ZillionTV – on-demand IPTV

Julkaistu Pe, 03/04/2009 - 11:55
  • Kaukosäädin (Kuva: Kuva: AlejandroCastro @ Flickr)
  • ZillionTV on netin kautta televisio-ohjelmia ja elokuvia tarjoava kanava. Palvelu pyörii maksuttomana mainosrahoilla tai maksullisena mainoksetta.

Tällä hetkellä palvelua voi käyttää vain Yhdysvalloisssa, mutta yhtiöllä on tarkoitus laajentaa palvelua myös Amerikan ulkopuolelle. Tässä vaiheessa ei tarkkaa aikataulua Euroopan maihinnoususta kuitenkaan vielä ole.

Simppeli systeemi

Ensin pitää ostaa tai vuokrata televisioon ja laajakaistaan kytkettävä pääte. Ohjelmat striimataan netin kautta ZillionTV:n servereiltä ruudulle.

Maksuton mainostelevisio tai maksullinen mainokseton

Spotifyn tavoin Zillion tarjoaa sekä maksullista että maksutonta palvelua. Maksuttomassa versiossa käyttäjä joutuu katsomaan mainoksia, mutta ei mitä tahansa Vaatehuone-huttua. Jokainen voi valita minkä kategorian mainoksia haluaa telkkariruudustaan tuijottaa. Jos on valmis laittamaan visan vinkumaan, niin mainoksista pääsee kokonaan eroon.

Tallentavien digiboksien ajansiirto on mahdollistanut tehokkaan tavan hypätä mainosten yli. ZillionTV:ssä mainosten katsominen lienee pakollista. Esimerkiksi musiikkipalvelu Spotifyssa mainokset menevät pauselle jos laittaa äänen pois. Mainostajat osaavat varmasti arvostaa mainosten pakkokatselua.

Miksi iso juttu?

ZillionTV tekee yhteistyötä monen viihdejätin kanssa. Disney, NBC, Universal, Sony Pictures Television, and Warner Bros ovat myyneet sisältöään ZillionTV:n lähetettäväksi.

Ehkä suurin juttu kuluttajalle on sarjojen ja leffojen nopeampi levitys. Alkuvaiheessa ZillionTV on tarjolla vain jenkeille, mutta jossain vaiheessa yhtiö laajentaa palveluaan myös USA:n rajojen ulkopuolelle.

Suomessa on perinteisesti jouduttu odottamaan varsinkin tv-sarjoja vuosikausia. Viihdemaailman periferiassa ei ole kivaa asua, kun muu maailma elää edellä.

Kuluttajan näkökulmasta olisi oikein mukavaa nähdä keinotekoisten aluekoodien ja tv-kanavien sarjojen panttaamisten romuttuvan.

Ei mikään uusi keksintö

Vastaavanlaisia virityksiä on Suomessakin. Tällä hetkellä markkinoilla on ainakin TVkaista ja Maxinetti.

Kotimaiset iptv-kanavat eivät tosin ole itsenäisiä tv-kanavia, vaan ne jakelevat perinteisten tv-kanavien ohjelmia. Ehkäpä tästä syystä on-demand-nettitv on täällä joutunut perinteisten tv-kanavien hampaisiin.
 

Yksi suuri ero kotimaisissa iptv-paketeissa ja ZillionTV:ssä kuitenkin on. Siinä missä kotimaisten nettitelkkarikanavien katsominen päätevuokrineen maksaa 15-> euroa kuussa, Zillionin paketti on ilmainen.

Puolustussota?

Isot mediatalot ovat perinteisesti omissa poteroissaan puolustamassa nykyistä, heille edullista systeemiä. Muutokseen tarvitaan muskelia, jota suurella ja ulkomailta tulevalla itsenäisellä tv-kanavalla on huomattavasti kotimaisia yrittäjiä enemmän.