mx3.ch – yhteistyötä raja-aitojen yli

Julkaistu Pe, 06/03/2009 - 12:55
  • mx3.ch (Kuva: kuva: mx3.ch)
  • Sveitsiläinen musiikki- ja tapahtumaportaali mx3.ch on yhdistänyt bändit, levy-yhtiöt, radiot ja tapahtumat samaan nettipalveluun.

Mikä mx3.ch-saitissa on ihmeellistä? No, ei oikeastaan mikään, ja toisaalta koko sivusto. Ei palvelussa mitään mullistavaa tai innovatiivista ole. Mutta se on toimiva ja kattava systeemi, mikä ei ole kovin tavallista nykyisessä nettisivujen lanseerausvauhdissa.

Usein uudet saitit ovat näppäriä ja konseptit uudenlaisia, mutta pitkän aikavälin toimivuus ei ole kummoinen.

Idea

Mx3 tarjoaa bändeille mahdollisuuden levittää musiikkia ja olla läsnä. Monet radiokanavat, levy-yhtiöt ja keikkamyyjät käyvät säännöllisesti sivustolla ottamassa tilanteen haltuun.

Saitin vahvuus on paikallisuus ja keskittäminen. Toki samat tiedot löytyvät kunkin tahon myspace- ja nettisivuilta. Mutta harva jaksaa etsiä ja kiertää yksittäisiä sivuja jatkuvasti.

Kuluttajilla on tietenkin mahdollisuus tehdä oma profiili, johon voi liittää soittolistoja, kommentteja ja oman tapahtumakalenterin. Samalla bändit pystyvät tiedottamaan asioistaan ja keikoistaan.

Toimiva yhdistelmä

Kuulostaako perusideat tutuilta? Oikeastaan mx3.ch on Myspacen, Facebookin, Last.fm:n ja Spotifyn ristiinsiitos - tosin paljon pienimuotoisempi. Luultavasti juuri koko on Mx3:n vahvuus. Globaalit jättiläiset eivät pysty ottamaan niin hyvin huomioon kansallisia piirteitä ja tapahtumia. Myös esimerkiksi monikansallisten nettisivujen ja eri maiden radiokanavien yhteistyö voi olla hankalaa.

Sivusto nojaa vahvasti käyttäjien tuottamaan materiaaliin. Lauluja voi hakea genreittäin tai suosion mukaan. Sen lisäksi etusivulla on viiden sveitsiläisen radiokanavan omat valinnat. Radiot ovat ottaneet Mx3:n aktiiviseen käyttöön. Saitilta löytyneitä biisejä on myös otettu suoraan radiosoittoon, ohi levy-yhtiöiden.

Tapahtumakalenterissa voi rajata tarjontaa alueen tai musiikkityylin mukaan. Palvelu vaikuttaa suhteellisen kattavalta – tällä hetkellä tapahtumia on ilmoitettu seuraavalle kahdelle viikolle noin 350.

Raja-aidat kaatuvat

Loppujen lopuksi, mx3.ch:n suosion syy ei varmaan löydy sen sovelluksista, vaan konseptin toteuttamisesta käytännössä eli yhteistyöstä.

Palvelu toimii, koska käyttäjäryhmät ovat hypänneet raja-aitojen yli. Tai oikeastaan, he ovat kaataneet raja-aidat.

Hienoa, että Sveitsissä on tajuttu, että voimat yhdistämällä hyötyvät kaikki.

Pirstaleisen tiedon aikakauden sopisi Suomessakin kohta loppuvan.