Sosiologi ja insinööri Nashir Contractor tutki tiimeineen lähes 60 teratavua (noin 60 000 gigatavua) EverQuest II – rooliseikkailupelin dataa. Ryhmä analysoi tiedostoista saatuja faktoja ja 7000 pelaajalle tehtyä tutkimusta hakien erilaisia kanssakäymisen kaavoja. Tutkimuksella onkin erityistä painoarvoa, koska se ei perustu vain kyselyihin, vaan tukena on suuri määrä pelilogeista saatua faktaa.
– Tutkimus on yksi sosiologian suurimmista koskaan tehdyistä, Professori Contractor sanoo viitaten datatietoihin.
– Näimme logeista kenelle pelaajat puhuivat, kenen kanssa he pelasivat ja millaista yhteystyötä tekivät, jatkaa Contractor.
Mutta mitä proffa tiimeinen sai selville?
No, ainakin sen että suurin osa pelaajista tykkää pelata omien irl-kavereiden kanssa. Vaikka peli on globaali ja sitä voisi pelata lähes kenen kanssa tahansa, löytyvät pelikaverit yleensä omasta naapurustosta.
– Fantasiaverkkopelit eivät laajenna sosiaalista piiriä, vaan vahvistavat nykyistä. On viisi kertaa todennäköisempää, että yhdessä pelaavat asuvat 10 kilometrin säteellä toisistaan, kuin että heidän välimatkansa olisi 100 kilometriä, toteaa Professori Contractor.
Fakta vs fiilis
Tutkimuksesta ilmeni myös että pelaajat aliarvioivat pelaamiseen käyttämänsä ajan. Tavistieteellä analysoituna – ei kovin yllättävä tulos.
Myös masentuneiden määrä pelaajien keskuudessa on korkea. Satunnaisesti pelaavista noin viidennes ja paljon pelaavista lähes kolmannes kärsi masennuksesta.
Naispelaajat eivät tutkimuksen mukaan pelaa yleensä toisten naisten kanssa. Pelaajina he ovat omistautuneita ja tyytyväisiä.
Entäs sitten?
Moni olisi valmis laittamaan tuotoksen nollatutkimuslokeroon. Ihmiset pelaavat enemmän, kuin ovat valmiita itselleen myöntämään. Lisäksi he pelaavat mieluummin tuttujen ystävien kuin pelissä tavanneiden kanssa.
No joo, ehkä tulokset eivät ole järisyttäviä. Mutta reiluuden nimissä on muistettava, että harvemmin tieteelliset tutkimukset shokeeraavat päätelmillään.
Tutkimustapa on kuitenkin suhteellisen uusi ja järkevä. EverQuestin kaltaisilla netin monipelaajapeleillä on tällä hetkellä 45 miljoonaa käyttäjää, ja pelien tallennetuista tiedostoista löytyy varmasti paljon mielenkiintoista tutkittavaa
– Tämä ei ole vähäpätöinen asia, sanoo Professori Contractor. Laittamalla tietokoneet hommiin, pääsemme tutkimaan sosiaalisia menetelmiä aivan uudella tavalla.
Toinen juttu on se, voiko verkkopelaajia tutkimalla saatuja tuloksia soveltaa muuhun sosiaaliseen käyttäytymiseen?
Nettipelaajat, nuo nykyaikamme labrarotat..