Apple julkisti tiistaina 6. tammikuuta 2009 Macworld Expossa uuden iTunesin-hinnoittelun. Samalla yhtiö vahvisti luopuvansa kokonaan DRM-kopiosuojauksesta tämän vuoden maaliskuun loppuun mennessä.
Uudet kopiointirajoituksista vapaat tiedostot eivät ole kuitenkaan vapaita käyttäjän henkilökohtaisista tiedoista: uusiin DRM-vapaisiin musiikkitiedostoihin siirtyy mm. alkuperäisen biisinlataajan sähköpostiosoite.
Apple laskuttaa myös kirjaston päivittämisestä
Uuteen DRM-vapaaseen kaupankäyntiin siirtyminen ei tule myöskään kuluttajalle ilmaiseksi. Apple laskuttaa kaikista DRM-suojattujen biisien muuntamisesta DRM-vapaseen AAC-formaattiin. Kuluttajaa siis laskutetaan uudestaan musiikista, josta hän on jo kertaalleen maksanut.
Vanhojen DRM-suojattujen biisien päivittäminen DRM-vapaaseen formaattiin maksaa noin 2 euroa levyltä ja 20 senttiä biisiltä. Lisäksi ohjelma ei salli yksittäisten biisien tai levyjen päivittämistä, käyttäjän on siis päivitettävä koko kirjasto tai ei mitään.
iTunes voi tehdä käyttäjästään tietämättään rikollisen
Vertaisverkoissa tiedostojen ja musiikin jakaminen on laitonta eikä siinä mitään. On kuitenkin mahdollista, että kappaleet siirtyvät vertaisverkkoon alkuperäisen lataajan tietämättä asiasta mitään.
DRM-vapaus mahdollistaa musiikkitiedostojen vapaan kopioinnin ja jakamisen. Jos käyttäjä on kopioinut aikanaan lataamansa kappaleet vaikka kaverilleen, ne saattavat päätyä jossain välissä jotain kautta vertaisverkkoon. Lopulta tiedostot ovat jäljitettävissä alkuperäiseen biisin ostajaan.
Tapauksesta tulee kusetusasteeltaan ja häilyvästi mieleen neljän vuoden takainen SonyBMG:n veto, missä levy-yhtiön cd-levyjen kopiointisuojaus asensi omia ohjelmiaan käyttäjän tietokoneelle. Ohjelmalla yritettiin estää asennettujen komponenttien poistaminen rootkit-tekniikan avulla, samalla ohjelma vaaransi käyttäjän tietoturvan.
Oma iTunes-kirjasto kuriin
Jos olet kiinnostunut tai huolissasi omista iTunes-tiedostoistasi, voit avata tiedostot vaikkapa Windowsin Notepadilla. Editoriin avautuu silkkaa roskaa, mutta jos käytät editorin hakutoimintoa, voit hake oman iTunesiin rekisteröimäsi sähköpostiosoitteen kaiken datan seasta.