Kari Tapio tuntee taivaan ja helvetin, - ja tietää mistä laulaa

Kari Tapio tuntee taivaan ja helvetin, - ja tietää mistä laulaa

Saunoo tähtien kanssa - Ke 21.4.2010, klo 11.30

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

Areena linkki: http://areena.yle.fi/audio/918860

845
tykkää tästä

Lehtien palstoilla 'ökytaloksi' sanotun kodin muuttokiireiden keskeltä löytyy selkävaivainen laulaja, joka vie Tarja Närhin tutustumaan ainalämpimään kiukaaseensa. Pukuhuoneen poreallasta Kari Tapio ei vielä osaa käyttää, mutta lauteillakin ajatus lähtee liikkeelle. Muistoista nousevat saunaretket isän kanssa, Junnun neuvot viinaongelmiin ja pelko terveyden pettämisestä.

Kari Tapion elämässä on keväällä 2010 paljon uutta ja ripaus vanhaa. Uusi koiranpentu opettelee keikkakoiran roolia, toukokuun alussa julkaistava uusi levy osoittaa, että legendan ääni soi syvempänä kuin koskaan ja uusi talo on jo ehtinyt juorulehdistön reviteltäväksi. Vanhaa ja tuttua ovat keikkaväsymys ja kankkusahdistus. Iskelmäsankarillakin on päivänsä, jolloin hän itkee huonouttaan ja heikkouttaan.

Kari Tapion 60-luvulla alkanut laulajan ura on tehnyt hänestä elävän legendan. Suomalaiset tunnistavat hänessä kaltaisensa, erehtyvän ja kompastelevan, rehellisesti virheensä myöntävän ja parempaa kohti pyrkivän työmiehen. Kari Hotakainen on sanonut Kari Tapiosta, että 'on vaikea laulaa taivaasta, jos ei ole hajuakaan helvetistä'.

Lapsuuden muistot vievät isän kanssa saunaretkelle, jonka kruunasi puhdas pyjama ja viikon herkku, appelsiini. Nyt uudessa saunassa suututtaa, että lehdissä kirjoitetaan Kari Tapion talohankinnasta kateutta nostattavalla tyylillä. Vaatimaton savolaispoika kokee otsikot 'ökytalosta' kiusallisina ja törkeinä. Vaikka saunan lämpö voisi rentouttaa kipuilevaa selkää, ei aikaa lauteilla makoiluun ole rajattomasti. Vaikka eläkeikä on jo täyttynyt, painaa Kari Tapio edelleen keikoilla. Laulamisen halu vetää koko ajan tielle ja myös huoli omien aikuisten poikien työstä. Kaikki kolme poikaa saavat myös toimeentulonsa isänsä keikkailusta.

Kun puhe kääntyy alkoholiin, on Karin mielipide se, että hyvä aine, mutta pitäisi olla pullon kyljessä käyttöohje. Parhaan ohjeen hän tosin muistaa saaneensa Junnu Vainiolta. Yhtä monta kertaa, kuin Kari Tapio on luvannut itselleen ja perheelleen olla juomatta, niin yhtä monta kertaa hän on myös tuon lupauksen pettänyt. Ja sitä fyysistä krapulaakin pahempi on oma ahdistus heikkouden edessä. Laskuhumalassa itsesäälissä itkevä mies on jotain ihan muuta kuin se konserttisalien konkari ja hurmuri. Helvetti ja taivas - ne molemmat pitää tuntea, että tulkitsijalla on jotain annettavaa.

Lisää artisteista:Kari Tapio

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (3)

Olen kuullut on kaupunki tuolla, yllä maan päällä pilvien usvain. Kari saapui tuohon kaupunkiin, sillä "olen saapunut Jumalan luo".

Nyt häntä ei enää ole, mutta tuo laulu "Olen kuullut on kaupunki tuolla" koskettaa sitäkin enemmän. Elämä täällä on rajallinen, sen päättyminen tietämätön.

En ole Kari Tapio -fani, mutta pidän hänen tulkitsemasta musiikista, lauluista. Hän ei korostanut itseään, laulut ja tulkinnat kertoivat puolestaan.

Ei taivasta voi tiedostaa, jos ei ole helvetistäkään tuntumaa.

Simppu Ke 8.12.2010, klo 19.01

Olet ollut mun suosikki jo vuosia ja tulet aina olemaan !

Anonyymi Pe 23.4.2010, klo 08.33

Ei muuta kuin elämää eteenpäin päivä kerrallaan. Myrskyn jälkeenkin! Sinä olet paikkasi ansainnut.
Tsemppiä rekkalasteittain tuleville keikoillesi ja mahdollisille kesälomillesi, Kari!

Anonyymi Ke 21.4.2010, klo 14.27

Uusimmat

Saunoo tähtien kanssa

Satumaan viehkeä saunottajatar Tarja Närhi kartoittaa rakastettujen suomalaisartistien intiimialueet saunapuhtaana ja ilman turhaa tärkeilyä.

Voit tilata koko ohjelmasarjan podcastina kopioimalla tilausosoitteen podcastien vastaanotto-ohjelmaasi.

Saunoo tähtien kanssa -podcastin tilausosoite:
http://areena.yle.fi/ohjelma/f28cffe2f19a3c2916c5ee2d3e2a1144/feed/podcast

Mitä on podcast?

Muualla Yle.fi:ssä