttunut toiseen suuntaan siinä vaiheessa kun metalli, suurin suomalainen alakulttuuri, löysi goottivaatetuksen. Metallipuolella nykyinen tyyli pukeutua on omittu nimenomaan gooteilta. Tämä taas aiheuttaa sen, että ympäristö on helpommin alkanut hyväksymään ns. tummaa vaatetusta. Kyllä niitä aina tietysti riittää niitäkin, joita ärsyttää jonkun toisen naama, se ei välttämättä vaadi edes goottityylistä pukeutumista.

Witch kertoo metallin olevan tietyn sukupolven tangoa, joka oletettavasti myös teini-ikäisillä kuuluu tiettyyn kasvuvaiheeseen. Hän myös painottaa, että esimerkiksi goottiklubille mentäessä on pukeutuminen paljon monimuotoisempaa ja värikkäämpää kuin metallikulttuurissa standardoituneet univormut, heimovaatteet ja kampaukset.

Goottirock on monipuolistunut musiikillisesti

Jos goottipukeutumista voidaan kohdata pienimpien kylien pienimmillä parkkipaikoilla lauantai-iltaisin, on goottirock ja -musiikki nykyisin huomattavasti monipuolisempaa. Witch kertookin, että nykyisin gootin tai goottirockin voi ymmärtää hyvin monella tavalla ja tasolla. Sen myös jokainen tekijä voi ymmärtää hyvin henkilökohtaisella tasolla. Goottirock on musiikillisesti kehittynyt parissa vuosikymmenessä hyppäyksittäin. Oman Two Witches -yhtyeensä vaikutteita Jyrki Witch kuvailee monipuolisiksi.

- Goottirock on vuosien varrella kehittynyt hyppäyksinä edestakaisin. Ensin, ihan alkupäässä, vaikutteita napattiin mm. punkista ja synthpopista, jotka käytännössä tarkoittivat kappalerakenteita ja rumpukoneiden käyttöä, miksei myös tiettyä tematiikkaa. Jossain vaiheessa siirryttiin ns. kauhukuvastoon, joka 1990-luvun puolivälissä näyttäytyi metallin kanssa flirttailuna. Tämä vaihe ei kuitenkaan kestänyt kovinkaan pitkään. Vahvin lähestymistapa goottirockiin on tällä hetkellä koneissa. Minusta on hienoa, että alakulttuuri alkaa musiikillisesti olla jo aika monimuotoista.

Two Witches -yhtyeen alkuvuosina Jyrki Witch kertoo vaikutteita otetun aina teollisuusmetelistä 1970-luvun poprockiin. Nykyiseen muotoonsa Kahden Noidan musiikki on kuitenkin muotoutunut vuosien yritysten ja erehdysten kautta. Henkilövaihdoksen myötä myös useat eri soittajat ovat tuoneet yhtyeen musiikkiin oman ripauksensa.

Onko goottirock suomalainen vientituote?

Two Witches on tehnyt puolet uransa noin kolmestasadasta keikasta ulkomailla. Yhtye on keikkaillut noin kahdessakymmenessä maassa ja kolmella eri mantereella. Jyrki Witch kertookin nykyisenä motiivina olevan, ei niinkään raha, vaan halu päästä soittamaan maissa, joissa bändi ei ole vielä vieraillut.

- Musiikin vastaanotto riippuu aina niin paljon maasta, keikasta, keikkajärjestäjästä, ajasta, vuodesta. Onko nimi näkynyt paikallisessa alan lehdessä vai ei. Kaikista mantereista Etelä-Amerikassa on kuitenkin ollut kovin vastaanotto. Venäjä on myös iso kasvukeskus tällä alueella, uusia bändejä levy-yhtiöitä, lehtiä ja keikkajärjestäjiä syntyy koko ajan.

Witch kertoo arvostavansa HIM:a, The 69Eyesia sekä The Rasmusta paljon, vaikka myöntää, että yhtymäkohdat goottirockiin ovat jossain muualla kuin musiikissa.

- Arvostan noiden kaikkien saavutuksia. Minusta on hienoa, että Suomesta tulee orkestereita, jotka breikkaavat maailmalla. Goottirockin kanssa en kuitenkaan näe näiden bändien tapauksessa muuta yhteistä kuin ulkoisia seikkoja.

Herra Witch toivoo Two Witches -yhtyeelle tulevaisuudessa kovasti lisää keikkoja ja mahdollisesti joitain levyjäkin.

Goottirock-special tänään Musiikki-tv:ssä YLE TV2:dessa klo 00.15

Goottirock-teemaa jatketaan tänään yöllä klo 00.15 televisiosta tulevasta, ja seuraavan viikon Areenassa pyörivässä Musiikki-tv:n Ääripää-ohjelmassa, jossa tutustutaan 1980- ja 1990-lukujen goottiklassikoihin musiikkivideoiden muodossa.

Illan goottikattauksen listalta löytyvät mm. Musta paraati, Bauhaus, The Cure, Sisters of Mercy, Two Witches, Varjo, The Lords Of The New Church, Fields Of The Nephilim sekä The Wake.

Ohjelman juontaa Erno Kulmala.