OnLive on kehittänyt tekniikan, jossa data kulkee niin sujuvasti piuhoja pitkin, ettei fyysisiä pelilevyjä enää käytännössä tarvita.
Systeemiä on hehkutettu monessa pelialan mediassa käänteentekevänä. Vielä eivät tavikset kuitenkaan pääse uudesta pelaamistavasta nauttimaan. Systeemi on beta-vaiheeessa ja se avataan kuluttajille vasta talvella. Ja aluksi vain Yhdysvalloissa.
Edut
Kuluttajalle striimipelaamisen edut ovat selvät. Striimaamalla pääsee halvemmalla. Uusimpaa pelikonsoliin uppoaa helposti 400 euroa. Suurimmalla osalla kuitenkin on jo tietokone, jolla pelata.
Oldskooleissa tietokonepeleissä on omat huonot puolensa, kuten yhteensopivuusongelmat ja alati kasvavat tehovaatimukset. Striimipeleissä suurin osa tehontarpeesta kohdistuu OnLiven servereilhin, ei kotikoneisiin. Kotikoneella ei tarvitse olla uusinta ja tehokkainta näytönohjainta tai kasapäin muistia.
Lisäksi yhteensopivuus on vanhaa tapaa parempi, OnLive kertoo pelien pyörivän ”millä tahansa PC:llä (XP tai Vista) sekä Maceillä”
Firma lupaa tekniikkansa kestävän myös moninpelien vaatimukset. 1,5 megan yhteydellä kuvanlaatu on Wiin luokkaa, 4-5 megan letku toistaa jo HD-laatua.
Tarjonta
OnLivellä on valikoimissaan tällä hetkellä 16 peliä.
Verkon kautta pelaamisen mahdollisuudet on otettu pelivalmistajien puolella innostuneena vastaan. OnLiven kanssa yhteistyössä on jo mm. Electronic Arts, Ubisoft, Take-Two Interactive, Warner Bros. Interactive Entertainment, THQ, Epic Games, Eidos ja Atari Interactive.
Tulossa
Pelejä voi kohta pelata myös erillisen päätteen avulla television kautta. OnLive on kehitellyt päätettä sosiaalinen media mielessään. 200 euron hujakoille hinnoiteltavassa päätteessä tulee olemaan mm. mahdollisuus jakaa 10 sekunnin pätkiä omasta pelistä verkossa.
Mitä maksaa?
Maksuton mainosrahoitteinen OnLiven palvelusta tuskin tulee. Verrattuna yksittäisten pelilevyjen ostamiseen, OnLive palvelusta lienee tulossa suhteellisen edukas. Hintaa ei ole vielä kerrottu, mutta vuosimaksun on arveltu olevan samaa luokkaa kuin XBoX Livessä eli noin 60 euroa.
Miinuksia?
No, jos striimipelaaminen muuttaa tavan pelata ja poistaa fyysisten pelilevyjen ostamisen yhtälöstä, niin jääkö pelifirmoille rahaa kehittää uusia pelejä? OnLiven tilausmaksusta ei riitä juurikaan kaikille jaettavaa.
Pelien tekeminen on kallista puuhaa, joten 50-70 euroa maksava peli tasaa mukavasti budjettia. Vielä on näkemättä miten pelivalmistajat aikovat rahansa ansaita.
Aika näyttää millainen ansaintamalli striimipelien ympärille kehittyy.